mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Transformasi Diri

Sedutan Petikan Khutbah Jumaat 16 Januari 2015/ 26 Rabiulawal 1436H JAKIM

Transformasi Diri


Transformasi atau perubahan merupakan satu aturan dalam hidup dan merupakan perkara yang amat penting apabila kita ingin mencapai sesuatu kemajuan dan kecemerlangan.

Transformasi merupakan satu penghijrahan, peralihan iaitu melakukan perubahan daripada satu keadaan kepada satu keadaan yang lebih baik.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Ankabuut ayat 69:

Maksudnya:Dan orang yang berusaha berjuang kepada agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami, dan sesungguhnya Allah adalah berserta orang yang berusaha membaiki amalannya.

Pakar motivasi telah menyarankan beberapa langkah proaktif untuk mencapai matlamat antaranya ialah dengan melaksanakan analisis SWOT (Strengths, Weakness, Opportunies, Threats).

Sebagaimana firman-Nya dalam surah al-Ra’d ayat 11: Maksudnya:Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila dikehendaki oleh Allah keburukan kepada sesuatu kaum, maka tidak ada yang dapat menolak, dan tidak ada pelindung bagi mereka selain daripada-Nya.

Mereka yang ingin melaksanakan tranformasi diri menilai beberapa aspek penting antaranya:

Pertama: kemahuan yang tinggi yang tidak mampu digugat oleh sebarang kelemahan,

Kedua: Pengorbanan yang sebenar,

Ketiga: Memahami prinsip, meyakininya, menghormati, tidak melakukan kesilapan, tidak terseleweng, tidak berkompromi dan tidak terpengaruh dengan prinsip yang lain.


Pesanan Rasulullah SAW ini,

Pertama: Sebagai pemimpin perlulah meletakkan pengukuran kemantapan akidah, akhlak, ekonomi, sosial dan pembangunan negara selari dengan pemerkasaan rohani (spiritual) modal insan agar kegemilangan tamadun Islam terdahulu dapat diulangi.

Kedua: Sebagai ibu bapa kita perlu meletakkan keharmonian rumahtangga sebagai satu matlamat. Rumahtangga ibarat ‘syurga’ iaitu tempat yang penuh dengan ketenangan, kenikmatan dan kebahagiaan .

Ketiga: Sebagai individu muslim kita perlu meletakkan indeks peningkatan jati diri muslim yang berkualiti, berpotensi besar, profesional, berdaya tahan dan sentiasa menuju ke arah kemajuan agama dan ummah.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Hajj ayat 41:

Bermaksud: “Iaitu mereka yang jika Kami berikan mereka kekuasaan memerintah bumi nescaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat, dan mereka menyuruh berbuat kebaikan serta melarang dari melakukan perkara yang mungkar. Dan ingatlah bagi Allah jualah kesudahan segala urusan.

Mengakhiri khutbah pada minggu ini, marilah sama-sama kita merenung firman Allah SWT dalam surah at-Taubat ayat 111:

Maksudnya:Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang yang beriman akan jiwa dan harta benda mereka dengan (balasan), bahawa mereka akan beroleh syurga.

Wallahualam.
Tags: khutbah, transformasi
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments