mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Mampukah kepemimpinan 
Hadi dipertahan?

SEJAK Datuk Seri Abdul Hadi Awang menggantikan Allahyarham Datuk Fadzil Noor sebagai Presiden Pas, tidak pernah wujud sebarang usaha untuk ‘menurunkan’ beliau daripada jawatan itu.

Ahli politik berusia 67 tahun itu dianggap pemimpin pa­ling ideal memimpin Pas dan dilihat bertepatan dengan slogan ‘Kepemimpinan ulama’. Selama 11 tahun menerajui parti itu, Abdul Hadi telah menempuh pelbagai ranjau dan duri bagi meletakkan Pas sebagai salah sebuah parti pembangkang terkuat di negara ini.


Abdul Hadi Awang

Kejayaan paling manis beliau sudah tentulah apabila ditabalkan menjadi Menteri Besar Terengganu pada 1999 selepas Pas berjaya menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di bawah kepemimpinan Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad.

Walaupun hanya sepenggal menjadi Menteri Besar namun ia tidak bermakna keunggulan Abdul Hadi sebagai pemimpin Pas tergugat, malah di bawah beliau juga Pas berjaya menawan Kedah dan Perak pada 2008 dan berkongsi menerajui pentadbiran kerajaan negeri Selangor.

Bagaimanapun kini apa yang dianggap ganjil dalam politik Pas kini mula berputik, apabila sudah ada desakan supaya Abdul Hadi digantikan dengan orang lain bagi memimpin Pas. Walaupun setakat ini, tidak pasti sejauh manakah ia akan berjaya tetapi pemimpin dan ahli Pas seharusnya tidak membenarkan ia berlaku.

Abdul Hadi masih diperlukan oleh Pas. Walaupun jarang sekali membuat kenyataan-kenyataan politik sejak kebelakangan ini tetapi tiada siapa pun boleh menafikan Ahli Parlimen Marang itu ibarat benteng terakhir kepada kepimpinan ulama dalam parti tersebut.

Ia memandangkan Abdul Hadi memegang jawatan dalam hierarki tertinggi kepemimpinan Pas. Oleh itu, jika beliau berjaya disingkirkan apatah lagi digantikan dengan pemimpin daripada kumpulan bukan ulama sudah pasti tiada siapa pun boleh memberi jaminan apa yang akan berlaku kepada kepimpinan ulama Pas.

Sebenarnya, ura-ura untuk menggantikan Abdul Hadi tercetus bukan kerana beliau mengkhianati perjuangan Pas atau disabitkan dengan masalah moral tetapi segalanya berpunca daripada ketegasan beliau mempertahankan prinsip Pas me­negakkan kebenaran dalam isu kemelut jawatan Menteri Besar Selangor.

Ketegasan Abdul Hadi yang tidak mahu menerima cara sekutu Pas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) mencetuskan kemelut tersebut menaikkan kemarahan penyokong-penyokong Pas yang terlalu taksub menjalin hubungan dengan PKR dan DAP.

Mereka membuat pelbagai andaian termasuklah mempertikaikan kewibawaan Abdul Hadi yang dianggap boleh meretakkan hubungan dengan sekutu-sekutunya. Adalah sesuatu yang malang bagi Pas apabila ada sekelompoknya ahli dan penyokong parti itu berniat untuk menyingkirkan pemimpin sendiri semata-mata mahu mempertahankan kerjasama politik yang selama ini sama sekali tidak menguntungkan Pas.

Atas sebab itulah mahu tidak mahu, seluruh pemimpin dan ahli Pas perlu berada di belakang kepemimpinan Abdul Hadi. Tindakan membenarkan Abdul Hadi disingkirkan dari jawatan Presiden semata-mata kerana beliau mempertahankan prinsip perjuangan Pas bukanlah suatu langkah yang bijak. Pas sudah ada banyak masalah. Perpecahan yang berlaku dalam parti itu ketika ini sudah tidak boleh disembunyikan lagi. Kewujudan PasMa atas alasan mempertahankan kerjasama dengan PKR dan DAP masih dipersoalkan.

Ini memandangkan dalam sejarah penubuhan Pas sejak 1951, tidak pernah berlaku situasi seumpama itu dalam parti tersebut. Pemimpin dan ahli Pas boleh berhujah apa sahaja tetapi mereka tidak boleh menafikan kemelut yang berlaku sekarang adalah berpunca daripada hubungan politik dengan PKR dan DAP.

Sememangnya tidak dapat dinafikan sedikit sebanyak ke­r­jasama itu membawa keuntungan politik kepada Pas tetapi ramai mentafsirkan ruginya lebih banyak daripada untung. Pas sentiasa sahaja didesak untuk mengalah dan tunduk kepada kemahuan politik kedua-dua parti itu walaupun ia merugikan Pas sendiri.

Apa yang dilakukan oleh Abdul Hadi dalam isu kemelut Menteri Besar Selangor adalah isyarat kepada kedua-dua parti tersebut supaya jangan terus membuli Pas. Parti itu tidak sepatutnya dilayan bagaikan melukut di tepi gantang. Pas ada maruah dan memiliki kekuatan tersendiri. Pas tidak akan berkubur jika tidak berkawan dengan PKR tetapi PKR belum tentu tidak akan berkubur kalau tidak berkawan dengan Pas.

Apatah lagi dari semasa ke semasa, semakin jelas sikap sebenar sekutu Pas terhadap parti itu. Hasrat Pas untuk melaksanakan hukum hudud di Kelantan ditentang habis-habisan oleh DAP biarpun undang-undang syariah berkenaan hanya melibatkan orang Islam sahaja.

DAP seolah-olah melihat petaka politik kepada pembangkang jika Pas melaksanakan undang-undang tersebut. Tetapi hakikatnya, ia bukanlah kali pertama DAP bersikap demikian. Sebelum ini pun DAP yang disokong oleh PKR juga bertanggungjawab menentang perjuangan negara Islam Pas.

DAP mendakwa pelaksanaan hukum hudud bukan kesepakatan pembangkang tetapi apabila mereka mahu menjalankan pilihan raya kerajaan tempatan yang tidak dipersetujui oleh Pas di Pulau Pinang, soal kesepakatan tidak pula ditimbulkan.

Ini hanya salah satu bukti kecil keangkuhan DAP dalam menjalin kerjasama dengan Pas. DAP tidak pernah peduli pun apa kehendak atau kemahuan Pas. DAP hanya mementingkan PKR. Sebab itulah, DAP sentiasa bersama dan sekata dengan PKR tetapi tidak pernah mahu bersetuju dengan peranca­ngan atau perjuangan politik Pas. Abdul Hadi sudah lama menyedari perkara ini sebab itulah buat pertama kalinya beliau tidak bersetuju dengan tindakan PKR dalam isu Menteri Besar Se­langor.

Oleh itu, jika benar pemimpin, ahli dan penyokong Pas mahu mempertahankan kepemimpinan ulama dan ingin memastikan perjuangan parti itu tidak terus tersasar semata-mata mahu bekerjasama dengan PKR dan DAP, mereka perlu mempertahankan kepemimpinan Abdul Hadi.

Percayalah, jika Abdul Hadi berjaya disingkirkan maka ia boleh dianggap permulaan kepada pe­ngakhiran kepada kepemimpinan ulama Pas dan saki baki usaha mempertahankan maruah parti tersebut.

Tags: pemimpin, politik
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments