mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Alkohol tidak semestinya arak

Kaitan alkohol dengan arak telah menyebabkan cecair kimia itu dikaitkan dengan sesuatu yang memabukkan dan juga boleh menjejaskan ibadat kita kepada Allah SWT.

Gambaran sedemikian membuatkan kita berhati-hati dan sensitif bila terlihat perkataan alkohol pada mana-mana produk yang dijual di pasaran.

Kita juga tidak akan teragak-agak memboikot produk yang dikaitkan dengan cecair itu walaupun pengumumannya dibuat oleh bukan pihak berwajib.

Arak turut mengandungi bahan lain

Leonard Ariff Abd. Shatar

Saintis dari Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Prof. Dr. Irwandi Jaswir menyifatkan kekeliruan itu disebabkan ketiadaan pengetahuan yang mendalam dalam kalangan orang ramai tentang alkohol.

“Pada hal, khamr (arak) dan alkohol itu jelas berbeza. Khamr itu dimakan atau diminum, sedangkan alkohol tidak,” kata Pengarah Institut Penyelidikan dan Latihan Halal Antarabangsa (INHART) UIA itu ketika ditemui di UIA, baru-baru ini.

Alkohol terdapat dalam arak atau liquor (minuman beralkohol) tetapi tidak terdapat dalam morfin (morphine), walaupun liquor dan morfin merupakan khamr.

Jadi, yang terdapat dalam liquor itu bukan hanya alkohol (ethanol), tetapi juga komponen-komponen lainnya termasuklah acetaldehyde, propanol, 1-butanol, dan methanol yang dalam keadaan normal bersifat beracun.

Secara amnya, Dr. Irwandi memberitahu, alkohol adalah satu terma yang sangat umum kerana di bawahnya ada banyak sebatian kimia iaitu iso-propilalkohol, metilalkohol (etanol), butilalkohol (butanol), propilalkohol (propanol), sorbitol dan inositol.

“Walaupun alkohol adalah terma umum tetapi selalunya, orang ramai akan merujukannya kepada etanol sahaja. Mungkin kerana ia mudah dikesan,” katanya.

Dengan itu, etanol bukan satu-satunya sebatian yang terdapat dalam arak. Ada lagi sebatian lain yang membentuk sifat dan rasa arak itu, seperti ester, asid, acetaldehyde, propanol, 1-butanol, dan methanol dan sebagainya.


Arak tidak hanya dihasilkan menggunakan alkohol. -Gambar hiasan

Malah, penghasilan arak melalui pemeraman buah-buahan, barli atau beras dalam tempoh tertentu adalah disebabkan berlakunya tindak balas kimia yang menghasilkan alkohol.

“Dalam arak itu tidak hanya ada etanol tetapi ada bahan-bahan lain yang bentuk satu bahan yang boleh merosakkan kesihatan atau memabukkan,” katanya.

Namun begitu, etanol turut terhasil daripada proses penapaian tumbuhan atau secara sintesis kimia yang bukan bertujuan untuk menghasilkan arak atau dikenali sebagai alkohol industri.

Ini berfungsi sebagai pelarut untuk pelbagai bahan industri dan digunakan dalam perisa, pewarna, cat, kosmetik dan ubatan yang tiada kaitannya arak.

“Perbezaan utama antara arak dan etanol industri ini adalah dari segi tujuan dihasilkan. Arak dihasilkan dan boleh menyebabkan mabuk, manakala etanol industri adalah sebagai pelarut untuk pelbagai bahan industri.

“Dalam Islam, etanol itu dibenarkan atau hukumnya harus,” katanya.

Penghasilan etanol bukan melalui proses pemeraman daripada buahan atau beras tetapi dari petrol kimia. Ia menghasilkan etanol tulen yang tidak bercampur dengan sebatian kimia lain dan ia juga bersifat racun.

Penggunaannya dalam industri makanan adalah 0.5 peratus ke bawah kerana kandungan etanol itu akan hilang bila sampai ke peringkat akhir proses penyediaan makanan dilakukan.

“Etanol dari industri cuma 0.5 peratus, ia tidak akan rasa macam minum arak. Lagipun, saya fikir, tidak ada orang yang berani mencuba minum etanol tulen kerana ia toksik,” katanya.

Sukatan 0.5 peratus adalah panduan kita yang sudah disahkan pihak berkuasa.

Namun begitu, apa yang lebih membimbangkan beliau adalah kemajuan sains dan teknologi di masa depan akan membolehkan etanol industri itu digunakan untuk menghasilkan minuman arak.

“Penghasilan etanol industri yang food-grade akan sedikit menyukarkan keadaan. Apatah lagi, banyak etanol industri mulai dihasilkan juga melalui pemeraman tanaman (plant fermentation).

Apa tidaknya, banyak kejayaan yang dihasilkan melalui kemajuan sains dan teknologi hari ini tidak pernah tergambar di fikiran generasi masa lalu.

“Jadi, apa yang perlu dilakukan adalah pihak berkuasa agama dan penyelidik di universiti perlu memastikan mereka sentiasa berada di hadapan,” katanya.

Tags: arak
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments