mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Isteri pikul tanggungjawab sara keluarga?

MEMBACA satu rencana akbar ini, baru-baru ini menunjukkan betapa penulis itu begitu teruja melihat kaum wanita mengatasi kaum lelaki dalam sektor pekerjaan tempatan.

Sungguhpun statistik yang dipetik, beliau dalam membandingkan jumlah kemasukan pelajar ke institusi pengajian tinggi awam mahupun swasta itu adalah satu fakta.

Bagaimanapun, tulisannya itu sama sekali gagal mengaitkan kerelevanan data itu dengan maksud kejayaan kerjaya bagi seseorang individu.

Jumlah kemasukan pelajar ke mana-mana institusi pengajian tinggi (IPT) sama sekali tidak boleh dikaitkan atau diukur dengan kejayaan kerjaya mereka pada masa hadapan.

Senario graduan manganggur hari ini jelas membuktikan realiti ini, bahkan kesannya telah wujud sejak dahulu lagi.

Oleh itu, beliau silap untuk secara mudah merumuskan kononnya wanita yang melanjutkan pengajian ke IPT telah berjaya mengatasi lelaki dalam sektor pekerjaan hanya dengan menggunakan alasan itu semata-mata.

Umum mengetahui betapa sistem pengajian yang diamalkan di peringkat sekolah mahupun IPT kita hari ini lebih cenderung atau mesra kepada kaum wanita.

Mungkin disebabkan itulah statistik di atas diperoleh.

Sedangkan sistem pengajian yang dilihat mesra kaum lelaki pula adalah lebih bersifat praktikal atau berbentuk vokasional.

Justeru dapat dilihat hari ini, institusi-institusi yang menawarkan program-program berbentuk kemahiran seperti kejuruteraan, hospitaliti bahkan kulinari akan lebih didominasi oleh kaum lelaki berbanding kaum wanita.

Walaupun kebanyakan pelajar lelaki ini akan menamatkan pengajian mereka sekadar di peringkat sijil atau paling tinggi pun diploma sahaja, tetapi mereka sebenarnya dapat mempraktikkan ilmu itu dalam dunia pekerjaan yang sebenar, bahkan tidak kurang juga yang mampu membuka perniagaan mereka sendiri dengan memanfaatkan kemahiran itu.

Mahasiswi mahupun mahasiswa di IPT yang banyak menawarkan program berbentuk akademik pula hari ini dilihat lebih cenderung menyalin nota, meringkaskan ayat, menghafal dan seterusnya mencari kata kunci dalam usaha mereka mengejar gred terbaik bagi kursus yang diambil.

Walaupun ia tidaklah salah dan boleh dianggap sebagai satu teknik belajar, namun timbul persoalan, adakah mesej sebenar daripada ilmu itu berjaya diserap oleh mereka juga dengan teknik sebegitu?

Hakikat inilah sebenarnya yang menyebabkan berlakunya lambakan graduan IPT di pasaran kerja hari ini ekoran terlalu mengejar gred berbanding mengutamakan pemahaman dan pengisian dalam pendidikan itu sendiri.

Sebagai memperkukuhkan lagi hujah beliau, penulis rencana itu turut memetik kenyataan seorang profesor daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang mendakwa akan kemungkinan berlakunya fenomena house husband atau suri rumah lelaki pada masa hadapan.

Walaupun beliau melihat trend itu dari sudut yang positif, namun ia tidak dapat menyembunyikan pandangan sebenar beliau yang cenderung menilai secara negatif apabila melibatkan jantina yang berlainan.

Tanpa menafikan realiti dakwaan-dakwaan negatif yang dikemukakan itu, ia bagaimanapun sewajarnya dibaca dan dinilai secara holistik berpandukan realiti semasa juga!

Berapakah peratus lelaki atau suami yang dikatakan suka mengambil kesempatan ke atas pendapatan isteri mereka itu hari ini?

Pernahkah kajian terperinci berhubung perkara itu dibuat, atau ia sekadar salah tanggap oleh kaum wanita terhadap pasangan mereka sahaja?

Realiti yang berlaku hari ini adalah, kebanyakan lelaki atau suami itu mampu dan mahu bekerja, cuma mereka sekadar memperoleh gaji yang rendah berbanding isteri mereka dan ia sama sekali tiada kaitan dengan sikap malas, mengambil kesempatan atau tidak bertanggungjawab.

Cuma, satu perkara yang agak menghairankan apabila bercakap soal status jawatan suri rumah sebagai satu kerjaya, ialah apabila dikaitkan dengan manfaat harta sepencarian setelah berlaku penceraian.

Tugas seorang isteri di rumah sebagai suri rumah itu akan dikira sebagai satu kerja atau sumbangan yang sah sehingga memungkinkan bekas isteri memperoleh manfaat dan ganjaran tertentu daripada harta atau wang gaji milik suami.

Sebaliknya, apabila melibatkan pihak lelaki atau suami sebagai suri rumah, keadaan sebaliknya pula berlaku.

Ia tidak lagi dianggap sebagai sumbangan atau pekerjaan yang sah!

Bahkan mereka dituduh pula sebagai tidak bertanggungjawab atau pemalas. PENGEMIS SOH Bangsar, Kuala Lumpur   Utusan/Forum/20140903

Tags: suami, tanggungjawab
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments