mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Warga Bersatu Wilayah Maju

Sedutan Petikan Khutbah Jumaat  30 Januari 2015M / 10 Rabiulakhir 1436H JAWI

Warga Bersatu Wilayah Maju

   Manusia merupakan makhluk sosial yang hidup secara majmuk.

Manusia akan berasa sunyi sekiranya mereka hidup terasing daripada kelompok manusia yang lain.

Surah Al-Hujurat, ayat 13 yang dibacakan pada muqaddimah khutbah yang bermaksud : “Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki danseorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa - bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”

Kementerian Wilayah Persekutuan menganjurkan Sambutan Hari Wilayah Persekutuan pada 1 Februari setiap tahun. Tahun 2015 merupakan Sambutan Hari Wilayah Persekutuan kali ke-11 yang bertemakan “Wilayahku Ceria".

Perpaduan yang dibina penting bagi memupuk kerjasama dan membentuk toleransi antara satu sama lain.

Masyarakat yang harmoni wujud melalui hasil persefahaman antara satu sama lain. Tanpa sebarang prejudis dan perkauman, kita harus mengambil tahu adat resam dan pantang larang sesuatu kaum seterusnya menghormatinya.

Firman Allah SWT di dalam Surah Al-An’am, ayat 108 : Bermaksud : Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yang mereka sembah selain Allah, karena mereka nanti akan memaki Allah dengan melampaui batas tanpa pengetahuan. Demikianlah Kami jadikan setiap umatmenganggap baik pekerjaan mereka. Kemudian kepada Tuhan merekalah kembali mereka, lalu Dia memberitakan kepada mereka apa yang dahulu mereka kerjakan.

Pertama : Membentuk mentaliti ummah yang bertamadun.

Kedua : Bekerjasama dan bersatu padu membentuk Wilayah Persekutuan yang maju.

Ketiga : Meningkatkan penghayatan Islam dalam kehidupan.

Keempat : Bantu-membantu dalam masyarakat


Renungkan pesanan Nabi SAW sebagaimana hadis riwayat Imam al-Bukhari Rahimahullah daripada Abu Musa RA :  Bermaksud : “Seorang mukmin dengan mukmin yang lain adalah seperti satubinaan yang kukuh, lalu baginda SAW mencantumkan jari-jari tangan kanan dankirinya.”

Piagam Madinah merupakan salah satu contoh terbaik sebagai dasar atau perlembagaan yang menjadikan Madinah sebuah Negara Islam yang membangun dan berkembang pesat kemajuannya.

Pertama : Nabi Muhammad s.a.w. adalah ketua negara untuk semua penduduk Madinah dan segala pertelingkahan hendaklah merujuk kepada baginda.

Kedua : Semua penduduk Madinah ditegah bermusuhan atau menanam hasad dengki sesama sendiri, sebaliknya mereka hendaklah bersatu dalam semua keputusan dan tindakan.

Ketiga : Semua penduduk Madinah hendaklah bekerjasama dalam masalah ekonomi dan mempertahankan Kota Madinah dari serangan oleh musuh-musuh dari luar Madinah.

Keempat : Keselamatan orang Yahudi adalah terjamin selagi mereka mematuhi perjanjian yang tercatat dalam piagam tersebut.Kesimpulan yang dapat kita ambil daripada khutbah hari ini ialah :

Pertama : Umat Islam harus menunjukkan qudwah hasanah dalam hidup bermasyarakat agar dihormati oleh semua manusia termasuk mereka yang bukan Islam.

Kedua : Sumbangkanlah apa jua yang terdaya demi kemakmuran dan kesejahteraan wilayah yang kita kasihi ini.

Ketiga : Rasulullah SAW telah menunjukkan kebijaksanaan baginda dalam pentadbiran sebuah wilayah yang didiami oleh rakyat berbilang kaum dan agama.

Mengakhiri khutbah pada hari ini, hayati dan renungilah firman Allah SWT dalam Surah al-Anfaal, ayat 63: Bermaksud : “Dan (Dia lah) yang menyatu-padukan di antara hati mereka (yangberiman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka,akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”

Wallahualam.
Tags: bersatu, khutbah
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments