mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tidak siuman selepas balik haji

Suka memerintah suamiBanyak perkara yang berlaku di tanah suci Mekah yang boleh dijadikan pengajaran - Gambar hiasan
ROS (bukan nama sebenar) saya kenali semasa tugasan di sebuah spa tidak lama dahulu. Bertepatan dengan musim haji yang baru berlalu, saya teringat satu kisah yang pernah diceritakan oleh Ros mengenai apa yang pernah terjadi kepada ibu mentuanya.


Kisah ini pun telah lama berlalu, kira-kira 10 tahun yang lalu. Ibu mentuanya juga sudah meninggal dunia. Namun kisah ini boleh dijadikan pengajaran dan renungan kepada orang lain supaya jangan mencontohi apa yang dilakukan oleh arwah ibu mentuanya itu.


Menurut Ros, ibu mentuanya merupakan seorang yang cengil yang mempunyai enam orang anak lelaki dan tiga orang anak perempuan. Ros berkahwin dengan anak lelaki yang ketiga. Hasil perkahwinan tersebut, Ros dikurniakan seorang anak perempuan.


Sepanjang perkahwinannya, Ros melihat ibu mentuanya yang banyak membuat keputusan dalam segala soal. Bapa mentuanya pula banyak berdiam diri dan mengikut sahaja apa yang disuruh oleh ibu mentuanya itu.


Kata Ros, bukan sahaja bapa mentuanya yang patuh tetapi ketiga-tiga menantu lelakinya juga amat baik dan tidak banyak cakap. Apa sahaja yang disuruh oleh isteri-isteri mereka yakni ipar-ipar Ros akan dituruti.


Pendek kata, tambah Ros, mereka seperti kerbau yang dicucuk hidung.


Mengenai bapa mentuanya pula, ujar Ros, ibu mentuanya langsung tidak menghormati suaminya itu.


“Bukan saya hendak mereka-reka cerita. Saya melihat sendiri ibu mentua saya membaling pinggan ke arah bapa mentua yang baru balik bekerja. Bapa mentua bertanya jika ada apa-apa yang boleh dimakan kerana dia lapar.


“Namun pertanyaan tersebut membuatkan ibu mentua mengamuk. Dia yang sedang berada di dapur terus bangun dan mencapai pinggan yang ada di atas meja. Dengan secepat kilat dia terus membaling pinggan tersebut ke arah bapa mentua. Mujur bapa mentua saya cepat mengelak. Jika terkena, mungkin juga dahinya akan berdarah.


“Melihat ibu mentua saya yang sedang mengamuk, cepat-cepat bapa mentua beredar dan masuk ke bilik. Saya memang kasihan sangat melihat bapa mentua. Dia betul-betul bersabar dengan kerenah ibu mentua saya.


“Mengikut suami saya, anak-anaknya yang lain memang dari mereka kecil mereka telah biasa melihat ibu mereka memarahi, menengking dan mengherdik bapa mereka. Bagaimanapun mereka tidak boleh berbuat apa-apa kerana ibu mereka garang. Daripada apa yang diberitahu oleh suami saya, ibu mereka itu ada mengamalkan ilmu bagi ‘menundukkan’ suaminya.


“Kata mereka, mereka pernah melihat ibu mereka menyepak pinggan makan bapa mereka semasa bapa mereka sedang menyuap nasi. Bertaburan nasi di atas lantai. Meleleh air mata bapa mentua tetapi bapa mentua masih tidak marah atau cuba memarahi ibu mentua,” ujar Ros yang baru sahaja kematian suami.


Tambahnya, balasan daripada perbuatan ibu mentuanya dapat dilihat semasa menunaikan haji. Menurut orang kampung yang pergi ke Mekah bersama-sama ibu dan bapa mentuanya, semasa di sana, ibu mentuanya langsung tidak dapat menunaikan ibadah haji. Dia asyik berkurung sahaja di dalam bilik hotel dan menangis. Satu hari pun dia tidak mempunyai kekuatan untuk melangkah keluar bersama-sama jemaah lain bagi menunaikan rukun haji.


Berbeza dengan bapa mentuanya pula, jelas Ros, dia nampak sihat dan gembira sepanjang di sana. Bapa mentua begitu bertenaga dan dapat melakukan semua ibadah dengan baik. Dia langsung tidak menghadapi sebarang masalah. Apabila sahaja ada masa terluang, dia akan ke masjid untuk bersolat.


Kata Ros, kawan-kawan ibu mentua yang tinggal sebilik menyuruh ibu mentua supaya meminta maaf daripada bapa mentua. Begitu juga dengan ustazah Tabung Haji yang datang menziarah. Namun ibu mentua mendiamkan diri dan enggan meminta maaf.


“Bagaimanapun setelah selesai ibadah haji dan semua bersiap-siap sebelum pulang ke Malaysia, bapa mentua meninggal dunia. Arwah telah dipilih oleh Allah untuk bersemadi di Tanah Suci. Ibu mentua pulang ke tanah air seorang diri.


“Setelah pulang, perangai ibu mentua tetap sama. Di rumah, dia asyik menangis sepanjang masa. Bila anak-anak bertanya, dia tidak mahu menjawab. Dia banyak berdiam diri.


“Kadang-kadang dia akan keluar rumah dan merayau-rayau satu kampung. Sambil merayau-rayau tu dia akan ketawa-ketawa pula. Bila dia hendak terkencing, dia akan kencing di mana-mana dia suka.


“Selama beberapa bulan juga ibu mentua macam itu. Dia mulai menyebut-nyebut nama bapa mentua dan bertanya kenapa suaminya itu tidak balik-balik. Walaupun telah dijelaskan beberapa kali namun kemudian dia akan bertanya lagi. Memang sedih melihat keadaan ibu mentua. Dia tidak sempat meminta maaf daripada bapa mentua.


“Tidak lama selepas itu ibu mentua menghembuskan nafas terakhir. Kami sebagai anak menantu hanya mampu berdoa agar arwah dimasukkan ke dalam golongan orang beriman dan Allah mengampunkan segala dosanya.


“Saya berharap agar anak-anak perempuannya mengambil iktibar daripada apa yang berlaku kepada ibu mereka dan bertaubat. Janganlah mencuba-cuba ilmu ke atas suami sendiri kerana sekarang ini balasan dibayar tunai oleh Allah,” kata Ros. Utusan Malaysia Rencana Agama 22 Oktober 2014
Tags: haji
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments