mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ “Manfaatkan ICT Untuk Dakwah”

Sedutan Petikan Khutbah Jumaat 30 Januari 2015 JAIS

“Manfaatkan ICT Untuk Dakwah” 

Teknologi maklumat dan komunikasi atau ringkasnya ICT merupakan satu teknologi yang dapat memudahkan kita mengumpul, menyimpan danmenyebarkan sesuatu maklumat dengan lebih pantas kepada orang lain.

Firman Allah SWT dalam surah Fussilat ayat ke 33 ; “Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta diasendiri mengerjakan amal yang soleh, sambil berkata: Sesungguhnya akuadalah dari orang-orang Islam (yang berserah sepenuhnya kepada Allah)!”.

Pendakwah juga disarankan dan digalakkan untuk menggunakan peralatan teknologi ICT ketika berdakwah samada di masjid-masjid ataupun di surau-surau.

Dengan adanya medium ICT ini, kita dapat mengambil bahagian untuk sama-sama menunaikan tanggungjawab berdakwah, sama ada denganmewujudkan laman-laman web, blog-blog dan lain-lain lagi yang berorientasikan Islam.

Hadis daripada Abdullah Bin Amr RA bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Sampaikanlah apa-apa yang kamu perolehi daripadaku walaupun satu ayat.” (Riwayat al- Bukhari).

Janganlah menyebar ajaran Islam yang menyeleweng, menyebarkan berita-berita palsu, fitnah memfitnah, caci mencaci dan sebagainya yang semuanya itu adalah dilarang keras oleh agama Islam.

Firman Allah SWT dalam surah An-Nur ayat ke 19 ; “Sesungguhnya orang-orang yang suka menghebahkan tuduhan-tuduhanyang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhiratdan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian)”.

Pengajaran yang terdapat daripada khutbah ini adalah:

1. Umat Islam hendaklah meningkatkan pengetahuan tentang ICT agar dapat memperluaskan medan dakwah kita kepada seluruh umat manusia.

2. Para ilmuan Islam hendaklah memanfaatkan penggunaan ICT termasuk membina perisian dalam penyampaian dakwah mereka.

3. Para pengguna ICT hendaklah sentiasa bijak dan berhati-hati semasa menggunakan ICT dan merujuk kepada para ulama sekiranya mendapati fakta-fakta meragukan berkaitan agama Islam.

4. Para pengguna ICT janganlah leka menggunakan ICT sehingga mengabaikan perlaksanaan kewajipan-kewajipan yang lain.

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya tuhanmu Dia-lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalan-Nya, dan dialah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk”. (an-Nahl- 125).

Mimbar Jumaat sekali lagi berpesan bahawa Islam mengajar umatnya supaya bersikap sederhana dalam segala amalan dan tindakan.

Wallahualam
Tags: dakwah, ict, khutbah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments