mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kenapa JAKIM?

Sejak dari bangku sekolah kita didedah, dididik dan di­ingatkan supaya tidak melanggar tembok-tembok sensitiviti agama, kaum dan budaya. Selama berabad-abad kewujudan kerajaan di Malaysia, inilah resepi unik keharmonian negara ini.

Sesama kita tanpa mengira agama, kaum dan budaya – tahu had-had itu. Selain ditegah dalam undang-undang, masyarakat secara keseluruhan akan cepat-cepat membungkam suara dan perbuatan yang mahu melanggar tembok sensitiviti itu.

Pihak berkuasa bukan sekadar mengambil tindakan cepat dan tegas tetapi mencegahnya daripada berlaku. Tetapi ini senario dahulu, rasanya kira-kira 17 tahun lalu.

Kini kumpulan yang tidak mempedulikan tembok sensitiviti semakin membesar. Sejak 10 tahun lalu kumpulan ini semakin berani. Mereka berlindung di bawah naungan badan bukan kerajaan (NGO) hak asasi yang mempunyai rangkaian di merata belahan dunia.

Pemimpin-pemimpin NGO ini pula telah menyerap masuk dalam parti politik. Mereka berjaya mempergunakan nafsu parti politik tertentu untuk menyebarluaskan fahaman baharu yang kononnya merupakan nilai sejagat yakni, bebas melakukan apa sahaja.

Mereka bersama parti politik secara sistematik menyerang institusi yang menjadi penjaga dan pelindung tembok sensitiviti itu - badan kehakiman, polis, tentera dan institusi raja.

Selagi ada pihak yang berkeras mahu menjaga tembok sensitiviti itu, mereka akan dikerjakan habis-habisan. Label rasis dan ektremis sengaja digembar-gemburkan untuk membunuh wibawa pelindung dan penjaga keharmonian ini.

Kini peralatan perang 'pejuang’ hak-hak sivil ini seperti sudah sempurna. Dengan adanya teknologi Internet, segala-galanya menjadi mudah ditambah pula dengan bantuan kuasa politik.

Generasi terdahulu barangkali tidak pernah terfikir akan ada seorang lelaki bukan Islam begitu berani mencari pasal apabila mempromosikan sup tulang babi semasa menyampaikan ucapan berbuka puasa kepada umat Islam pada Ramadan 2013.

Malangnya, lelaki ini yang telah didakwa di mahkamah tetapi kemudian melarikan diri ke Amerika Syarikat dibela pula oleh NGO hak asasi dan pemimpin politik tertentu.

Tindakan tegas kerajaan termasuk membatalkan pasport lelaki tidak bertanggungjawab dan hanya meletakkan keharmonian Malaysia dalam risiko ini, dikecam. Anehnya mereka berdiam diri apabila lelaki itu beberapa kali telah menimbulkan kemarahan umum atas alasan hak bersuara individu.

Jelas ada agenda tersirat dalam kalangan organisasi hak asasi ini.

Begitu juga apabila pengasas Lawyers for Liberty (LFL), Eric Paulsen menulis dalam Twitternya bahawa Jakim mempromosi ekstremisme pada setiap Jumaat adalah sesuatu yang dianggap cuba melanggar tembok sensitiviti itu.

Tidak pernah terbayang akan ada individu khususnya seorang peguam bertindak di luar batas yang boleh menjejaskan keharmonian di Malaysia. Lihatlah siapa lingkungan rakan-rakannya? Ini pun bukan pertama kali peguam Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ini cuba membakar kemarahan awam khususnya orang Melayu dan umat Islam.

Mengguris

Biarpun catatan kontroversi yang membawa maksud khutbah Jumaat yang disediakan Jakim mempromosi keganasan dibantah banyak pihak, namun beliau tetap bertegas dengan kenyataannya itu. Beliau tidak mahu menarik balik atau meminta maaf sebagaimana didesak oleh banyak pihak.

Nampaknya apa yang dinyatakan oleh Eris Paulsen konsisten. Sebelum catatan biadab itu, beliau dikesan menulis perkara-perkara yang mengguris perasaan orang Islam, antaranya:

- 'Golongan ulama adalah se­per­ti raja/Tuhan, tidak boleh dikri­tik’ (merujuk tindakan Harakah me­na­matkan kontrak Ketua Pengarangnya).

-  'Lagi agamawan menjaja aga­ma’ (merujuk program munajat dan doa mangsa banjir).

-  'Ada majlis outdoor & nampak nak hujan. Jadi penganjur doa agar tak hujan. Tak lama pun hujan. Jadi penganjur kata rahmat Tuhan. True story.”

LFL dikenali sebagai pertubuhan yang memperjuangkan hak asasi manusia dan reformasi undang-undang serta men­cabar tindakan tidak berperlembagaan yang didakwa dilakukan oleh kerajaan. LFL dalam kempen terbaharunya juga menentang Akta Hasutan 1948.

Seperti NGO hak asasi propembangkang lainnya, LFL menerima dana sebuah pertubuhan berpangkalan di Washington, National Endowment for Democracy (NED). Mengikut laporan, NFL menerima dana AS$45,000 (RM160,000) setiap tahun dari 2001 hingga 2013.

Senario bebas bersuara tanpa had ini nampaknya sudah menjadi budaya baharu di merata-rata belahan dunia. Tetapi ironisnya, dunia bukan semakin aman bahkan terus diancam dengan keganasan.

Kebebasan bersuara tanpa had itu hanya menjadikan dunia tidak selamat. Kebebasan suara hanya menjadi pemicu kepada ketidaktenteraman awam. Bukan sekadar negara-negara lemah di Asia Barat atau di Afrika Timur tetapi juga ketidaktenteraman sedang berlaku di Eropah.

Di Perancis, serangan ke atas akhbar mingguan Charlie Hebdo yang menggorbankan 12 orang adalah akibat faham kebebasan bersuara. Bagi Charlie Hebdo, mengecam agama orang lain dan menimbulkan provokasi adalah hak yang perlu dipertahankan.

Nyatalah, kebebasan bersuara tanpa had telah me­nye­babkan dunia ini tambah kucar-kacir. Jelas bukan, kebebasan mutlak telah menyebabkan mekarnya aktiviti keganasan.

Terlalu banyak negara yang menjadi korban tetapi kita di Malaysia belum juga mahu belajar. Kita masih mahu membela kumpulan yang secara terang-terangan menyerang pihak yang selama ini telah terbukti menjaga dan melindungi keharmonian.

Sebab itu, soalan mengapa Jakim menjadi sasaran kumpulan NGO hak asasi ini barangkali sudah terjawab. Hal ini kerana Jakim adalah penjaga dan pelindung keharmonian yang menjadi penyekat kepada faham kebebasan tanpa had.

- Zulkefli Hamzah Utusan Malaysia Rencana 18 Januari 2015 1:19 AM
Tags: jakim
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments