mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Majlis akikah 
ikut kemampuan

SEMEWAH majlis perkahwinan, majlis akikah untuk anak baharu lahir yang diadakan pada masa kini juga tidak kalah hebatnya.


Majlis akikah yang diadakan baru-baru ini oleh pasangan selebriti Rozita Che Wan dan Zain Saidi untuk bayi mereka, Aishah Dya Rania, hasil bantuan tata hias Man Kajang.

Bagaikan satu trend bukan sahaja dalam kalangan selebriti bahkan orang biasa, mengadakan majlis akikah secara besar-besaran seolah-olah sebuah majlis perkahwinan atau pertunangan mewah.

Segalanya serba indah dengan mendapat sentuhan perancang majlis dan menelan perbelanjaan puluhan ribu ringgit.

Tugas perancang majlis yang diserahkan bagi menguruskan hiasan dan sebagainya memerlukan perbincangan lebih awal supaya segala yang dirancang dan dikehendaki oleh tuan rumah memuaskan hati.

Bagi perancang majlis, mereka hanya mengikut kehendak tuan rumah. Jika tuan rumah mampu berbelanja mewah maka mereka akan mengikut sahaja.

Namun jika tuan rumah mahukan majlis yang sederhana maka itu juga terserah kepada tuan rumah.


Dewan tempat berlangsung majlis akikah dihias indah.

Othman Abdullah atau lebih dikenali dengan panggilan Man Kajang berkata, ibu bapa sekarang banyak membaca majalah bukan sahaja majalah tempatan tetapi juga luar negara.

Bukan sahaja majalah malah mereka melayari laman sosial seperti facebook dan instagram dan gemar melihat majlis-majlis yang cantik.

Dari situ mereka mungkin memperoleh idea untuk mengadakan majlis akikah anak masing-masing mengikut apa yang diingini.

Katanya, mereka yang berkemampuan sudah tentu hendakkan majlis yang nampak mewah dan kalau boleh lebih daripada majlis yang pernah mereka hadiri.

Pemilik butik pengantin yang juga perancang majlis sejak 22 tahun lalu ini, berpengalaman menjadi perancang majlis perkahwinan dan akikah untuk golongan selebriti, kerabat, kenamaan (VIP) dan sebagainya.

Terbaharu, beliau diberi kepercayaan mengendalikan majlis akikah anak sulung kepada pasangan selebriti Rozita Che wan atau Che Ta dan Zain Saidin, iaitu Aishah Dya Rania.

Majlis yang diadakan di Hotel Royal Chulan itu serba indah dan memukau pandangan setiap tetamu malah ada tetamu yang berkata majlis tersebut lebih indah daripada majlis perkahwinan.

Menelan kos sebanyak RM50,000, segala persiapan majlis tersebut dibuat secara berkolaborasi bersama temannya, Azika Collection.

Menurut Man Kajang, sebelum sebarang kerja dimulakan, beliau akan berbincang terlebih dahulu dengan pelanggan mengenai konsep warna yang dipilih, bunga-bungaan, perhiasan, pentas, laluan berjalan dan sebagainya.

“Che Ta memilih konsep warna lembut daripada segi perhiasan dan bunga-bungaan seperti putih krim, champagne dan ungu samar.

“Beliau juga mahukan pentas yang cantik seperti pentas pelamin. Saya membuat pemilihan bunga dan aksesori yang bersesuaian.

Mengadakan majlis akikah secara besar-besaran jadi ikutan

Majlis akikah kini turut mendapat khidmat perundingan perkahwinan. -

“Keseluruhan majlis dihiasi dengan bunga-bunga segar seperti mawar, lavender, orkid, estoma dan diselitkan dengan dedaun silver leaf.

“Saya menggunakan semua barang yang baharu kerana beliau mahukan majlis nampak lain daripada yang lain.

“Bekas berendoi merupakan katil berbentuk bulat dan bahagian atas endoi berbentuk seperti kubah istana lama.

“Selepas majlis Che Ta ini sudah ada 10 orang membuat tempahan untuk menggunakan endoi ini untuk majlis akikah anak mereka pula. Perancangan untuk membuat majlis ini diadakan selama seminggu namun semua persiapan dapat disiapkan dalam masa sehari dengan bantuan 20 orang pekerja.

“Pada saya tidak salah jika seseorang itu mahu membuat majlis yang nampak mewah, hebat dan menarik jika berkemampuan. Apa yang penting mereka mempunyai bajet,” katanya mengenai majlis akikah yang dihadiri lebih 200 tetamu itu.

Tambah Man Kajang lagi, majlis yang diadakan pada pukul 9 pagi itu dimulakan dengan bacaan marhaban dan berzanji oleh anak-anak yatim.

Seterusnya tahnik atau ‘membelah mulut bayi’ dilakukan oleh Datuk Ustazah Nor Bahyah Mahmood dengan menyuapkan nasi kunyit yang dikunyah dan kurma ke dalam mulut Aishah.

Majlis berakhir pada pukul 12 tengah hari dengan tetamu membawa pulang cenderamata berupa surah Yassin dan tin biskut yang berisi kurma.

Mengakhiri perbualan, Man Kajang berkata, bagi sesiapa yang memerlukan khidmatnya untuk mengadakan majlis perkahwinan, berendoi dan sebagainya boleh menghubunginya di 019-2149692.

Tags: akidah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments