mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Ringankan beban ibu bapa

MANUSIA yang terbaik dalam kalangan kamu adalah manusia yang paling bermanfaat terhadap orang lain. Ini dijelaskan daripada Jaabar bin Abdullah r.a, Nabi SAW pernah bersabda yang bermaksud: “Sebaik-baiknya manusia ialah yang paling banyak memberi sumbangan berguna kepada manusia yang lain.” (riwayat At-Thabarani: Hasan: Al-Albanani)

Program Kembali ke Sekolah 2015 IAM-Etiqa 11 Disember 2014 3:03 PM


BEGITULAH janji-janji para penerima bantuan.

Realiti kehidupan ibu bapa yang mempunyai anak-anak pasti akan merasai sedikit beban khususnya menjelang sesi persekolahan yang akan bermula tidak lama lagi. Pakaian dan kelengkapan sekolah yang serba baharu sudah tentu menjadi pendorong kepada anak-anak untuk melangkah ke alam persekolahan.

Bagaimanapun tidak semua ibu bapa mampu menyediakan kelengkapan serba baharu dan lengkap untuk anak-anak mereka. Ada ibu bapa yang terpaksa berusaha lebih untuk memastikan anak-anak dapat memiliki uniform atau pakaian sekolah baharu.

Lantaran itu, golongan ini terpaksa mengharapkan bantuan daripada pihak yang prihatin bagi membolehkan sesi persekolahan baharu dapat dilalui dengan sedikit keselesaan.

Prihatin dengan nasib golongan kurang mampu itu, pihak Islamic Aid Malaysia (IAM) terus menghulurkan bantuan bagi membantu mereka yang memerlukan. Program kemanusiaan yang bertemakan ‘Kembali Ke Sekolah’ merupakan antara program tahunan untuk komuniti bertujuan membantu pelajar daripada kalangan kurang berkemampuan bagi mendapatkan pembiayaan persediaan untuk memulakan musim persekolahan yang baharu. Ia sekali gus meringankan bebanan ibu bapa dan penjaga yang kurang berkemampuan dan berpendapatan rendah.

Program ini memfokuskan anak-anak yatim, anak-anak Orang Kurang Upaya (OKU) dan anak-anak golongan fakir miskin di kawasan luar bandar.

Kini, memasuki tahun ketiga penganjurannya, IAM bersama rakan kemanusiaannya, Etiqa Takaful Berhad telah berganding bahu dalam membantu para pelajar miskin yang terpilih untuk memastikan mereka menerima kelengkapan persekolahan baharu sebelum bermulanya sesi persekolahan 2015.

Program ini telah memberi manfaat kepada lebih 1,350 orang pelajar di peringkat sekolah rendah dalam persediaan untuk memasuki sesi persekolahan 2015. Melalui program ini sebanyak tujuh siri penjelajahan telah dilaksanakan bermula pada hujung November hingga penghujung Disember.

Ia melibatkan kunjungan ke Perak, Johor, Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Sarawak dan Pahang bagi memenuhi tanggungjawab pengagihan sumbangan zakat daripada pihak Etiqa Takaful Berhad kepada mereka yang benar-benar memerlukan.

Tags: ibubapa
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments