mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Hijrah si penagih

SEBUT apa sahaja jenis kesalahan, semuanya pernah dilakukan. Begitulah gambaran sikap Amin (bukan nama sebenar) yang tidak pernah terlepas untuk cuba melakukan sesuatu perkara baharu termasuk bertentangan dengan syariat.

Ketika rakan sebaya sedang belajar mengenal dunia, namun berbeza dengan anak kelahiran Kuala Lumpur itu yang telah mula bergaul bersama rakan jauh lebih berusia semata-mata mendapatkan keseronokan hidup pada seawal umurnya 12 tahun.

Berhenti daripada ketagihan bukan mudah, namun tiada yang mustahil
AL-QURAN beri kekuatan dalaman kepada Amin.

Bermula dengan mencuba-cuba untuk merokok, pemuda yang kini berusia 25 tahun itu kemudiannya mula berjinak-jinak dengan mencuri, menyertai kumpulan rempit, meminum arak, berzina dan akhirnya menghisap dadah. Malah, Amin juga merupakan pembekal dadah yang pernah mengikuti cubaan untuk membunuh.

Lebih menyedihkan, anak kesembilan daripada 10 orang adik-beradik itu juga merupakan bekas pelajar yang pernah dihantar ke sekolah beraliran agama Islam sejak kecil.

Harapan keluarga untuk memberikan bekalan ilmu agama dan menjadi individu yang soleh dengan menghantar ke pusat pendidikan berstatus institusi hafalan al-Quran itu menjadi sebaliknya apabila Amin mula terjebak dalam pelbagai masalah sosial akibat tersalah memilih rakan.

“Oleh kerana ingin memprotes disebabkan tidak mahu dimasukkan ke sekolah beraliran agama, saya mula melakukan semua perkara itu. Di situlah jugalah tempat di mana saya mula berjinak-jinak melakukan dosa dan pelbagai kesalahan disebabkan terpengaruh daripada rakan.

“Mula untuk cuba-cuba merokok, saya kemudian menjadi ketagih dan melakukan perbuatan itu di luar. Sehinggalah pada usia 14 tahun saya mula bergaul dengan kumpulan kongsi gelap yang kebanyakannya adalah penghisap dan pengedar dadah, di situlah saya mula mencuba dadah, minum arak, main perempuan dan sebagainya.

“Sehinggakan saya bertindak lari dari pusat pengajian dan juga pernah dibuang sekolah atas kesalahan melakukan kesalahan berat,” katanya ketika ditemui, di pusat Pertubuhan Kebajikan Sahabat Insan dan Iman Malaysia (Sidim) baru-baru ini.

Biarpun menyedari perbuatan tersebut bertentangan dengan ajaran Islam, namun berkongsi kisah gelapnya, Amin yang kini merupakan penyelaras pusat pemulihan dadah itu berkata, apa yang penting adalah dapat menjadi sebagai individu terhebat serta disanjung oleh orang yang mengenali dirinya. “Satu prinsip yang saya masih pegang dari dahulu sehingga kini ialah apabila ingin melakukan sesuatu perkara itu mesti menjadi ‘seseorang’ dan bukan seperti orang kebanyakan.

“Selepas beberapa tahun bergiat dalam kongsi gelap, saya mendapat kepercayaan ketua sehingga diberi peluang mengedar dadah. Bukan kepada individu, tetapi dadah yang saya jual adalah kepada pengedar yang mengedar kepada pengedar bawahan.

“Saya berasa sangat bangga pada masa itu kerana hidup dalam serba mewah, dikenali dan dihormati rakan-rakan kongsi lain sehingga disanjung dan juga digeruni,” ujarnya yang merupakan salah seorang berpengaruh dalam ahli kumpulannya pada ketika itu.

KETAGIHAN Zaid, (bukan nama sebenar) yang suatu ketika dahulu hampir menghancurkan masa depannya akibat najis dadah menjadi pengajaran yang tidak dapat dilupakan buat anak kelahiran Sungai Buloh, Selangor itu.

Akibat ibu bapa yang terlalu sibuk dengan tugasan demi mencari kesenangan kepada keluarga, membuatkan anak ke tujuh daripada 12 adik-beradik itu akhirnya hanyut dalam kemewahan tanpa panduan dan kasih sayang daripada ibu bapa.

Namun, siapa sangka, kesalahan yang dilakukan sehingga terpaksa dihantar ke pusat pemulihan merupakan laluan hidayah kepada remaja itu untuk kembali ke pangkal jalan.

“Setelah merasa betapa seksanya hidup di pusat pemulihan, menyedarkan saya bahawa betapa bebasnya di luar dan hakikatnya kita sendiri yang menentukan masa depan hidup ini mengikut jalan yang dipilih.

“Pertama kali dimasukkan ke pusat pemulihan di sebuah di negeri Pantai Timur pada usia 16 tahun cukup menginsafkan saya apabila bergaul dengan teman yang sama latar belakang serta berperangai buruk mengenai kehidupan dalam tahanan.

“Tetapi setiap yang berlaku ada hikmahnya. Di situlah juga saya mula belajar berdikari dan menetapkan cita-cita memulakan hidup baru untuk berubah. Alhamdulillah, Allah SWT menggerakkan hati saya mempelajari ilmu agama,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

SIDIM memberi peluang kedua kepada penagih untuk membina hidup baharu yang lebih diredai-Nya.


Gambar Rushdi Salleh 
Rekabentuk Mastika Mohamed

Zaid berkata, walaupun hanya mampu membaca tulisan Jawi biarpun tidak lancar, penghijrahan Zaid ke pusat pemulihan Sidim sejak Mac lalu menunjukkan perkembangan positif apabila dia mampu menghafal sebanyak 25 juzuk al-Quran sehingga kini dalam tempoh kurang 10 bulan.

“Setiap hari penghuni Sidim akan diarahkan untuk menghafal al-Quran selain diberikan dengan pelbagai pengisian agama yang lain. Walaupun secara paksa, namun sedikit demi sedikit saya menghafal al-Quran sehingga saya dapat mengingati ke tahap ini,” katanya.

Berkongsi kisah hitamnya, remaja berusia 25 tahun itu berkata, kerana terpengaruh dengan rakan sebaya yang menjanjikan untuk memberi keseronokan, membuatkan Zaid mula mencuba-cuba dengan najis dadah pada usia seawal 13 tahun.

Bukan bertindak untuk berhenti, sebaliknya ketagihan Zaid menjadi lebih serius apabila kesalahan yang dilakukan mula diketahui oleh ibu bapanya sekali gus menjadi penyebab kepada berlakunya krisis di dalam institusi keluarga tersebut.

“Hidup saya pada masa itu mewah, apa yang saya inginkan pasti dapat. Oleh kerana itu saya mula bergaul dengan rakan-rakan yang bermasalah di sekolah dan merekalah yang memperkenalkan saya untuk mencuba dadah.

“Benarlah dikatakan, perkara buruk walau disembunyikan bagaimanapun akhirnya pasti terbongkar juga.

Setelah beberapa lama menghisap dadah, perubahan sikap dan fizikal saya yang mula berubah membuatkan emak dan ayah mula curiga dengan tabiat saya dan akhirnya terbongkar.

“Namun, itu tidak menghalang saya daripada menghisap dadah, sebaliknya menambah ketagihan saya kerana krisis keluarga yang berlaku disebabkan saya. Apabila tidak ada duit untuk mendapatkan dadah, saya akan mencuri duit simpanan ayah di rumah,” ujarnya.

Zaid berkata, dia merasa sangat bertuah kerana diberi kesempatan untuk kembali ke pangkal jalan dengan dikurniakan petunjuk dan hidayah daripada Allah SWT pada usia muda.

Ia katanya, kerana penghijrahan yang dilakukan memberikan ketenangan dan ketenteraman hidup yang tidak pernah dirasai sebelum ini.

“Walaupun hidup dulu dalam kemewahan dan keseronokan, tetapi saya tidak pernah tenteram dan hanya merasai kucar kacir hidup. Sehinggakan, sekejap pun saya tidak boleh duduk di rumah kerana berasa sangat bosan dan tertekan.

“Tetapi setelah mengamalkan hidup cara Islam sedikit sebanyak membentuk hati saya untuk mengenal diri sendiri. Saya juga sedar wang tidak dapat membeli ketenangan dan kebahagiaan, sebaliknya mempelajari dan mengamalkan agama dan al-Quran mampu memberikan semua itu.

“Di Sidim ini banyak menginsafkan saya dan mengajar saya erti hidup. Di sini juga saya lebih memahami konsep ketuhanan sebenar,” jelasnya.

Bagaimanapun, zaman kegemilangan Amin tidak lama apabila jenayah yang dilakukan akhirnya berjaya dihidu pihak berkuasa dan akhirnya dimasukkan ke pusat pemulihan.

“Sejak yang pertama pada usia 15 tahun, sehingga kini sebanyak tujuh pusat pemulihan di seluruh negara telah saya masuk. Kebanyakannya juga saya telah melarikan diri dari pusat tersebut kerana tidak boleh menerima kaedah yang diterapkan disebabkan tidak kena dengan jiwa saya pada masa itu. “Sehinggalah saya dihantar oleh keluarga ke pusat pemulihan Sidim ini pada 2005 memberikan saya sesuatu perasaan yang baharu. Berbeza dengan pusat pemulihan lain, kaedah penekanan agama yang ditekankan di sini membuatkan saya boleh menerima walaupun secara paksa.

“Pihak pusat mewajibkan kepada penghuni untuk solat berjemaah, sentiasa berzikir dan menghafal al-Quran. Sehinggakan saya terpaksa menulis surah Yasin dalam bahasa Melayu untuk menghafal kerana tidak tahu membaca al-Quran ketika itu,” ujarnya.

Namun, siapa sangka dengan kaedah itu mampu meleburkan ego anak muda yang sedang memberontak dalam mencari keseronokan dan kemewahan dunia itu bersama rakan lain.

“Kaedah pemulihan yang diterapkan boleh dikatakan agak ketat. Kami akan didenda jika tidak solat, tidak dapat menghafal al-Quran atau melanggar peraturan pusat. Namun, bila difikirkan inilah yang dikatakan kaedah secara berhikmah.

“Walaupun tidak lembut atau terlalu kasar, tetapi kaedah itulah yang sesuai dan perlu digunakan untuk memberi kesedaran kepada golongan seperti saya pada ketika itu,” katanya.

Amin berkata, keajaiban al-Quran yang selama ini hanya didengari mempunyai mukjizat yang mampu merubah dan melembutkan hati akhirnya disedari apabila terbukti kepada dirinya sendiri.

“Alhamdulillah, setelah berada di pusat ini beberapa bulan, lama-kelamaan saya mula rasa untuk berubah. Bertekad meninggalkan kesilapan silam dan memperbanyakkan membaca al-Quran membuatkan hati saya semakin tenang dan gembira.

“Lebih-lebih lagi apabila berjaya menghafal ayat al-Quran saya akan merasa seronok dan membuatkan saya semakin berminat untuk terus menghafal dan juga mempelajari agama. Dalam tempoh tiga tahun, syukur saya berjaya menghafal 30 juzuk al-Quran,” katanya.

Meneruskan pengajian agama di Indonesia selama hampir lima tahun, Amin bernekad untuk menubuhkan pusat pemulihan dadah sendiri dengan memfokuskan kaedah agama seperti yang dilakukan di Sidim.

“Berbekalkan pengalaman yang ada sepanjang proses untuk berubah, dapat saya manfaatkan bagi melatih golongan yang telah tersalah langkah seperti saya untuk kembali ke pangkal jalan.

“Ini kerana saya percaya, seteruk atau besar mana pun kesalahan yang dilakukan oleh seseorang itu, pasti masih boleh berubah asalkan ada sedikit keinginan dalam diri,” jelasnya. MOHD. SHAH CHE AHMAD (AGAMA@UTUSAN.COM.MY) Utusan Rencana Agama 23/10/2014

Tags: hijrah
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments