mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Siapa jumpa benua Amerika sebenarnya?

PADA awal 800-an, Khalifah kerajaan Abbasiyah, al-Ma’mun menghimpunkan saintis-saintis Islam terkenal termasuk al-Khawarizmi di Baghdad yang kemudian mengira ukuran bumi dan kiraan mereka cuma kurang empat peratus daripada saiz sebenar.

Dengan mengetahui ukuran bumi, ramai umat Islam dipercayai telah membuat pengembaraan untuk mengelilingi dunia beratus tahun sebelum pelayaran Columbus. Sejarawan dan ahli geografi Islam, al-Masudi dalam catitannya pada 956 merekodkan bahawa kumpulan pelayar dari Andalusia pada 889 belayar selama berbulan-bulan ke arah barat.

Satu lagi pembohongan dalam penulisan sejarah ....


Orang La Rojo kah ? Tok Arab Islam kah ?
Oghang Cino kah ? Orang Viking kah ?

Menurut al-Masudi, kumpulan pelayar Islam itu menemui satu benua yang luas di seberang laut dan mereka berdagang dengan penduduk pribumi sebelum kembali ke Eropah. Beliau merekodkan benua tersebut yang dirujuk sebagai `tanah yang tidak diketahui’ di dalam peta.

Selain itu, dua pengembaraan oleh umat Islam dari Sepanyol ke benua Amerika dicatatkan dalam sejarah iaitu yang diketuai oleh Ibn Farrukh dari Granada pada 999 dan al-Idrisi yang bekerja dengan Raja Roger II dari Sicily pada 1100-an.

Dalam catitan al-Idrisi, sekumpulan pelayar Islam belayar ke barat dari Lisbon (Portugal) selama 31 hari dan mendarat di sebuah pulau di Caribbean. Kumpulan pelayar itu kemudian ditahan oleh penduduk pribumi Amerika di situ selama beberapa hari.

Namun, mereka bernasib baik selepas seorang penterjemah yang hidup bersama penduduk pribumi itu boleh berkomunikasi dalam bahasa Arab membantu untuk membebaskan mereka. Kumpulan pelayar Islam itu kemudian pulang ke Andalusia dan menceritakan pengalaman mereka di `Dunia Baharu’ itu. Kewujudan penterjemah yang boleh bertutur dalam bahasa Arab itu menunjukkan sudah wujud hubungan antara dunia Islam dengan benua Amerika.

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan semasa berucap pada satu sidang kemuncak pemimpin-pemimpin Islam dari Amerika Latin, di Istanbul, Turki baru-baru ini, mendakwa benua Amerika dijumpai oleh orang Islam pada abad ke-12 iaitu hampir tiga abad lebih awal sebelum ketibaan Columbus ke benua itu.

“Hubungan antara Amerika Latin dan Islam telah bermula sejak abad ke-12 lagi. Islam (terlebih dahulu) menjumpai Amerika pada 1178, bukannya Columbus.

“Pelayar Islam (mula) tiba di Amerika pada 1178. Columbus (mengesahkan) pernah menyebut tentang kewujudan sebuah masjid di sebuah bukit di pantai Cuba,’’ katanya.

Malah, dalam satu artikel yang diterbitkan oleh pakar sejarah, Dr. Youssef Mroueh daripada Yayasan As-Sunnah Amerika pada 1996, merujuk sebuah diari tentang kedatangan Columbus menyatakan tentang kewujudan sebuah masjid di Cuba.

Umat Islam dari Afrika Barat

PADA 1300-an, wujud sebuah empayar yang kuat dan kaya dikenali sebagai Mali di Afrika Barat. Empayar tersebut diketuai Mansa (raja) Musa. Sebelum Musa menjadi raja, empayar tersebut diketuai abangnya iaitu Abu Bakr.

Semasa memegang tampuk kuasa, Abu Bakr menghantar 400 kapal untuk menerokai Lautan Atlantik tetapi hanya sebuah kapal yang berjaya kembali dan melaporkan bahawa mereka menemui sebuah daratan yang sangat luas di seberang lautan itu. Abu Bakr kemudian belayar bersama 2,000 kapal untuk mencari daratan itu tetapi tidak pernah kembali dan terus menghilangkan diri.

Walaupun tidak diketahui sama ada pelayaran Abu Bakr itu berjaya sampai ke benua Amerika atau tidak, terdapat banyak bukti arkeologi di Amerika Utara dan Amerika Selatan yang menunjukkan kehadiran orang dari Empayar Mali di situ.

Antaranya, kumpulan pelayar awal dari Sepanyol merekodkan mereka menemui inskripsi dalam bahasa sama dengan bahasa Mandika (bahasa orang Mali) di bandar-bandar yang terbiar di Brazil. Inskripsi-inskripsi ini turut ditemui di Amerika Syarikat terutamanya berhampiran Sungai Missisippi yang menunjukkan kehadiran orang Mali di situ.

Di Arizona misalnya, satu inskripsi yang ditemui yang mempunyai lakaran gambar gajah mencatatkan “Gajah sakit dan marah. Pada masa ini, banyak gajah sakit”. Inskripsi itu menunjukkan pengembaraan Abu Bakr berjaya sampai ke benua Amerika 100 tahun sebelum Columbus kerana gajah tidak wujud di benua Amerika.

Di samping itu, penghasilan peta dunia oleh Piri Reis di zaman Empayar Uthmaniyyah pada 1513 turut membuktikan bahawa

Empayar Uthmaniyyah

SEBUAH peta dunia yang dihasilkan oleh pelukis peta di zaman Empayar Uthmaniyyah, Piri Reis pada 1513 ditemui di Istanbul, Turki pada 1929. Peta itu merupakan bukti fizikal paling kukuh bahawa umat Islam telah menerokai benua Amerika, lama sebelum ketibaan Columbus dan pelayar Eropah lain.

Reis menghasilkan peta itu menggunakan sumber-sumber terdahulu termasuk peta dari Greek purba, Arab dan Columbus. Walaupun peta itu dihasilkan 21 tahun selepas ketibaan Columbus di benua Amerika, apa yang menakjubkan peta itu menunjukkan timur pantai Amerika Selatan dengan kedudukan yang betul dari benua Afrika. Malah, pantai Brazil ditunjukkan dengan begitu terperinci termasuk kedudukan sungai-sungai yang tepat.

Memang benar Reis turut menggunakan peta Columbus sebagai rujukan tetapi Columbus tidak pernah sampai ke Amerika Selatan dan ini membuktikan bahawa lakaran peta itu dihasilkan menggunakan sumber rujukan dari peta umat Islam terdahulu.

Satu lagi bukti penting bahawa umat Islam telah lama meneroka benua Amerika ialah kewujudan Gunung Andes di dalam peta Reis itu, sedangkan gunung itu hanya ditemui orang Eropah pada 1520-an.

Viking

RAMAI sejarawan mengakui bahawa Viking atau pelaut Norse yang berasal dari Skandinavia telah sampai ke benua Amerika 500 tahun sebelum kehadiran Columbus. Pelayar Norse, Leif Erikson dianggap sebagai orang Eropah pertama mendarat di Amerika Utara termasuk Greenland, bukannya Columbus.

Dari akhir abad ke-8 hingga pertengahan abad ke-11, Viking telah menerokai, berdagang dan menetap di merata tempat di Eropah, Atlantik Utara termasuk Amerika Utara. Dalam pelayarannya untuk mencari sumber-sumber semulajadi baharu, Erikson Erikson turut membina penempatan kekal di Greenland yang bertahan selama 500 tahun.

Pelayar hebat itu turut membina penempatan di beberapa kawasan di Amerika Utara khususnya di kawasan yang kini dikenali sebagai Kanada tetapi ia hanya sementara. Walaupun tidak dapat dipastikan kenapa mereka tidak membina penempatan kekal di Amerika Utara, sejarawan percaya ia berikutan penentangan oleh penduduk pribumi sama seperti yang dialami oleh Columbus dan penjajah Eropah lain di benua Amerika.

Terdapat bukti fizikal menunjukkan kehadiran Viking di benua Amerika. Antaranya, penemuan batu yang terdapat tulisan menceritakan tentang pengembaraan pelaut Norse di Amerika Utara yang bertarikh 1362 di sebuah ladang di Kensington di Amerika Syarikat. Batu yang dikenali sebagai `Kensington Stone’ itu ditemui oleh rakyat Amerika Syarikat, Olof Ohman ketika membersihkan ladangnya pada 1898.

Pelayar dari China

SEORANG pelayar dan penjelajah terkenal dari Dinasti Ming, Laksamana Cheng Ho telah melakukan beberapa penjelajahan antara 1405 hingga 1433. Di bawah arahan Maharaja Zhu Di, Cheng Ho bersama armadanya yang membawa 28,000 orang telah belayar ke Timur Tengah dan Afrika sehingga sampai ke Indonesia. Armada ini dipercayai telah kembali ke China sebelum belayar ke Amerika Utara.

Di dalam bukunya bertajuk “1421: The Year China Discovered America”, seorang sejarawan British, Gavin Menzies mendakwa, China terlibat secara langsung dalam pentadbiran dan perdagangan dengan penduduk pribumi Amerika yang berkongsi keturunan yang sama.

Menzies dikatakan menggunakan peta purba China yang menunjukkan Fu Shang iaitu benua dongeng yang ramai tidak mempercayai kewujudannya, sama seperti Atlantis bagi membuktikan bahawa orang China menemui benua Amerika sebelum Columbus dan mana-mana pelayar dari Eropah.

Apa yang menarik, kedudukan Fu Shang di dalam peta itu sama dengan Amerika Utara. Lebih menakjubkan, beberapa ciri yang ditunjukkan di dalam peta itu adalah unik kepada muka bumi Amerika Utara seperti Grand Canyon. Peta itu juga dengan jelas menunjukkan kesemua tujuh lautan dan tujuh benua dengan bentuk dan kedudukan yang tepat. Menzies percaya bahawa dengan peta itulah, pelayar dari Eropah mampu belayar mengelilingi dunia.

Di samping itu, penemuan beberapa artifak China termasuk duit syiling dan batu jed dari Dinasti Ming di sepanjang pantai Amerika Utara dan Selatan membuktikan hubungan antara China dan benua Amerika sudah lama wujud. Pada kain berusia 300 tahun milik puak Nez Perce yang menduduki Idaho di Amerika Syarikat juga terdapat hiasan yang dipercayai menggunakan manik dari China.

Pelayar dari Empayar Rom

KEHADIRAN pelayar dari Empayar Rom ke benua Amerika tidak boleh dinafikan dengan penemuan pelbagai artifak dari Empayar Rom di merata tempat di benua itu. Ini termasuk penemuan sekeping duit syiling di Cass Country, Illinois, Amerika Syarikat pada 1882, yang dipercayai digunakan pada zaman pemerintahan Antiochus IV iaitu maharaja Rom yang memerintah dari 175 hingga 165.

Sebuah kapal karam yang mirip dengan kapal perang tentera Rom pada awal abad pertama turut ditemui di Galveston Bay, Texas pada 1886. Turut dijumpai di Galveston Bay ialah runtuhan jambatan daripada kayu balak yang mirip dengan jambatan yang dibina oleh orang Rom. Sekeping duit syiling era Rom bertarikh 800AD turut ditemui di Texas.

Selain itu, sebuah belanga Rom yang dipercayai dari abad kedua dijumpai di Mexico, serta beberapa keping duit syiling era Rom di sekitar Venezuela dan Kanada. Sekeping duit syiling bertarikh 63AD yang memaparkan wajah Maharaja Nero yang hidup sezaman dengan hawari Nabi Isa iaitu Yahya dan Peter atau Petrus.

Satu lagi fakta menarik ialah penemuan lakaran buah nenas dan buah-buahan berjus pada dinding runtuhan bandar Pompeii iaitu kota purba di Rom. Buah nenas sebenarnya hanya terdapat di benua Amerika sebelum dibawa ke tempat-tempat lain di dunia ini. Ini menunjukkan hubungan antara Empayar Rom dengan benua Amerika telah lama wujud sebelum kedatangan Columbus dan Viking.

MENGIKUT catatan sejarah, pelayar tersohor dari Genoa, Christopher Columbus merupakan manusia pertama merentasi Lautan Atlantik dan menemui benua Amerika pada tanggal 12 Oktober 1492 ketika mencari laluan baharu ke India.

Memang tidak dinafikan, penemuan benua Amerika oleh Columbus telah membawa kepada penjajahan dan pembinaan penempatan masyarakat Eropah sehingga merubah demografi benua berkenaan.

Namun, untuk mengatakan Columbus sebagai orang pertama menemui benua Amerika adalah tidak wajar kerana benua itu sudah dihuni oleh masyarakat Orang Asli Amerika yang digelar sebagai ‘Red Indian’ oleh Columbus kerana menyangka beliau menemui India tetapi penduduknya bukan berkulit gelap, sebaliknya putih kemerah-merahan.

Sejarawan percaya orang Red India berasal dari ras Mongoloid dari Asia atau dari wilayah kecil di pergunungan timur berhampiran Siberia. Ini sudah cukup membuktikan bahawa orang Red Indian ini yang dipercayai sudah menetap di benua Amerika sejak lebih 14,000 tahun lalu merupakan kumpulan manusia pertama merentasi Lautan Atlantik dan menemui benua Amerika.

Sebelum kedatangan Columbus pun, terdapat banyak bukti yang menunjukkan pelayar Islam dari Sepanyol dan Afrika serta pelayar China sudah menjejak kaki ke bumi benua Amerika. Begitu juga dengan orang Rom dan Viking dari Eropah yang terlebih dahulu menemui Amerika, lama sebelum Columbus.

Fokus minggu ini melihat kepada kumpulan manusia yang sudah belayar ke benua Amerika serta bukti-bukti yang menunjukkan Columbus bukan manusia pertama menemui benua Amerika.

PADA awal tahun 800-an, Khalifah kerajaan Abbasiyah, al-Ma’mun menghimpunkan saintis Islam terkenal termasuk al-Khawarizmi di Baghdad yang kemudian mengira ukuran bumi dan kiraan mereka cuma kurang empat peratus daripada saiz sebenar.

Dengan mengetahui ukuran bumi, banyak umat Islam dipercayai telah membuat pengembaraan untuk mengelilingi dunia beratus tahun sebelum pelayaran Columbus. Sejarawan dan ahli geografi Islam, al-Masudi dalam catatannya pada 956 merekodkan bahawa kumpulan pelayar dari Andalusia pada 889 belayar selama berbulan-bulan ke arah barat.

Menurut al-Masudi, kumpulan pelayar Islam itu menemui satu benua yang luas di seberang laut dan mereka berdagang dengan penduduk pribumi sebelum kembali ke Eropah. Beliau merekodkan benua tersebut yang dirujuk sebagai ‘tanah yang tidak diketahui’ di dalam peta.

Selain itu, dua pengembaraan oleh umat Islam dari Sepanyol ke benua Amerika dicatatkan dalam sejarah iaitu yang diketuai oleh Ibn Farrukh dari Granada pada 999 dan al-Idrisi yang bekerja dengan Raja Roger II dari Sicily pada 1100-an.

Dalam catatan al-Idrisi, sekumpulan pelayar Islam belayar ke barat dari Lisbon (Portugal) selama 31 hari dan mendarat di sebuah pulau di Caribbean. Kumpulan pelayar itu kemudian ditahan oleh penduduk pribumi Amerika di situ selama beberapa hari.

Namun, mereka bernasib baik selepas seorang penterjemah yang hidup bersama penduduk pribumi itu boleh berkomunikasi dalam bahasa Arab membantu untuk membebaskan mereka. Kumpulan pelayar Islam itu kemudian pulang ke Andalusia dan menceritakan pengalaman mereka di ‘Dunia Baharu’ itu. Kewujudan penterjemah yang boleh bertutur dalam bahasa Arab itu menunjukkan sudah wujud hubungan antara dunia Islam dengan benua Amerika.

Malah, dalam satu artikel yang diterbitkan oleh pakar sejarah, Dr. Youssef Mroueh daripada Yayasan As-Sunnah Amerika pada 1996, merujuk sebuah diari tentang kedatangan Columbus menyatakan tentang kewujudan sebuah masjid di Cuba.

Umat Islam dari Sepanyol

PADA 1300-an, wujud sebuah empayar yang kuat dan kaya dikenali sebagai Mali di Afrika Barat. Empayar tersebut diketuai Mansa (raja) Musa. Sebelum Musa menjadi raja, empayar tersebut diketuai abangnya iaitu Abu Bakr.

Semasa memegang tampuk kuasa, Abu Bakr menghantar 400 kapal untuk menerokai Lautan Atlantik tetapi hanya sebuah kapal yang berjaya kembali dan melaporkan bahawa mereka menemui sebuah daratan yang sangat luas di seberang lautan itu. Abu Bakr kemudian belayar bersama 2,000 kapal untuk mencari daratan itu tetapi tidak pernah kembali dan terus menghilangkan diri.

Walaupun tidak diketahui sama ada pelayaran Abu Bakr itu berjaya sampai ke benua Amerika atau tidak, terdapat banyak bukti arkeologi di Amerika Utara dan Amerika Selatan yang menunjukkan kehadiran orang dari Empayar Mali di situ.

Antaranya, kumpulan pelayar awal dari Sepanyol merekodkan mereka menemui inskripsi dalam bahasa sama dengan bahasa Mandika (bahasa orang Mali) di bandar-bandar yang terbiar di Brazil. Inskripsi-inskripsi ini turut ditemui di Amerika Syarikat terutamanya berhampiran Sungai Missisippi yang menunjukkan kehadiran orang Mali di situ.

Di Arizona misalnya, satu inskripsi yang ditemui mempunyai lakaran gambar gajah mencatatkan ‘Gajah sakit dan marah. Pada masa ini, banyak gajah sakit’. Inskripsi itu menunjukkan pengembaraan Abu Bakr berjaya sampai ke benua Amerika 100 tahun sebelum Columbus kerana gajah tidak wujud di benua Amerika.

Di samping itu, penghasilan peta dunia oleh Piri Reis di zaman Empayar Uthmaniyyah pada 1513 turut membuktikan bahawa umat Islam telah sampai ke bumi Amerika lebih awal daripada Columbus.

SEBUAH peta dunia yang dihasilkan oleh pelukis peta di zaman Empayar Uthmaniyyah, Piri Reis pada tahun 1513 ditemui di Istanbul, Turki pada 1929. Peta itu merupakan bukti fizikal paling kukuh bahawa umat Islam telah menerokai benua Amerika, lama sebelum ketibaan Columbus dan pelayar Eropah lain.

Reis menghasilkan peta itu menggunakan sumber-sumber terdahulu termasuk peta dari Greek purba, Arab dan Columbus. Walaupun peta itu dihasilkan 21 tahun selepas ketibaan Columbus di benua Amerika, apa yang menakjubkan peta itu menunjukkan timur pantai Amerika Selatan dengan kedudukan yang betul dari benua Afrika. Malah, pantai Brazil ditunjukkan dengan begitu terperinci termasuk kedudukan sungai-sungai yang tepat.

Memang benar Reis turut menggunakan peta Columbus sebagai rujukan tetapi Columbus tidak pernah sampai ke Amerika Selatan dan ini membuktikan bahawa lakaran peta itu dihasilkan menggunakan sumber rujukan daripada peta umat Islam terdahulu.

Satu lagi bukti penting bahawa umat Islam telah lama meneroka benua Amerika ialah kewujudan Gunung Andes di dalam peta Reis itu, sedangkan gunung itu hanya ditemui orang Eropah pada 1520-an.

BANYAK sejarawan mengakui bahawa Viking atau pelaut Norse yang berasal dari Skandinavia telah sampai ke benua Amerika 500 tahun sebelum kehadiran Columbus. Pelayar Norse, Leif Erikson dianggap sebagai orang Eropah pertama mendarat di Amerika Utara termasuk Greenland, bukannya Columbus.

Dari akhir abad kelapan hingga pertengahan abad ke-11, Viking telah menerokai, berdagang dan menetap di merata tempat di Eropah, Atlantik Utara termasuk Amerika Utara. Dalam pelayarannya untuk mencari sumber-sumber semula jadi baharu, Erikson turut membina penempatan kekal di Greenland yang bertahan selama 500 tahun.

Pelayar hebat itu turut membina penempatan di beberapa kawasan di Amerika Utara khususnya di kawasan yang kini dikenali sebagai Kanada tetapi ia hanya sementara.

Walaupun tidak dapat dipastikan kenapa mereka tidak membina penempatan kekal di Amerika Utara, sejarawan percaya ia berikutan penentangan oleh penduduk pribumi sama seperti yang dialami oleh Columbus dan penjajah Eropah lain di benua Amerika.

Terdapat bukti fizikal menunjukkan kehadiran Viking di benua Amerika. Antaranya, penemuan batu bertulis yang menceritakan tentang pengembaraan pelaut Norse di Amerika Utara bertarikh 1362 di sebuah ladang di Kensington, Amerika Syarikat. Batu yang dikenali sebagai ‘Kensington Stone’ itu ditemui oleh rakyat Amerika Syarikat, Olof Ohman ketika membersihkan ladangnya pada 1898.

SEORANG pelayar dan penjelajah terkenal dari Dinasti Ming, Laksamana Cheng Ho telah melakukan beberapa penjelajahan antara 1405 hingga 1433. Di bawah arahan Maharaja Zhu Di, Cheng Ho bersama armadanya yang membawa 28,000 orang telah belayar ke Timur Tengah dan Afrika sehingga sampai ke Indonesia. Armada ini dipercayai telah kembali ke China sebelum belayar ke Amerika Utara.

Di dalam bukunya bertajuk 1421: The Year China Discovered America, seorang sejarawan British, Gavin Menzies mendakwa, China terlibat secara langsung dalam pentadbiran dan perdagangan dengan penduduk pribumi Amerika yang berkongsi keturunan yang sama.

Menzies dikatakan menggunakan peta purba China yang menunjukkan Fu Shang iaitu benua dongeng yang orang tidak mempercayai kewujudannya, sama seperti Atlantis bagi membuktikan bahawa orang China menemui benua Amerika sebelum Columbus dan mana-mana pelayar dari Eropah.

Apa yang menarik, kedudukan Fu Shang di dalam peta itu sama dengan Amerika Utara. Lebih menakjubkan, beberapa ciri yang ditunjukkan di dalam peta itu adalah unik kepada muka bumi Amerika Utara seperti Grand Canyon. Peta itu juga dengan jelas menunjukkan kesemua tujuh lautan dan tujuh benua dengan bentuk dan kedudukan yang tepat. Menzies percaya bahawa dengan peta itulah, pelayar dari Eropah mampu belayar mengelilingi dunia.

Di samping itu, penemuan beberapa artifak China termasuk duit syiling dan batu jed dari Dinasti Ming di sepanjang pantai Amerika Utara dan Selatan membuktikan hubungan antara China dengan benua Amerika sudah lama wujud. Pada kain berusia 300 tahun milik puak Nez Perce yang men­duduki Idaho di Amerika Syarikat juga terdapat hiasan yang diper­cayai meng­gunakan manik dari China.

KEHADIRAN pelayar dari Empayar Rom ke benua Amerika tidak boleh dinafikan dengan pene­muan pelbagai artifak dari Empayar Rom di merata tempat di benua itu. Ini termasuk penemuan sekeping duit syiling di Cass Country, Illinois, Ame­rika Syarikat pada 1882, yang dipercayai digunakan pada zaman pemerintahan Antiochus IV iaitu Maharaja Rom yang memerintah dari 175 hingga 165 SM.

Sebuah kapal karam yang mirip dengan kapal perang tentera Rom pada awal abad pertama turut ditemui di Galveston Bay, Texas pada 1886. Turut dijumpai di Galveston Bay ialah runtuhan jambatan daripada kayu balak yang mirip dengan jambatan yang dibina oleh orang Rom. Sekeping duit syiling era Rom bertarikh 800 SM turut ditemui di Texas.

Selain itu, sebuah belanga Rom yang dipercayai dari abad kedua dijumpai di Mexico, selain beberapa keping duit syiling era Rom di sekitar Venezuela dan Kanada.

Tags: tokoh
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments