mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Berbaik sangka bantu mangsa banjir

Penulis agak tersentuh membaca satu nota yang ditulis oleh seseorang dalam satu kumpulan media sosial baru-baru ini. Tulisnya, 'hati jadi tenang dan tersentuh apabila melihat ribuan anak siswa institusi pengajian tinggi (IPT) kita turun ke lapangan tanpa bersungut penat dan lelah berbakti pada musim banjir dan pasca banjir. Bila mengenangkan sebahagian kecil lagi anak siswa kita berdemonstrasi di sana di sini dan sanggup merempuh pagar universiti, sanggup memecah pintu pejabat HEP (Hal Ehwal Pelajar) dan lain-lain.'

Tulisnya lagi, 'siapa kata siswa kita tidak tahu mengenang jasa, siapa kata siswa kita tak pandai berterima kasih. Bila mengenang hal ini, hati rasa terubat bila melihat ribuan anak siswa secara sukarela turun ke lapangan.

Ops Pasca Banjir menjadi saksi. Hati terubat. Semangat membara. Moga kita semua sentiasa dalam perlindungan Allah jua.'

Selami hati mangsa bencana alam

Banyak yang boleh direnungkan dari catatan ini. Bukan sahaja sebagai seorang yang terbabit dalam pengurusan mahasiswa, tetapi juga melihatnya dalam perspektif yang lebih luas dalam menilai apa yang kita lakukan selama ini secara keseluruhan. Berapa banyak lagi suara hati yang bergetar saat ini dalam merasai apa yang dilalui oleh mangsa banjir, bencana alam dan mangsa takdir hidup yang di luar jangkauan pemikiran kira selama ini.

Jika selama ini kita hanya melihat di kaca televisyen, hari ini kita melihat dan merasainya. Malah, menyaksikan berapa ramai golongan muda yang menumpahkan keringat untuk membantu mereka dalam kesusahan, kemarahan dalam kesedihan melihat mangsa yang payah untuk didekati.

Kisah anak muda yang menunggang motosikal untuk menghantar bekalan makanan kepada keluarga yang tiada makanan dari Kuala Lumpur ke Kuala Krai yang menjadi viral dalam media sosial.

Gambar seorang tua yang bersembahyang pada saat air sedang naik, tayangan pelbagai video dan visual yang meruntun hati kita dan banyak lagi kisah yang dapat kita baca dan saksikan saban hari.

Sesekali terbaca kisah pihak yang hanya tahu mencari salah orang itu dan orang ini dan menjadi seolah-olah pengulas siaran selari yang berat sebelah. Apatah lagi cubaan mempertikaikan usaha pelbagai pihak yang mengorbankan masa, tenaga, malah menyabung nyawa untuk membantu mangsa banjir yang memualkan.

Lihat sahaja bagaimana anggota pasukan tentera dan polis kita menyabung nyawa seawal jangkaan banjir bermula yang meredah air larian menderu, meninggi dan penuh risiko untuk menghantar bekalan makanan.

Jika ada yang tertinggal bukanlah disengajakan, tetapi ada banyak sebab yang munasabah mengapa ia terjadi.

Tidak ada siapa yang mempunyai perasaan yang akan membiarkan mangsa kelaparan dan kesejukan. Namun, dalam banyak keadaan pelbagai pihak berusaha membantu dan hero tidak didendang ini begitu ramai di sekeliling kita. Bukan sahaja pelbagai agensi, pertubuhan sukarela dan anak-anak muda, malah pensyarah, profesor, ilmuwan serta warga universiti dan sekolah, pertubuhan belia dan ramai lagi yang meninggalkan urusan harian biasa mereka untuk turun padang.

Kita juga mendengar suara hati mereka yang diduga oleh musibah ini yang mengharapkan keikhlasan pihak yang membantu tanpa ada maksud lain dan jangan politikkan bencana banjir ini.

Suara hati untuk berbaik sangka dan tidak melihat hanya dari sudut negatif dalam kalangan yang memberi dan menerima. Suara hati untuk meminta semua pihak bersatu dan bersepadu dalam membangunkan semula segala yang musnah dengan jiwa raga yang ikhlas bukan bertelagah atas hal yang remeh dan kepentingan diri atau kumpulan sendiri.

Belajar untuk bersyukur segala yang dimiliki dan rasa sayu dengan kehilangan, tanah lumpur merah dan kesan kemusnahan yang akan terus lekat di hati untuk tempoh yang panjang. Suara hati untuk mendidik jiwa kita mengurus tadbir alam dengan lebih berhati-hati, mengurus sumber dengan baik dan berkesan serta mementingkan pembangunan yang lestari.

Hargai sumbangan generasi muda

Suara hati untuk kita lebih memahami dan merasai bukan sahaja melihat sumbangan generasi muda kita, menghargai usaha mereka yang banyak membantu dan yang lebih penting melihat dan merasai dengan hati nurani terhadap apa yang kita miliki.

Suara hati yang hanya kita rasai dan tidak boleh ditipu walau pun ada ketikanya kita zahirkan melalui kata-kata dan tulisan. Adakah tindakan kita selama ini didendangkan senada dan seirama dengan suara dan gerak hati ikhlas kita terhadap sudut pandang, kehidupan dan alam kita?

Mohamad Abdullah ialah Timbalan Pendaftar Kanan, Pejabat Naib Canselor, Universiti Sains Malaysia. Berita Harian Kolumnis 15 Jan 2015

Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments