mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Membugarkan perkahwinan

FIRMAN Allah SWT bermaksud: Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya, diciptakan-Nya bagi kamu pasangan suami-isteri dari diri kamu untuk kamu merasa ketenteraman antara satu dengan lain, dan dijadikan-Nya kasih-sayang dan belas-kasihan antara kamu, sesungguhnya dalam hal itu menjadi keterangan bagi orang-orang yang berfikir. (Ar-Rum: 21)

Mengecapi rumah tangga yang harmoni dan bahagia bukanlah semudah yang disangka. Sebaliknya, ia memerlukan ilmu serta kemahiran yang perlu dipelajari bagi menangani segala permasalahan yang berlaku.

Sehubungan itu, bagi merungkai segala persoalan dan cabaran semasa dalam kekeluargaan, Pusat Perundingan dan Latihan, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) akan menganjurkan Bengkel Mahligai Kasih pada Sabtu ini di Dewan Besar IKIM, Jalan Duta, Kuala Lumpur.

Bengkel sehari itu terbuka kepada semua lapisan masyarakat, khususnya golongan suami dan isteri serta ibu bapa yang ingin memperkasakan ilmu kekeluargaan dalam mengharungi cabaran semasa.

Program yang akan menampilkan barisan penceramah berpengalaman itu turut membolehkan peserta yang hadir untuk berdialog secara terus kepada penceramah bagi berkongsi serta merungkai mengenai permasalahan yang dihadapi.

Peserta yang hadir turut diberikan tip-tip dalam membentuk rumah tangga Muslim yang dirahmati Allah SWT dengan nilai persefahaman yang menjadi asas kepada penguat ikatan suami dan isteri.

Bayaran RM200 bagi setiap penyertaan. Bagi pendaftaran tiga orang ke atas akan diberi potongan sebanyak lima peratus. Orang ramai yang berminat boleh menghubungi unit program IKIM di talian 03-6204 6200 atau 016-279 6410 atau melayari www.ikim.gov.my untuk maklumat lanjut. Utusan/Bicara_Agama/20140917

Tags: kahwin
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments