mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Korban bersama Muslim Aid

PENGAGIHAN daging korban yang telah ditinkan bukan hanya dibenarkan oleh Islam tetapi ia juga lebih mudah dilakukan, khususnya di negara yang daif daripada segi kemudahan infrastrukturnya, seperti bekalan elektrik dan logistik.

Sudah pastinya, kemiskinan akibat daripada peperangan atau bencana alam, sedikit sebanyak akan mengurangkan penghayatan falsafah ibadat korban itu sendiri iaitu untuk membina akhlak umat Islam yang sanggup berkorban demi kebajikan orang lain.

"Mengetin daging korban untuk diagihkan kepada umat Islam di negara lain bukan perkara baharu. Ia menjadi satu keperluan bagi memastikan daging itu sampai kepada mereka yang memerlukan.

Gapo gak ...HASHNAN ABDULLAH Gambar FARIZ RUSADIO

"Malahan, pada 2003, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah menyatakan bahawa pendekatan itu diharuskan," kata Pengerusi Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid (Muslim Aid) Malaysia, Habsah Marjuni ketika ditemui di ibu pejabat Utusan Malaysia, baru-baru ini.

Muslim Aid merupakan sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan tanpa mengira bangsa atau agama.

Walaupun merupakan sebuah organisasi Islam, bantuan Muslim Aid Malaysia tidak mengira sempadan, tidak membezakan warna kulit penerima bantuan.

Dalam pada itu, Habsah berkata, pendekatan tersebut juga dapat memastikan bekalan makanan ini sentiasa ada dan boleh dinikmati pada bila-bila masa memandangkan daging korban yang ditinkan telah diproses dan dimasak sebelum diagih-agihkan.

Selain itu, daging korban yang ditinkan tersebut juga lebih tahan lama iaitu antara dua hingga tiga tahun dan dapat mengelak daripada pembaziran daging mentah.

"Ada negara yang bukan hanya senang mendapat haiwan tetapi boleh disembelih dan diagihkan pada hari yang sama. Tetapi ada negara yang susah untuk memperoleh haiwan ternakan dan sekiranya ada pun, harganya amat mahal," ujarnya.

Justeru, ternyata melalui pendekatan yang dilakukan itu, Muslim Aid Malaysia telah berjaya mengagihkan daging korban kepada berpuluh-puluh negara yang dilanda konflik peperangan dan bencana sejak 10 tahun lalu.

Selain Malaysia, antara negara lain yang terbabit ialah Iran, Iraq, Gaza, Tebing Barat (West Bank) dan khemah-khemah pelarian di Syria, Lubnan, Bosnia, Bangladesh, Indonesia dan lain-lain lagi.

Bagi memastikan daging lembu atau kambing itu berkualiti, Muslim Aid Malaysia telah menjadikan negara Australia sebagai pembekal sumber daging utama mereka setakat ini.

Selain itu, pengetinan daging korban telah diperakui sah oleh Jakim, pusat penyembelihan itu turut menepati ciri-ciri keselamatan kesihatan yang ditetapkan oleh Muslim Aid Malaysia sendiri.

"Cuma proses pengetinannya, kami lakukan di Kuala Terengganu. Bukan hanya kerana kosnya yang berpatutan tetapi juga sebagai satu usaha untuk membantu industri tempatan," jelas Habsah lagi.

Sempena sambutan perayaan Aidiladha tahun ini, Muslim Aid Malaysia turut mengalu-alukan penyertaan umat Islam dalam ibadah korban anjuran yayasan kemanusiaan itu dengan hanya RM400 untuk seekor kambing atau satu bahagian lembu. Penyertaan ini termasuk kos haiwan, penyembelihan, pengetinan, penghantaran dan pengagihan serta diberikan sijil penyertaan.

Penyembelihan akan dijalankan pada 10 hingga 13 Zulhijah di lokasi yang dipilih oleh Muslim Aid Malaysia dan dijamin mengikut spesifikasi yang sah daripada segi syarak.

Selain mengagihkan daging mentah, daging korban itu juga akan turut ditinkan sebelum dihantar ke negara yang memerlukan.

Orang ramai yang berminat boleh menghubungi talian 03-2288 1996, 03-2282 1996 atau layari laman web www.muslimaid.org.my. Anda juga boleh datang sendiri ke Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia di 8-1-2 Menara Mutiara Bangsar, Jalan Liku, Kuala Lumpur atau deposit langsung di akaun CIMB Bank: 8600 11 0850 (Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia) serta menerusi akaun Hong Leong Islamic Bank 3310 1000 717 (Muslim Aid Asia Sdn. Bhd.) Utusan/Bicara_Agama/20140924

Tags: korban, qurban
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments