mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Sejahterakan Ummah Dengan Dakwah

Sedutan Petikan Khutbah Jumaat 23 Januari 2015 JAIS


Sejahterakan Ummah Dengan Dakwah

Sesungguhnya berdakwah itu merupakan suatu jihad. Mereka yang bersungguh-sungguh dan istiqamah melakukan dakwah sebenarnya sedang berjihad di jalan Allah SWT.

Para pendakwah telah mengorbankan diri mereka dalam rangka mencintai Allah Ta'ala, membela agama Allah, meninggikan kalimat Allah, dan menentang musuh-musuh Allah dengan cara mengingatkan manusia supaya sentiasa mematuhi perintah Allah SWT.

Para pendakwah bakal
mendapat keberkatan dan limpahan pahala dari Allah SWT. Sesungguhnya suasana damai, aman, tenteram dan sejahtera yang kita nikmati sekarang memerlukan kita berjihad bagi membangunkan ummah, memerangi kejahilan disamping mengatasi atau mengawal pelbagai masalah sosial yang terus berlaku.

Tugas dakwah yakni menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran adalah kewajipan yang perlu didokong bersama oleh setiap individu muslim.

Para pendakwah hendaklah sentiasa merujuk kepada
sumber al-Quran, al-Hadis, ijmak ulama dan qias bagi merangsang semangat
berdakwah dan mengatur gerakan dakwah demi meninggikan syiar Islam.

Berdakwah boleh dilakukan secara individu atau secara berjemaah melalui badan-badan, pertubuhan, persatuan, kelompok atau
jemaah yang bergerak di bidang dakwah.

Firman Allah SWT dalam Surah at-Taubah ayat 71:

“Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, sesetengahnya menjadi penolong bagi setengah yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan Rasul-Nya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana”.

Antara perkara yang perlu kita lakukan ialah;
1. Kita hendaklah menyemarak dan menyegarkan semula gerak kerja bersepadu dakwah Islamiyah ke seluruh Selangor.
2. Kita hendaklah menyatu, menggabung, mengatur, menyelaras dan merancang seluruh tenaga gerak kerja dakwah untuk beroperasidengan lebih berkesan.
3. Kita hendaklah mempertingkat dan memperkukuh jaringan kerja dakwah dengan semua pihak.
4. Kita hendaklah memaksimakan penggunaan institusi seperti masjid, surau, sekolah, badan bukan kerajaan dan pusat komuniti dalam menyampaikan wacana dakwah Islamiyah, sebagai usaha merakyatkan pemahaman dan penghayatannya.
5. Agensi kerajaan dan organisasi dakwah hendaklah merangka dan menyediakan dokumen strategi bertindak merancang aktiviti dakwah jangka pendek, jangka sederhana dan jangka panjang melaksanakan pelan dakwah bagi memastikan usaha dakwah dilakukan dengan teratur dan berkesan.

6. Kita hendaklah memperluaskan sasaran dan medan dakwah kita bukan sekadar di masjid sahaja. Tetapi lebarkannya di kilang-kilang, pusat perniagaan, pasara-pasar malam, kelab-kelab belia dan sebagainya.

“Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang salih, sambil berkata: “Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang Islam (yang berserah bulat-bulat kepada Allah)!”. (Fussilat - 33).

Wallahualam
Tags: dakwah, khutbah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments