mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Kecelaruan Budaya

Sedutan Petikan Khutbah Jumaat 16 Januari 2015M / 25 Rabiulawal 1436H JAWI

Kecelaruan Budaya


Islam datang membawa rahmat ke segenap pelosok dunia.

Kedatangan Islam di tanah Melayu suatu ketika dahulu telah banyak mencorakkan budaya masyarakat yang sopan santun, berbudi bahasa, pemalu, merendah diri dan sebagainya.

Islam tidak menghalang umatnya berhibur tetapi mestilah ada batas-batas dan panduannya.

Segala bentuk hiburan yang tidak bercanggah dengan
syariat Islam adalah diharuskan.

Namun, akhir-akhir ini budaya berhibur
secara melampau atau hedonisme telah merebak di kalangan remaja Islam.

Rasulullah SAW melalui hadis yang diriwayatkan oleh imam Ibnu Majah daripada Abu Malik al-Asy’ari RA :

Bermaksud : “Akan ada dari umatku segolongan manusia yang meminum arak dengan mereka menamakannya dengan nama lain, kepala mereka dilalaikan dengan bunyi-bunyian dan penyanyi-penyanyi wanita. Allah akan membenamkan mereka ke dalam bumi dan menjadikan sebahagian mereka kera dan babi.”

Ambillah langkah-langkah berikut sebagai panduan dan iktibar kita bersama :

Pertama : Peranan ibu bapa.

Sentiasalah memastikan jiwa anak-anak diisi dengan santapan rohani yang berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah.

Firman Allah SWT di dalam surah at-Taubah ayat 67: Bermaksud : “Orang-orang munafik lelaki dan perempuan, setengahnya adalah sama dengan setengahnya yang lain; mereka masing-masing menyuruh dengan perbuatan yang jahat, dan melarang dari perbuatan yang baik, dan mereka pula menggenggam tangannya (bakhil kedekut). Mereka telah melupakan (tidak menghiraukan perintah) Allah dan Allah juga melupakan (tidak menghiraukan) mereka. Sesungguhnya orang-orang munafik itu, merekalah orang-orang yang fasik.”

Kedua : Peranan pemimpin masyarakat dan pihak berwajib

Ambillah tindakan sekiranya terdapat segelintir individu yang melanggar undang-undang seperti perlakuan tidak sopan di khalayak ramai.

Ketiga : Peranan anggota masyarakat.

Difirmankan dalam surah al-Maaidah ayat 79 : Bermaksud : “Mereka sentiasa tidak berlarang-larangan (sesama sendiri) dari perbuatan mungkar (derhaka dan ceroboh), yang mereka lakukan. Demi sesungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka telah lakukan.”

Keempat : Peranan badan bukan kerajaan.

Setiap badan bukan kerajaan atau NGO perlu memberi sokongan kepada pihak berwajib dalam memberi kefahaman kepada anak-anak muda mengenai bahaya budaya hedonisme yang melampau.

Kelima : Peranan ahli-ahli akademik dan pendidik.

Berilah tarbiah, panduan dan tunjuk ajar yang baik kepada anak-anak muda di samping menunjukkan tauladan yang baik kepada mereka.

Difirmankan Allah SWT dalam surah Ali-Imran ayat 104. Bermaksud : “Dan hendaklah ada di antara kamu satu puak yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.”

Kesimpulan daripada khutbah pada hari ini :

Pertama : Islam tidak mengharamkan hiburan tetapi mestilah menepati kehendak dan aturan syariat.

Kedua : Kecelaruan budaya di kalangan anak-anak muda menyebabkan kemusnahan akhlak dan jati diri Islam dalam jiwa mereka.

Ketiga : Peliharalah diri, isteri dan anak-anak daripada fitnah musuh-musuh Islam yang dibawa melalui budaya berhibur tanpa batasan.


Firman Allah SWT di dalam surah at-Tahrim ayat 6 : Bermaksud : “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.”

Wallahualam.
Tags: budaya, khutbah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments