mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tentera Islam disegani dunia

SEORANG mujahid adalah seorang pejuang kemerdekaan untuk kebebasan. Mujahid akhirnya menjadi mujahidin. Mujahin tercatat sejak 1958 dan dalam penggunaan moden untuk ‘gerilawan Muslim.’ Pada akhir kurun ke-20 dan awal kurun ke-21 istilah ‘mujahidin’ menjadi nama berbagai-bagai pejuang bersenjata yang menganut ideologi Islam dan mengidentifikasikan diri mereka sebagai mujahidin.


Mujahidin Afghanistan

Pada awalnya, kaum mujahidin berperang melawan pemerintah Afghanistan yang disokong oleh Soviet Union pada akhir 1970-an. Akhirnya, Soviet Union keluar dari Afghanistan pada akhir 1980-an kerana tidak kuat melawan para mujahidin.

Ramai Muslim dan negara-negara lain menawarkan diri untuk membantu kelompok mujahidin Afghanistan dan memperoleh pengalaman yang signifikan dalam perang gerila. Pada tempoh itu mujahidin yang paling terkenal adalah Abdullah bin Azzam.

Mujahidin Bosnia-Herzegovina

Mujahidin lahir di Bosnia selama berlangsung perang Bosnia dari 1992-1995 setelah pembantaian yang dilakukan oleh tentera Serbia terhadap Muslim awam di Bosnia. Jumlah kaum mujahidin ketika itu mencapai 4,000 orang. Mereka datang dari Arab Saudi, Pakistan, Afghanistan, Jordan, Mesir, Iraq dan Palestin. Bukti menunjukkan bahawa relawan asing datang di Bosnia pada 1992 dengan tujuan untuk membantu saudara-saudara Muslim mereka melawan penjajah Serbia.

Mujahidin Chechnya

Kaum mujahidin memainkan peranan penting dalam perang kedua Chechnya. Selepas runtuhnya Soviet Union dan kemudian deklarasi kemerdekaan Chechnya, pejuang mulai memasuki pelbagai kawasan. Ramai daripada mereka merupakan veteran perang Soviet-Afghanistan dan sebelum penyerbuan Rusia, mereka menggunakan keahlian mereka untuk merekrut para pejuang Chechnya. Ketika perang Chechnya pertama mereka disegani kerana taktik gerila yang dipakai, menimbulkan korban dahsyat kepada pasukan Rusia.

Mujahidin Kosovo

Menurut Serbia dan negara Eropah lainnya, sebahagian besar pejuang mujahidin dari Asia Barat dan bahagian lain di dunia bergabung dengan tentera pembebasan Kosovo melawan pasukan Serbia pada perang 1999. Sebahagian daripada mereka membentuk unit mereka sendiri dengan pemimpin yang fasih berbahasa Arab. Selepas perang sebahagian besar relawan asing itu kembali ke tanah air mereka dan sebahagian mereka tetap tinggal di Kosovo di mana mereka menjadi warganegaranya.

Sesungguhnya masih ramai lagi kaum mujahidin lainnya di seluruh dunia, namun para mujahidin Afghanistan, Chechnya, Bosnia-Herzegovina dan Kosovo selalu dikenang kerana kegigihan mereka dalam melawan para penjajah.

Janisari

Janisari berasal daripada bahasa Turki Uthmaniyah yang bererti ‘pasukan baru’ dan adalah pasukan infantri yang dibentuk oleh Sultan Murad 1 daripada khalifah Bani Seljuk pada kurun ke-14. Pasukan ini berasal dari bangsa-bangsa Eropah Timur yang wilayahnya berhasil dikuasai oleh Turki Uthmaniyah. Tentera ini dibentuk tidak lama selepas maharaja Byzantium kalah oleh Turki Uthmaniyah.

Pada masa itu pasukan Janisari ini adalah pasukan terkuat di dunia dan merupakan pasukan pertama sekali menggunakan senapang yang kemudian ditiru oleh orang Eropah. Pasukan ini adalah pasukan kedua setelah Mongol yang berjaya menjajah Eropah. Janisari adalah briged atau pasukan tentera terpisah daripada pasukan Turki yang bertugas mengawal Sultan Dinasti Uthmaniyah (Ottoman Empire).

Hizbullah

Hizbullah dalam bahasa Arab bererti ‘Parti Tuhan’ adalah kelompok Islam Lubnan yang terdiri daripada sayap tentera dan awam. Kelompok ini didirikan pada 1982 untuk memerangi pendudukan Israel di selatan Lubnan. Bersama Gerakan Amal, Hizbullah adalah parti politik utama yang mewakili komuniti Syiah, kelompok terbesar di Lubnan. Hizbullah dipimpin oleh Hassan Nasrallah.

Menurut data, kekuatan Hizbullah mencapai 5,000 hingga dengan 10,000 pasukan. Pasukan ini terdiri daripada 300-400 pasukan, tetapi ketika konflik berkecamuk, jumlahnya dapat segera meningkat secara signifikan mencapai ribuan pasukan. Hal ini disebabkan oleh ramainya simpatisan (orang yang menaruh simpati) Hizbullah yang juga sudah terlatih secara tentera yang berasal daripada pelbagai kalangan seperti pedagang, pendidik, pegawai swasta dan profesional seperti doktor, pengacara dan berbagai latar belakang pekerjaan

lainnya.

Ketika ini Hizbullah mempunyai senjata andalan iaitu Roket Katyusha buatan Rusia untuk menghadapi kekuatan Israel di selatan wilayah Lubnan. Kehebatan roket ini sudah terbukti ketika berjaya memusnahkan ratusan senjata canggih Israel yang terkenal iaitu Merkava.

Mamluk

Mamluk atau Mameluk dalam bahasa Arab bererti tentera hamba yang telah memeluk Islam dan bertugas untuk khalifah Islam dan kesultanan Ayyubi pada kurun pertengahan. Mereka akhirnya menjadi tentera yang paling berkuasa dan juga pernah mendirikan kesultanan Mamluk di Mesir.

Pasukan Mamluk pertama dikerahkan pada zaman Abbasiyah kurun kesembilan. Bani Abbasiyah merekrut tentera ini dari kawasan Kaukasus dan Laut Hitam serta mereka ini pada mulanya bukanlah orang Islam. Dari Laut Hitam direkrut bangsa Turki dan kebanyakan daripada suku Kipchak.

Tentera Mamluk ini selalu setia kepada syeikh, suku dan juga bangsawan mereka. Oleh itu tentera Mamluk adalah aset terpenting dalam bidang ketenteraan. (sumber militerislam.com) .   IBRAHIM ABDULLAH ialah bekas pegawai agama seranta, Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu, Kelantan. Utusan/Bicara_Agama/20140903

Tags: islam
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments