mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Islam tidak ajar keganasan – Chandra

KUALA LUMPUR 22 Jan. – Agama Islam langsung tidak mempunyai kaitan dengan keganasan sebagaimana yang sering kali ditafsir oleh negara-negara Barat.

Presiden Pergerakan Keadilan Sedunia (Just), Dr. Chandra Muzaffar berkata, agama Islam tidak wajar dipersalahkan kerana perkara yang patut dinilai adalah penindasan yang berlaku di Palestin, Afghanistan, Iraq dan negara-negara Islam lain.

“Apa yang mereka tafsir sebagai keganasan sebenarnya boleh disifatkan sebagai reaksi kepada penindasan berlaku di Palestin dan Iraq atau manipulasi yang sengaja direka pihak tertentu dengan matlamat tertentu.

“Negara Barat dengan sengaja melaksanakan perang terhadap keganasan. Mereka mungkin tidak menggunakan nama Islam tetapi matlamatnya adalah menjadikan Islam sebagai sasaran,” katanya kepada pemberita selepas menyertai rundingan meja bulat anjuran Institut Antarabangsa Kajian Tinggi Islam Malaysia (IAIS) di sini hari ini.

Rundingan meja bulat bertajuk Ekstremis, Keganasan dan Islam: Ke Arah Pemahaman Isu itu turut diser­tai Ketua Pegawai Eksekutif IAIS, Prof. Dr. Mohammad Hashim Kamali; Profesor di Jabatan Pengajian Antarabangsa dan Strategik Universiti Malaya (UM), Prof. Datuk Mohamad Abu Bakar serta Pensyarah Sains Politik dan Pengajian Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Ahmad El-Muhammady.

Menurut Chandra, pertembungan antara dunia Barat dengan dunia Islam tidak berkisar kerana perbezaan agama semata-mata, tetapi juga me­libatkan kepentingan ekonomi terutamanya hasil minyak dan negara Israel untuk terus wujud.

Chandra Muzaffar Utusan Malaysia Rencana Agama 23 Jan 2015
Tags: islam
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments