mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Agama tempat untuk berubah

FIRMAN Allah SWT bermaksud, Katakanlah (Muhammad SAW): Wahai hamba-hamba-Ku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa. Sesungguhnya Dia adalah Tuhan Yang Maha Pengampun lagi Maha Pengasih. (Az-Zumar: 53)

Tersalah langkah bukan pengakhiran, mendekati agama merupakan langkah terbaik untuk pulang ke pangkal jalanMemanfaatkan kelebihan dalam bidang suara, Cikgu Erin menganjurkan kelas bacaan al-Quran.

Bergelumang dalam dosa kemaksiatan akibat tersalah langkah bukanlah alasan untuk terus terjerumus ke lembah kebinasaan tersebut, sebaliknya Allah SWT berfirman menerusi ayat di atas, walaupun sebesar mana kesalahan yang dilakukan, selagi masih bernafas, pintu taubat terus terbuka luas.Wajah cikgu Erin ketika menjadi maknyah.

Malah, tidak kira sebanyak mana atau sebesar mana dosa dilakukan, dengan rahmat Allah SWT kepada mereka yang nekad ingin berubah, segala kejahatan silam yang dilakukan akan digantikan dengan amal kebajikan.

Ia sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan. (al-Furqan: 70)

Sehubungan itu, pengasas dan perunding motivasi Persatuan Kebajikan Darul Modahish (PKDM), Mohd. Khariri Mohd. Ramli berkata, mendekati dan mempelajari agama merupakan langkah terbaik yang boleh dilakukan bagi mereka yang telah tersasar memilih cara hidup untuk pulang ke pangkal jalan.

Tidak seperti kaedah lain tambahnya, mempelajari mampu membentuk keinsafan seseorang secara semula jadi tanpa paksaan dan boleh menjadikan ia lebih baik daripada individu yang tidak pernah melalui kesalahan lain.

“Pintu taubat sentiasa terbuka kepada mereka yang ingin berubah. Bagi mereka yang keliru membuat keputusan untuk mencari ‘jalan pulang’, carilah agama sebagai penyelesaian. Ini kerana agama tidak pernah sesekali menyisihkan orang yang tersasar untuk kembali ke pangkal jalan.

“Dengan mempelajari agama, insya-Allah akan membuatkan jiwa kita akan tenang apabila mengetahui segala yang berlaku itu merupakan ujian daripada Allah SWT kepada hambanya. Bagaimana langkah yang kita sendiri pilih untuk melalui ujian tersebut,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Khariri yang juga dikenali sebagai Cikgu Erin berkata, selain perlu menganggap setiap yang berlaku ada hikmahnya, individu yang tersalah langkah juga boleh memanfaatkan kelebihan diri yang diperoleh daripada perbuatan silam dengan berguna.

“Allah SWT tidak menjadikan atau menurunkan sesuatu tanpa sebab. Begitu juga pelbagai ujian sehingga membuatkan kita tersalah langkah memilih masa depan hidup, kerana saya percaya setiap yang berlaku ada hikmahnya, malah boleh dimanfaatkan kepada kebaikan.

“Sebagai contoh, seorang ‘mak nyah’ yang ingin berubah boleh menggunakan kemahiran seperti menjahit, menyanyi dan menyolek sebagainya ke arah kebaikan,” katanya yang kini mengajar pelajaran Muzik dan Bahasa Melayu di Sekolah Kebangsaan Kampung Idaman, Pelabuhan Klang Selangor.

Berkongsi kisah hidupnya, Cikgu Erin yang juga merupakan bekas seorang mak nyah mengakui, tertekan dengan kritikan masyarakat serta keliru mengenai personaliti diri akibat kurang panduan, membuatkan dia mengambil keputusan untuk berhijrah ke ibu kota.

Mulanya sekadar berseronok, anak kelahiran negeri Perak itu akhirnya terpengaruh sesama rakan sehingga sanggup menukar rupa dan jantina dan bergelumang dalam dosa songsang selama lebih 10 tahun.

“Saya tidak menyalahkan sesiapa dengan apa yang berlaku, tetapi berdasarkan pengajaran yang berlaku terhadap diri saya, ibu bapa memainkan peranan yang sangat penting dalam membentuk masa depan anak-anak sejak kecil.

“Mereka perlu memantau setiap tindak tanduk anak-anak dan cuba meluangkan masa walau sekejap. Ia bagi membolehkan ibu bapa mengenali anak masing-masing.

“Jika dikesan ada yang tidak kena, ibu bapa boleh bertindak awal atau mendapatkan nasihat pakar,” katanya yang giat memberi khidmat nasihat kepada pelaku salah dan membimbing ibu bapa yang berhadapan masalah itu menerusi PKDM.

Akibat diserang sakit teruk selama hampir setahun kerana sering bertukar pasangan ketika bergelar mak nyah, telah mengetuk pintu hati Cikgu Erin untuk berubah, sekali gus bertekad untuk memulakan hidup baharu.

Berkat penghijrahan itu, Cikgu Erin ditawarkan menjadi jurucakap kepada tiga produk kecantikan halal bumiputera, Safah Herbs Beuty Recipe, DNA Global dan Butik Dreams. Beliau turut dilantik sebagai duta umrah kepada syarikat Suffah Travel & Tour.

“Kelainan bagi pakej umrah yang ditawarkan ini, kembara ibadah diselangi dengan tazkirah serta bimbingan sepanjang perjalanan. Ia memberi peluang kepada ibu bapa atau peserta untuk sama-sama saya memanjatkan doa, apatah lagi doa tersebut di tanah suci.

“Malahan peserta turut berpeluang mendapatkan khidmat nasihat mengenai masalah sosial secara terus,” ujar Cikgu Erin.

Berminat boleh menghubungi Suffah Travel & Tour di talian 012-642 5636 untuk mendaftar. Pakej dijadualkan akan berangkat pada 13 sehingga 23 Disember ini.

Utusan Malaysia Rencana Agama 23/10/2014
Tags: hijrah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments