mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Transgender bertentangan Islam

IPOH - Isu transgender dibimbangi menjadi titik tolak kepada penerimaan amalan-amalan hak asasi liberal Barat yang tidak sesuai dengan budaya masyarakat negara ini selain bertentangan dengan ajaran Islam.

Pengerusi Majlis Pembangunan Wanita Gopeng, Datuk Hamidah Osman berkata, apa yang berlaku kini amat mengelirukan malah larangan tersebut jelas jika dilihat dari aspek agama Islam.

“Bagaimana kita hendak mengaku Malaysia negara Islam sedangkan transgender iaitu perbuatan luar tabii dibenarkan dalam undang-undang negara,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau berkata, kerajaan perlu tegas dalam isu ini dan mengkaji semula perlembagaan serta undang-undang untuk diselaraskan kembali.

Hamidah berkata, umat Islam perlu bangun untuk mempertahankan undang-undang larangan kepada transgender ini.

Kelmarin, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menegaskan istilah transgender tidak wujud sebagai mewakili golongan tertentu sebaliknya ia hanya satu perasaan yang dibuat-buat.

Harussani berkata, hakikat tersebut turut diakui oleh pakar-pakar psikologi yang mengakui tidak wujud istilah sedemikian.Datuk Hamidah Osman

Sementara itu, Pengerusi Kumpulan Perkembangan Wanita Gugusan Manjoi, Selamah Mohd Din secara peribadi berpendapat golongan ini perlu diberi peluang untuk berubah ke arah yang lebih baik.

Katanya, dia kurang pasti sama ada golongan ini berminat untuk menyertai persatuan-persatuan wanita yang ada namun sekiranya ada mungkin boleh dipertimbangkan.

“Mereka datang dengan cara baik, kita layan dengan baik. Cuba usahakan untuk bimbing mereka ke jalan yang benar. Jika dibiarkan mungkin mereka terus hanyut dan melakukan perkara yang tidak elok.

“Perkara-perkara ini mungkin sukar untuk diterima oleh ahli persatuan malah perbuatan mereka salah di sisi agama Islam. Apa yang penting doakan mereka agar dapat berubah dan bersyukur dengan apa yang ALLAH jadikan,” katanya.

Tags: lgbt
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments