mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mekah, jemaah Malaysia dan fadhilatnya

HARI ini Khamis 4 September, sejumlah 932 jemaah haji Malaysia akan menjadi kumpulan pertama memasuki kota Mekah Al-Mukarramah.


Mekah adalah tanah haram, negeri yang paling dicintai Allah dan juga Rasul-Nya - kiblat orang Islam. Hadis-hadis yang menjelaskan keutamaan Mekah dan kedudukannya di sisi Allah dan Rasul-Nya, sangat banyak. Tidak terhitung jumlahnya.

Antaranya hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Adi bin Al Hamra'. Dia mendengar Rasulullah bersabda di Mekah (baginda sedang berada di atas untanya di Hazwarah).

"Demi Allah, sesungguhnya engkau (Mekah) adalah bumi Allah yang paling baik dan tanah yang paling dicintai Allah. Andaikan aku tidak diusir darimu, nescaya aku tidak akan meninggalkanmu."

Hadis di atas adalah hadis paling sahih yang diriwayatkan daripada Nabi tentang hal ini dan menjadi dalil bagi pendapat yang mengatakan bahawasanya Mekah adalah negeri yang paling utama dari seluruh negeri di permukaan bumi.

Cukuplah sebagai bukti yang menunjukkan tentang keutamaan Mekah, bahawa solat di Masjidil Haram pahalanya dilipatgandakan. Diriwayatkan Jabir bin Abdullah bahawasanya Rasulullah bersabda:

"Satu solat di masjidku ini lebih utama daripada 1,000 solat di tempat lain, kecuali Masjidil Haram dan solat di Masjidil Haram sekali lebih daripada 100,000 solat di tempat yang lain."

Apabila kita hitung keutamaan satu solat di Masjidil Haram berdasarkan petunjuk hadis ini dilipatgandakan menjadi 100,000 solat di tempat lain bererti satu solat di Masjidil Haram sama dengan solat selama 55 tahun enam bulan 20 hari. Dan solat sehari semalam (solat lima waktu) sama dengan 277 tahun sembilan 10 hari.

Teks hadis yang menjelaskan bahawa solat dilipatgandakan bererti amalan yang lain juga dilipatgandakan menjadi 100,000 kebajikan.

Al Muhib At Thabari berkata: "Hadis-hadis yang menjelaskan pahala solat dan puasa menunjukkan adanya pahala berlipat ganda pada setiap amalan, dikiaskan dengan solat dan puasa".

Hasan Al Bashri berkata: "Puasa sehari di Mekah sama dengan puasa 100,000 hari, sedekah satu dirham sama dengan 100,000 dirham dan setiap kebajikan digandakan menjadi 100,000 kali."

Akan tetapi ada dua syarat amalan digandakan pahalanya, iaitu ikhlas kerana Allah dan amalan tersebut sesuai dengan sunah Rasulullah.

Sebaliknya, dosa juga dilipatgandakan di sini, maka seharusnya seorang muslim menghindarkan diri daripada berbuat maksiat di Mekah.

Mujahid berkata: "Dosa berbuat kejahatan di Mekah dilipatgandakan seperti amal kebajikan yang dilipatgandakan."

Imam Ahmad bin Hanbal pernah ditanya: "Apakah ada sebuah dosa yang ditulis lebih dari situ."

Ia menjawab: "Tidak ada kecuali bila ia dilakukan di Mekah, kerana agungnya negeri ini."

Ibnu Mas'ud juga mengatakan hal yang sama. "Jikalau seseorang berkeinginan membunuh seorang mukmin di Baitullah dan dia masih berada jauh di Aden nama kota di Yemen), Allah timpakan kepada orang tersebut azab yang pedih di dunia."

Allah menjadikan Baitul Al Atiq (Kaabah) sebagai tanah haram untuk memuliakan, sehinggakan terdapat rasa aman yang juga dirasakan oleh burung dan pepohonan. Pahala amalan di daerah ini diberikan oleh Allah lebih baik daripada daerah lainnya. Batas tanah haram tersebut mengitari kota Mekah Al Mukarramah dan sebahagian batasnya lebih dekat ke Kaabah.

Mekah - kota suci akan menerima jemaah Malaysia hari ini.   Zulkifli Jalil ialah Pengarang Berita Utusan Malaysia dan kini berada di Mekah.   Utusan/Rencana/20140904

Tags: haji, mekah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments