mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah UPSR Khamis 11 Sept.'14

Kecohnya UPSR kebocoran kertas sains, termasuk lain-lain kertas

1.Kita hendaklah jangan kecoh tentang hal seperti ini kerana ini semua duniawi belaka, malahan sebagai penjawat awam yang juga guru hendaknya 'tutup mulut' berdasarkan Peraturan Perintah Am Bab D Perkara 4(1) dan Perkara 4 (2) dan seharusnya tumpukan kepada sebanyak mungkin amalan semasa hidup didunia sebagai bekalan ke akhirat.
2.Mereka yang membocorkan rahsia kertas soalan termasuklah yang menghangatkan keadaan seperti berkongsikan gambar-gambar kertas soalan akan merasa cemas semasa membaca coretan ini dimana ketahuilah mereka turut bersubahat dalam menambah kekusutan dan ketika buku catatan mereka dibentangkan di akhirat kelak.
3.Ada kalangan kita yang terlalu mementingkan dunia dan mengabaikan tanggung jawab terhadap Allah.
4 .Ada kalangan kita yang menzalimi orang lain di dunia dan mereka ini akan mendapat kerugian di akhirat.
5.Golongan yang membuat kerosakan ini adalah mereka yang sebenarnya hendak memaklumkan bahawa mereka sebenarnya tidak bersalah tetapi orang atasan seperti Majlis Guru Besar, PPD, JPN dan KPM sendiri yang sebenarnya mendorong berlakunya kekusutan ini. Demi untuk memuaskan nafsu orang-orang atas ini lah yang inginkan KPI tercapai maka yang tidak tahan dengan desakan mereka-mereka ini terpaksa mengambil tindakan tidak popular ini. Biar pekung sebenar terserlah, biar pembohongan terbongkar, biar semua tahu akan kecurangan yang berlaku.
6.Kita hendaklah berani melakukan perkara yang benar, memaklumkan perkara yang mungkar, menyatakan yang telus dari mengangguk seperti belatuk, seperti cicak yang mengiyakan sahaja dari tunduk kepada kemahuan dan nafsu tamak dan jijik mereka yang diatas yang lebih mementingkan periuk nasi mereka walhal kumpulan pelaksana dibiarkan seperti lembu dicucuk hidung.
7. Cukup-cukup sudah lah dengan laungan transformasi dalam pendidikan, sudah-sudahlah menipu keadaan yang tak betul, tak payah lah lagi membohongi dan menipu dengan agenda yang ingin disembunyikan. Janganlah lupa bahawa anak-anak sendiri juga mungkin terlibat dalam kekusutan ini. Cari lah jalan yang benar, maklumkan yang baik itu baik, yang tidak baik itu tidak baik.
8. Hentikanlah 'Siakap gelama cenohong berduri, dok asyik membohong merugikan diri sendiri'.

9.Kesimpulan:

-Cintakan pembohongan dan pendustaan demi mengejar dan membesarkan tembolok sendiri menyebabkan kita lupa kepada Allah dan apa yang Allah memberi balasan.
-Pelihara diri daripada melanggar hak orang lain, pelihara lah sikap, tingkahlaku kearah kejujuran, ketulusan dan keihlasan.
-Pintu taubat sentiasa terbuka untuk mereka yang mahu bertaubat. Pintu ampun dan maaf terbuka untuk mereka yang sudi sedar dan memperbaiki diri.
-Mereka yang bertanggungjawab perlu ingat 'Fish rots from the head.' Bertanggungjawab dan mengakulah kelemahan dan lakukanlah perubahan sebenar demi kebaikan dan perkembangan generasi.
- Hentikan bersifat sombong, menipu, biadap terhadap anak bangsa.

Perkongsian dari Ustaz Hagimaru Gombak
Tags: assessment
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments