mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Selaraskan maklumat peribadi umat Islam

Perundangan syariah dan urusan tadbir bersabit nikah kahwin serta apa juga yang ada kaitan dengan umat Islam di negara ini perlu diselaraskan bagi memudahkan segala urusan mengikut prosedur.

Ini penting supaya semua hal sedemikian disatukan di bawah satu bumbung pentabiran supaya teratur dan kemas.

Saya rasa tidak menjadi masalah dalam zaman teknologi maklumat (IT), segala maklumat peribadi boleh diperoleh dalam masa hanya beberapa saat.

Apa yang diperlukan ialah dengan menekan nombor kad pengenalan dan beberapa saat kemudian nama dan nombor pemilik Mykad akan terpapar.

Banyak kebaikannya terutama mereka yang hendak mendirikan rumah tangga seperti status sudah berkahwin atau bujang serta dapat juga maklumat tentang kerjayanya dan lain-lain butir peribadi.

Umpamanya kalau kita hendak membuat pinjaman daripada bank atau institusi kewangan, pegawai bank hanya perlu akses kepada nama dan nombor Mykad dan segala butiran peribadi pemohon akan muncul.

Dalam konteks yang sama, jika butir-butir maklumat ini diselaraskan, segala urusan pentadbiran yang ada hubung kait dengan umat Islam, maka tiada lagi kes penipuan dari mana-mana pihak dalam urusan nikah kahwin.

Ini bermakna seseorang yang berhasrat untuk bernikah terpaksa membuat pertukaran alamat sekiranya mahu bernikah di luar kawasan atau tempat beliau bermastautin.

Islam itu sebenarnya mudah dan mudahkanlah segala urusannya.

Begitu juga dengan segala urusan zakat sebaiknya juga diselaraskan bayaran zakat yang dikenakan terutama zakat fitrah.

Ini kerana nilai ringgit kita adalah sama di semua negeri dalam Malaysia dan taraf hidup juga boleh dikatakan sama.

Disamping itu disyorkan juga supaya setiap umat Islam warganegara Malaysia ini dimasukkan juga maklumat tarikh lahir mengikut kelendar Islam.

SYED ABDULLAH SYED OSMAN 
JAMALULLAIL Ampangan Seremban Utusan Malaysia Rencana 12 Februari 2015 1:10 AM

Tags: islam
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments