mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

“Maal Hijrah: Pengorbanan Muhajirin dan Ansar”

Alhamdulillah, kita telah memasuki tahun baru 1436 Hijrah. Hijrah sebenarnya telah mengingatkan kita kepada peristiwa bersejarah yang berlaku kepada Rasulullah SAW. dan para sahabat RA. Perlu kita ingat bahawa berjayanya hijrah menjadi asas kepada tertegaknya daulah Islamiah yang merupakan matlamat utama penghijrahan Rasulullah SAW. Sesungguhnya orang yang berhijrah mendapat kedudukan yang tinggi disisi Allah SWT. malah mereka juga disebut sebagai golongan yang mendapat kejayaan.


Inilah yang telah ditegaskan oleh Allah SٍWT. menerusi firman-Nya dalam surah al-Taubah ayat 20: “(Sesungguhnya) orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah dengan harta benda dan jiwa mereka adalah lebih besar dan tinggi darjatnya disisi Allah. (daripada orang yang hanya memberi minum orang yang mengerjakan haji dan orang yang memakmurkan masjid sahaja); dan mereka itulah orang yang berjaya”.


Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,Penyatuan dua tonggak utama iaitu golongan Muhajirin dan golongan Ansar semasa hijrah dengan berpandukan wahyu daripada Allah menjadi penyebab utama kejayaan hijraturrasul SAW. pada ketika itu. Golongan Muhajirin ialah penduduk asal kota Makkah dan dikenali sebagai orang Quraisy. Mereka merupakan pengikut Rasulullah SAW. yang berhijrah dari Makkah ke Madinah.

Manakala golongan Ansar pula ialah penduduk asal
Madinah yang telah memeluk Islam, terdiri dari kaum Aus dan Khazraj. Mereka adalah golongan yang membantu perjuangan Rasulullah SAW. di Madinah. Pelbagai bentuk pengorbanan telah dilakukan oleh golongan Muhajirin dan Ansar semasa peristiwa hijraturrasul SAW. Lihatlah pengorbanan tanpa berbelah bagi yang dilakukan oleh orang Muhajirin seperti Saidina Abu Bakar as-Siddiq, Uthman ibn Affan, Abdul Rahman bin Auf, Suhaib Ar Rumi, Mus'ab bin Umair, Abu Salamah bin Abdul Asad, Amir bin Rabiah dan isterinya yang sanggup meninggalkan kampung halaman, keluarga, harta kekayaan, pangkat, kedudukan dan sebagainya demi cintakan Allah dan Rasulnya. Tidak dilupakan keberanian Sayidina Ali ketika menggantikan Rasulullah SAW. di tempat tidur Baginda. Sifat murah hati Ummu Ma’bad yang merelakan kambingnya diperah susu untuk dibuat minuman semasa penghijrahan Rasulullah SAW. dan Sayidina Abu Bakaras-Siddiq. Ternyata kesemuanya itu merupakan pengorbanan yang amat besar nilainya terhadap peristiwa hijrah.


Sidang Jumaat yang dirahmati Allah, Golongan Ansar turut mempersembahkan pengorbanan yang amat mulia dalam peristiwa hijraturrasul SAW. Saksikanlah kesediaan Abu Ayyub al-Ansari RA. yang telah menjadikan rumahnya sebagai tempat untuk Rasulullah SAW. bermalam. Sehinggalah terbinanya Masjid Quba’ dan Masjid an-Nabawi, orang-orang Ansar pernah mencadangkan kepada Rasulullah agar membahagikan pokok kurma mereka kepada golongan Muhajirin. Namun Nabi Muhammad SAW. menyarankan agar pokok kurma itu diusahakan oleh golongan Ansar dan mereka boleh membahagikan hasilnya kepada golongan Muhajirin dengan alasan bahawa tenaga golongan Muhajirin lebih diperlukan untuk dakwah dan jihad. Seterusnya sirah juga turut memaparkan betapa besarnya pengorbanan yang ditunjukkan oleh Sa’d bin al-Rabi’ dari golongan Ansar yang sanggup menawarkan salah seorang isterinya kepada Abd Rahman bin’Auf dari golongan Muhajirin. Hubungan persaudaraan antara Muhajirin dan Ansar yang telah dipertautkan oleh Rasulullah SAW. atas dasar keimanan telah menyebabkan orang-orang Ansar sanggup berkorban apa sahaja demi membuktikan kecintaan , merekakepada Allah dan Rasul-Nya.


Hubungan sesama mereka seolah-olah
diibaratkan sebatang tubuh apabila satu anggota merasa sakit menyebabkan anggota lain juga turut sama menderita. Hadis daripada Nu’man Bin Basyir bahawa Rasulullah SAW. bersabda: “Perumpamaan orang yang beriman pada kasih sayang, belas kasihan dan sikap lemah lembut mereka seperti tubuh badan yang satu, apabila satu anggota terasa sakit maka seluruh tubuh turut merasa sakit disebabkan berjaga malam dan demam”. (Riwayat Muslim).

Allah SWT. telah juga turut menyatakan bahawa golongan yang terlibat dalam memainkan peranan yang penting demi memastikan kejayaan hijrah adalah merupakan mukmin yang sebenar-benarnya. Firman Allah SWT. dalam surah an-Anfal ayat 74: “Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah, dan orang-orang (Ansar) yang memberi tempat kediaman dan pertolongan (kepada Muhajirin), mereka itulah orang-orang yang benar-benar beriman. Mereka beroleh keampunan dan rezeki yang mulia”.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Hijrah membawa pengertian yang amat luas, iaitu keluar daripada medan perjuangan yang sempit ke gelanggang yang lebih luas, ia adalah pemisah di antara yang hak dengan yang batil. Ia juga merangkumi perpindahan kepada hidup yang lebih baik, lebih maju, lebih mulia dan lebih bermakna serta sentiasa berada dalam redha Ilahi. Hijrah yang menjadi tuntutan secara berterusan ialah berpindah atau berubah daripada akhlak yang buruk kepada yang baik. Ukuran baik atau buruk itu dibuat berdasarkan perspektif iman dan Islam.

Mutakhir ini kita melihat ramai dikalangan artis samada daripada kalangan pelakon, penyanyi, pelawak, model-model, bahkan dilkalangan mat-mat rempit juga mula berminat untuk melakukan penghijrahan dalam hidup mereka kearah kehidupan yang lebih bermakna atau dengan kata ingin kembali ke pangkal jalan. Malah sampai kepada tahap ramai dikalangan orang bukan Islam sudah mula berminat untuk memeluk Islam. Disamping saudara saudara baru yang telah memeluk Islam (muallaf) yang masih terabai nasib mereka, adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai anggota masyarakat memberikan bantuan, bimbingan serta dorongan kepada mereka dan janganlah pula kita memandang serong, bersangka buruk dan mencemuh mereka kerana hasrat dan hajat suci perubahan yang ingin mereka lakukan. Rasulullah SAW telah menyatakan bahawa orang yang meninggalkan perkara yang dilarang oleh Allah SWT adalah merupakan orang yang berhijrah.

Hadis daripada Ibnu Juraij RA. bahawa Rasulullah SAW. bersabda : “Seorang muslim ialah orang yang membuatkan orang lain terselamat daripada angkara kejahatan lidah dan tangannya. Dan seorang yang berhijrah ialah sesiapa sahaja yang berhijrah daripada perkara yang ditegah oleh Allah daripadanya”. (Riwayat al-Bukhari).

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah,

Antara pengajaran dan iktibar yang dapat diambil daripada khutbah ini adalah:

1. Umat Islam hendaklah sentiasa berusaha untuk mewujudkan sebuah Daulah Islamiah yang memastikan agar perlaksanaan Islam siterima secara menyeluruh sesuai dengan semangat hijrah Rasulullah SAW.

2. Umat Islam hendaklah sentiasa memelihara perpaduan antara kaum dan bangsa dalam negara.

3. Kita hendaklah memperkasakan Islam agar umat Islam menjadi bangsa yang berdaulat dan menjadi contoh ikutan.

4. Umat Islam hendaklah sentiasa berusaha untuk berhijrah menjadi yang terbaik.

5. Umat Islam hendaklah sedar bahawa tertegaknya Islam adalah bergantung kepada perpaduan yang kukuh dikalangan umat Islam sendiri dan hendaklah menjauhi perpecahan yang merugikan.


“Dan orang-orang yang terdahulu - yang mula-mula (berhijrah dan memberi bantuan) dari orang-orang "Muhajirin" dan "Ansar", dan orang-orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat), Allah reda akan mereka dan mereka pula reda akan dia, serta ia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar”. (at-Taubah : 100). Khutbah Jumaat JAIS 24/10/2014
Tags: hijrah, khutbah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments