mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Roh si pemiutang tergantung?

Benarkah roh orang yang berhutang akan tergantung di langit selepas dia mati kelak? Dan benarkah jika si pemiutang menghalalkan hutangnya, Allah akan ampunkan dosa kita yang berhutang? Rayyan Firdausi, Taiping, Perak<

UKE: Adalah berdosa orang yang tidak membayar hutang malah orang yang terkorban syahid pun tidak terampun dosanya jika dia mempunyai hutang dan bertemu dengan Allah dalam keadaan dosanya seperti dosa pencuri. Disebutkan dalam satu hadis Imam al-Tarmizi, Imam Ahmad dan Imam Ibnu Ibban yang bermaksud roh seseorang mukmin itu tergantung yakni terhalang daripada tempat yang mulia disebabkan hutangnya sehinggalah hutangnya itu dijelaskan. Tetapi apabila hutang yang dihalalkan atau dibayar oleh orang lain, maka selesailah halnya.

Suami kahwin lain

Saya mendapat tahu suami telah berkahwin lain dan mempunyai dua orang anak. Saya begitu kecewa kerana sepanjang 25 tahun kami berkahwin, kami bahagia dan tidak ada sebarang krisis. Walaupun tidak mewah tetapi syukur anak-anak semua cukup makan. Saya pun berkorban untuk membantu suami berjaya dalam perniagaannya sehingga ke tahap berhutang dengan along dan bank sehingga saya diisytiharkan bankrap.

Saya nekad mahu berpisah dengan suami kerana janji kami dahulu, kalau suami ada orang lain, dia kena tinggalkan saya. Tetapi sekarang dia tidak mahu saya tinggalkan dia kerana sangat sayangkan saya dan anak-anak. Apakah yang patut saya buat ustaz?

* Noora, Taiping, Perak

UKE: Jika suami anda mampu untuk berkahwin lain atau menjalankan tanggungjawabnya dengan baik walaupun berpoligami, maka apa sebab hendak bercerai. Banyakkan bersabar dan teruskan kehidupan seperti biasa. Apabila dia tidak mampu, tidak memberi nafkah dan mengabaikan puan dan keluarga, barulah ada sebab untuk puan menuntut cerai.

Hukum solat sunat selepas Asar

Apakah hukum solat sunat selepas Asar? Adakah haram? Kalau haram, mengapa ia diharamkan?

* Yang bertanya, Kota Bharu, Kelantan

UKE: Ada solat sunat yang dilarang dan ada yang tidak dilarang pada waktu-waktu tahrim. Bagi mazhab Syafie larangan itu kadang-kadang diharuskan solat jika bersebab dan di tempat-tempat tertentu. Maka anda hendaklah pergi belajar dengan lebih mendalam akan pelajaran ini. Larangan solat selepas Asar ada disebutkan dalam hadis-hadis antaranya diriwayatkan oleh Imam Bukhari, Imam Muslim dan Imam Abu Dawud.

Imam cacat

Apakah hukum menjadi imam solat wajib atau sunat kepada keluarga atau orang awam jika imam duduk di atas kerusi disebabkan kaki telah dipotong di bawah lutut dan imam tidak mampu berdiri betul pada takbir pertama dalam rukun solat. Mohon pencerahan daripada ustaz.

* Abang Zul Tanjung, Kuala Lumpur

UKE: Harus kepada seorang imam jika duduk di dalam solat kerana uzur dan bagi mazhab Syafie, makmum hendaklah berdiri seperti biasa. Hanya imam yang menunaikan solat secara duduk kerana keuzuran. Tetapi lebih afdal diberikan kepada yang lebih berkemampuan untuk menjadi imam.

Jual barang kemas suami

Apakah berdosa saya mengambil barang kemas suami tanpa pengetahuannya? Saya menjual barang kemas itu untuk menyara hidup saya kerana suami tidak pernah beri nafkah zahir kepada saya. Insya-Allah saya akan pergi menunaikan haji tahun ini.

* Puan Anny, Manjung, Perak.

UKE: Jika seseorang suami tidak memberi nafkah kepada isterinya sehinggalah isteri menderita, maka haruslah bagi seorang isteri mengambil wang suaminya walaupun tanpa pengetahuan suaminya untuk kegunaan rumah tangga mereka.

Taqarrub, tabarruk, tawasul, wasilah

Apakah yang dikatakan taqarrub, tabarruk, tawasul dan wasilah?

* Md. Radyuwan Mat Piah, Kuala Lumpur

UKE: Taqarrub ertinya menghampirkan diri kepada Allah SWT untuk mendapatkan kasih daripada Allah SWT dengan melakukan amalan-amalan. Tabarruk bermaksud perbuatan mengambil keberkatan daripada seseorang atau sesuatu. Tawasul ialah perantara atau penghubung. Wasilah ialah perantaraan yang sampai kepada Tuhan termasuk jalan-jalannya supaya kita terpelihara oleh Allah SWT.

Anak malas solat

Saya ada anak yang sudah berumah tangga tetapi dia tidak solat. Macam mana cara hendak mengatasinya?

* Zaidah, Perak

UKE: Kewajipan seorang manusia ialah menunaikan solat. Dan kewajipan kepada seorang ibu dan ayah, memastikan anak-anaknya menunaikan solat walaupun anaknya sudah mendirikan rumah tangga. Apabila anaknya sudah dewasa, maka anaknya yang menanggung dosa kerana tidak solat dan ibu bapa berterusanlah menasihatinya untuk menunaikan solat. Puan suruh dia solat. Telefon dia selalu bila masuk waktu solat dan kalau ke rumahnya, ajaklah dia untuk solat berjemaah.

Solat jamak 
dan qasar

Saya merupakan pegawai kerajaan yang bekerja tetap di luar kawasan iaitu melebihi 100 kilometer. Saya berulang seminggu sekali dari rumah saya ke tempat kerja. Contohnya, setiap Isnin sebelum Subuh saya bergerak dari rumah saya ke tempat kerja dan tinggal bersama-sama kawan di kawasan berhampiran tempat kerja sehingga Jumaat. Setiap Jumaat selepas waktu pejabat, saya bergerak pulang ke rumah saya. Mengikut fahaman saya (mazhab Shafie), hari bergerak Isnin, saya boleh jamak dan qasar. Hari Selasa hingga Khamis saya juga boleh jamak dan qasar kerana tidak lebih tiga hari. Hari Jumaat adalah hari saya bergerak pulang ke rumah dan boleh juga saya jamak dan qasar. Saya nak tanya ustaz, betulkah fahaman saya ini? Mohon ustaz beri pencerahan.

* Puan Nomy, Kuala Lumpur

UKE: Adakah anda menyewa di rumah itu? Kalau anda menyewa di rumah itu, maknanya anda sudah menjadi orang di situ. Maka anda tidak boleh jamak dan qasar. Sila jelaskan sama ada anda menyewa atau tidak.

Dibelanja rakan 
Lepas menang judi

Soalan ini daripada kawan saya. Hari itu ada kawan dia yang bukan beragama Islam belanja dia makan. Selepas selesai makan, baru dia dapat tahu bahawa kawan dia belanja sebab menang nombor ekor. Selepas dapat tahu, dia jadi serba salah. Adakah dia berdosa kerana makan makanan yang dibayar menggunakan sumber yang haram?

* Ayobshah,  Pahang.

UKE: Tidaklah berdosa kawan anda sebab dia tidak mengetahui kawannya membelanjanya dengan duit yang haram. Tidaklah perlu dia susah hati. Kalau dia hendak menghilangkan rasa susah hatinya, bolehlah dia membayar harga makanan tersebut dengan cara dia sedekahkan kepada masjid atau surau atau orang miskin dengan diniatkan belanja wang makanan tersebut.

- Utusan Malaysia Rencana Agama 12 Jan 2015
Tags: hukum
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments