mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Hiburan yang bertentangan syariah

FITRAH manusia memang suka kepada hiburan. Namun baru-baru ini berlaku insiden yang telah mencalarkan hati dan perasaan pelbagai pihak, gara-gara terlalu fanatik sehingga tidak dapat mengawal perasaan. Apakah panduan agama Islam dalam mendepani isu hiburan ini?

Islam tidak melarang tetapi ada batasan adab, peraturan

Anugerah Nasyid IKIMFM (ANI) 2014 di Dewan Plenari, PICC Putrajaya -

JAWAPAN: Hiburan bukanlah sesuatu yang dilarang dalam Islam. Ini kerana Islam adalah agama yang mencakupi kemaslahatan manusia di dunia dan di akhirat. Namun kita dapati bahawa Islam menetapkan adab dan peraturan agar hiburan itu tidak melampaui batas. Antara adab dan peraturan yang perlu diberi perhatian iaitu:

Nyanyian yang mempunyai lirik atau senikata yang baik. Ia tidak membawa kepada antiagama, keruntuhan akhlak dan sebagainya. Jika lirik lagu mengajak kepada antiagama, seks bebas, minum arak, cinta tanpa peduli halal haram dan sebagainya maka ia adalah lirik lagu yang bertentangan dengan syariah.

Memelihara pergaulan. Islam menetapkan agar lelaki dan wanita tidak terkinja-kinja hingga hilang kesopanan, berpelukan berlainan jantina dan sebagainya.

Tidak melalaikan sehingga mengabaikan kewajipan agama seperti solat fardu. Oleh itu, masa menikmati hiburan juga hendaklah dijaga dengan baik. Jika hiburan menyebabkan kita tidak dapat menunaikan kewajipan agama seperti solat fardu, berbuat baik kepada ibu bapa, membantu orang yang memerlukan bantuan dan sebagainya maka ia adalah hiburan yang bertentangan dengan syariah Islam.

Menjaga pakaian agar menutup aurat dengan baik.

Tidak mempromosi atau membawa budaya yang bertentangan dengan Islam. Jika hiburan tersebut mendorong kepada maksiat, maka hiburan itu bertentangan dengan Islam.

Tags: hiburan
Subscribe

Recent Posts from This Journal

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments