mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Lambang keutuhan Perlembagaan

KUALA LUMPUR 22 Jan. - Keputusan Mahkamah Persekutuan melarang penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald terbitan bahasa Melayu, melambangkan keutuhan keluhuran Perlembagaan dalam melindungi agama Islam sebagai agama rasmi negara.

Larang guna kalimah Allah dalam The Herald

Harussani Zakaria

Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, sememangnya tindakan Gereja Roman Katolik itu salah mengikut fatwa dan turut dilarang di bawah enakmen syariah negeri. Sehubungan itu katanya, semua lapisan masyarakat di negara ini wajib me­matuhi keputusan mahkamah berkenaan.

“Kita mempunyai Perlemba­gaan dan da­lam Rukun Negara ju­­ga sudah ter­ma­ktub ke­­luruhan Perlembagaan dan sebagai rakyat Malaysia adalah wajib untuk dipatuhi.

“Maka siapa yang tidak bersetuju dengan keputusan itu sama seperti tidak mentaati keluhuran Perlembagaan. Keputusan itu juga baik dalam melindungi masa depan orang Me­layu serta agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan,’’ katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Mahkamah Persekutuan menolak permohonan semakan yang dikemukakan oleh Gereja Roman Katolik berhubung penggunaan kalimah Allah dalam majalah mingguan The Herald terbitan bahasa Melayu.

Sehubungan itu, pihak gereja dilarang sama sekali menggunakan kalimah suci itu dalam penerbitan The Herald terbitan bahasa Melayu sebagaimana diputuskan oleh Mahkamah Rayuan pada 14 Oktober 2013.

Ketetapan dibuat oleh panel lima hakim mahkamah tertinggi negara, diketuai Tan Sri Abdull Hamid Embong yang bersidang bersama-sama Tan Sri Ahmad Maarop, Tan Sri Hasan Lah, Datuk Ramly Ali dan Datuk Azahar Mohamed.

Jelas Harussani, secara jelas keputusan Mahkamah Persekutuan itu tidak boleh dipersoalkan atau sesuka hati menggunakan kalimah Allah dalam penerbitan agama selain Islam. “Malah sebelum ini saya juga menerima panggilan daripada beberapa individu luar negara seperti dari Perancis, United Kingdom dan Kanada yang mempersoalkan tentang larangan itu oleh majalah The Herald itu.

“Saya kemudian bertanyakan kepada mereka, bolehkah sekiranya semua perkataan ‘lord’ di dalam Bible di seluruh dunia ditukarkan kepada Allah, mereka menjawab tidak boleh kerana Allah bukan Tuhan mereka. Oleh itu, saya bertanya kembali kenapa pula kamu beria mahu menggunakan kalimah Allah,’’
Tags: kalimah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments