mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Strategik licik lemahkan Islam

KUALA LUMPUR 5 Okt. - Umat Islam diingatkan penggunaan laman sosial untuk melemahkan pegangan mereka merupakan strategi licik musuh Islam untuk menjatuhkan agama itu.

Sehubungan itu, Timbalan Imam Besar Masjid Negara, Mohamad Mohd. Zin menyeru umat Islam supaya sentiasa berhati-hati dan berwaspada terhadap segala ancaman yang boleh membawa kepada kesesatan akidah dan kecelaruan pemikiran serta kelemahan umat Islam.

"Ia selari dengan tujuan agama Islam disyariatkan iaitu untuk memelihara kesucian ajaran Islam dan menyelamatkan umatnya daripada terpesong dan terpengaruh dengan ajaran atau akidah yang menyalahi syariat Islamiah," katanya ketika menyampaikan khutbah bertajuk 'Aidiladha: Pengorbanan Yang Sejati' di Masjid Negara, di sini hari ini.

Mohamad berkata, penyalahgunaan teknologi internet dan telekomunikasi adalah bertentangan dengan tuntutan agama, undang-undang serta tatasusila masyarakat.

"Hari ini sekali lagi kita melihat umat Islam diserang daripada segenap arah dan cara, daripada serangan berbentuk fizikal hinggalah kepada serangan pemikiran, politik, ekonomi, budaya dan sebagainya.

"Isu menghina Allah SWT, menghina Rasulullah SAW, menghina ibadah orang Islam, menghina Islam dengan menulis ayat-ayat suci pada pakaian, kasut, selipar, beg, jubin rumah, tatu badan dan lain-lain, cercaan terhadap sensitiviti Islam, orang Melayu dan institusi Raja secara viral disebarkan secara meluas di alam siber," katanya.

Sehubungan itu, Mohamad berkata, adalah menjadi tugas dan tanggungjawab umat Islam untuk menggunakan apa sahaja strategi yang munasabah termasuk media sosial bagi menangkis segala serangan, propaganda, tipu muslihat musuh Islam dan gerakan yang menggugat kedudukan Islam. Klik untuk melihat dan membaca Sedutan khutbah Aidiladha: Pengorbanan Yang Sejati. Utusan/Dalam_Negeri/20141006

Tags: islam, khutbah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments