mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kenyataan provokatif Paulsen terhadap JAKIM bahayakan negara

Pelbagai reaksi dapat dilihat selepas Pengarah Eksekutif Lawyers for Liberty, Eric Paulsen menulis Twitter kontroversi dan provokasi yang mendakwa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mempromosikan ekstremisme pada setiap Jumaat.

Majoriti umat Islam marah dan kesal terhadap sikap prejudis Paulsen itu, lantas menuntut pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap peguam pro pembangkang itu termasuk disuarakan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kalangan pemimpin pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pro Islam.


Inti pati khutbah disampaikan khatib menyeru umat Islam kepada perkara kebaikan. - Gambar hiasan

Kesan daripada Twitter provokatif itu, imej JAKIM, Islam dan umat di negara kini tercalar kerana apa yang Paulsen catatkan itu seolah-olah memberi gambaran apa yang didakwa itu wujud sedangkan hakikat sebenar adalah sebaliknya.

Di sini, sukar untuk menolak andaian bahawa tulisan di dalam Twitter itu tidak mempunyai unsur prejudis terhadap JAKIM, Islam dan umatnya iaitu sebagai pihak yang didakwa mempromosikan ekstremisme walaupun Paulsen dalam laporan polisnya menegaskan beliau hanya merujuk kepada pihak JAKIM semata-mata ketika menulisnya dan bukan bertujuan menghina Islam.

Motif Paulsen tuduh JAKIM

Apakah motif Paulsen menuduh JAKIM sebagai 'tukang promosi' ekstremisme sedangkan ia adalah agensi yang berperanan dalam perancangan, pengurusan hal ehwal Islam dan pembangunan umat Islam di negara ini.

Seandainya beliau menafikan tulisan dalam Twitter menghina Islam, adakah dengan mendakwa JAKIM mempromosi ekstremisme itu tidak menghina Islam?

Bahkan, jika diteliti sedalamnya, Twitter itu secara tidak langsung menghina Islam dan Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Agama Islam di negara, mempersenda Perlembagaan serta memperlekeh Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Malah, jika diteliti secara mendalam lagi, tulisan itu seolah-olah hendak menyatakan masjid yang menjadi tempat umat Islam beribadah adalah pusat atau markas mempromosikan ekstremisme.


Keratan akhbar BH kelmarin mengenai kes Paulsen perlekeh khutbah.

Justeru, meneliti tulisan Twitter Paulsen ini, memang sukar untuk menafikan yang beliau sebenarnya merujuk kepada ibadah khusus yang wajib dilaksanakan kaum lelaki Islam setiap Jumaat iaitu mendengar khutbah sebelum solat Jumaat.

Dalam pada itu, agak aneh juga apabila Paulsen yang sebelum ini turut disangka bukan warganegara Malaysia, mendakwa JAKIM iaitu agensi di bawah JPM sebagai institusi pencetus ekstremisme.

Ia menjadi luar biasa apabila Paulsen menyatakan secara khusus Jumaat adalah hari JAKIM mempromosikan ekstremisme.

Adakah ini yang beliau fikirkan pada setiap Jumaat, umat Islam di negara ini akan diajar atau diseru menerusi khutbah untuk melakukan ekstremisme dalam konteks keganasan, bukan dalam konteks amalan dan cara hidup?


Teks Twitter yang menghina JAKIM - Gambar hiasan

Jika inilah yang dicurigai Paulsen, berapa ramaikah ekstremis sudah berjaya dilahirkan JAKIM selama ini dan berapa ramai pula rakyat Malaysia yang sudah menjadi mangsa kepada 'produk' JAKIM ini?

Bermakna, tulisan Paulsen dalam Twitternya hanya berasaskan kepada prejudis, salah sangka dan andaian semata-mata, bukannya berdasarkan bukti atau kajian imperikal.

Sepatutnya, sebagai seorang peguam, Paulsen sepatutnya lebih faham dan bertanggugjawab dalam menyiarkan apa juga pandangan, pendapat atau idea supaya ia tidak menyentuh sensitiviti masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Sentuh sentimen agama, kaum

Lebih penting lagi, beliau tidak boleh sewenang-wenangnya menyatakan pandangannya itu secara umum tanpa sebarang bukti kerana ia menyentuh sentimen keagamaan dan perkauman.

"Beliau seorang peguam, sepatutnya perlu bertanggungjawab dengan apa yang hendak disuarakan. Mungkin ia nukilan peribadi, tetapi sudah menjadi umum.

"Jika hendak nyatakan juga, perlulah disertakan bersama fakta atau bukti. Tidak boleh sesuka hati tulis kenyataan yang boleh menimbulkan kontroversi dan sentimen keagamaan," kata Naib Presiden Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM), Zaid Kamaruddin.

Malah, beliau mengakui hairan dengan dakwaan Paulsen itu kerana menurutnya, sepanjang mendengar khutbah Jumaat sama ada di masjid di Kuala Lumpur atau Selangor yang berada di bawah pentadbiran pembangkang, beliau tidak pernah mendengar isi kandung yang menyeru umat Islam menjadi ekstremis.

"Sebaliknya inti pati khutbah disampaikan khatib atau imam adalah menyeru umat Islam supaya bertakwa, mengerjakan amalan digariskan al-Quran dan hadis, bukan menyeru mereka supaya menjadi pengganas atau jadi jahat," katanya.

Nada berbeza disuarakan Pengerusi Biro Agama Ketua Pemuda UMNO, Azmir Yuzaini Mohd Yunos, yang percaya Paulsen sengaja membuat kenyataan bersifat provokasi untuk memburukkan imej Islam.


- Gambar hiasan

Justeru, beliau berharap pihak berkuasa akan mengambil tindakan tegas terhadap Paulsen yang secara prinsipnya menghina Islam secara terbuka dan menyakiti hati umat Islam di negara ini.

"Beliau sudah banyak kali menulis dalam Twitter mempersenda dan menghina Islam. Kali ini, pihak berkuasa patut mengambil tindakan undang-undang tegas terhadap beliau kerana kita tidak mahu, Islam terus dihina dan dipersenda oleh individu seperti beliau," katanya.

Kenyataan boleh kelirukan masyarakat bukan Islam

Dalam isu ini katanya, beliau bimbang dengan apa yang dicetuskan Paulsen itu kerana ia mungkin boleh menimbulkan kekeliruan dalam masyarakat khasnya orang bukan Islam terhadap ajaran Islam.

"Kenyataan provokatif ini sangat bahaya untuk negara yang didiami masyarakat majmuk dan kepelbagaian anutan agama. Kita tidak mahu sikap atau perbuatan seperti ini akan menimbulkan kebencian orang bukan Islam terhadap orang Islam," katanya.

Beliau menyeru agar umat Islam bersabar dan bertenang apabila berdepan isu seperti ini serta menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menanganinya dengan berkesan supaya tidak berulang pada masa depan.

Begitu pun, tidak dapat dinafikan, apa yang ditulis Paulsen itu hanya berasaskan syak wasangka dan prejudis terhadap ajaran Islam yang mungkin disebabkan kejahilannya mengenai Islam atau hanya mengambil kesempatan di atas serangan pengganas di Paris, minggu lalu.

INFO: Khutbah Jumaat
* Ucapan atau seruan mengandungi nasihat, peringatan dan pengajaran berteraskan al-Quran dan hadis yang disampaikan oleh imam sebelum mendirikan solat Jumaat secara berjemaah.
* Hukumnya wajib dan menjadi satu daripada syarat sah solat Jumaat. Tanpanya, solat Jumaat tidak sah.

Rukun khutbah
* Memuji Allah
* Membaca selawat ke atas Nabi SAW
* Mengingatkan jemaah supaya bertakwa kepada Allah
* Membaca sekurang-kurangnya satu ayat al-Quran dengan lengkap
* Mendoakan kesejahteraan kaum Muslimin

Tags: islam, provokasi
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments