mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Hakikat Jihad

Sedutan Petikan Khutbah Jumaat (13 Februari 2015 / 23 Rabiulakhir 1436H) JAKIM

Hakikat Jihad

Keamanan adalah satu perkara yang sangat penting di dalam kehidupan manusia samada di peringkat individu atau masyarakat demi kebaikan umat sejagat.

Keamanan bererti kita bebas dari bahaya, bebas daripada kejahatan, kecelakaan, dan lain-lain. Ini termasuk keamanan dalam aspek kenegaraan, kekeluargaan, sosio ekonomi dan sebagainya.

Keamanan membawa banyak kebaikan dan rezeki kepada manusia serta negara. Manakala perpecahan membawa kemelaratan dan kesengsaraan. Firman Allah SWT: Maksudnya: “Dan Allah memberikan satu misalan; Sebuah negeri yang aman damai dan tenteram, yang didatangi rezekinya yang mewah dari tiap-tiap tempat, tetapi penduduknya kufurkan nikmat-nikmat Allah itu, maka Allah merasakannya kelaparan dan ketakutan disebabkan apa yang mereka telah lakukan.”

Islam menolak keras bentuk gerakan pelampau yang menggunakan kekerasan, pembunuhan dan peperangan untuk mengugat keamanan negara.

Seorang ulama’ terkenal al-Raghib al-Asfhani menyatakan bahawa jihad itu terbahagi kepada tiga perkara,

Pertama: berjuang kepada musuh yang nampak,

Kedua: berjuang menghadapi syaitan dan

Ketiga: berjuang menghadapi hawa nafsu dan ketiga- tiga bahagian ini terkandung di dalam firman Allah SWT di dalam surah al-Hajj ayat 78: Maksudnya: Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya;

Firman Allah SWT di dalam surah al-Ankabut ayat 8: Maksudnya: “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan Dengan-Ku dengan sesuatu yang tidak engkau ketahui tentangnya, maka janganlah engkau taat kepada mereka. Kepada Akulah tempat kembali kamu kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan. .”

Marilah sama-sama kita berganding bahu, bersatupadu, merapatkan saf, mengeratkan perpaduan dikalangan kita agar apa jua usaha untuk menggugat keharmonian dan keamanan negara dapat dihindarkan.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Baqarah ayat 190: Maksudnya: Dan perangilah kerana agama Allah akan orang yang memerangi kamu, dan janganlah kamu menceroboh (dengan memulakan peperangan); kerana sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang yang menceroboh

Sebagai kesimpulan khutbah pada minggu ini ini, mimbar menyeru sidang Jumaat, umat Islam sekalian, marilah sama-sama kita mengambil langkah-langkah berikut:

Pertama: Memahami hakikat jihad dengan meletakkan al-Quran dan Sunnah sebagai pedoman.

Kedua: Menghayati dengan jelas tentang fiqh keutamaan (fiqh awlawiyat) dalam membuat pertimbangan hidup yang mana perlu diutamakan dan yang mana perlu dikemudiankan.

Ketiga: Senantiasa berpegang kepada prinsip kesederhanaan dalam semua perkara dengan menolak segala gerakan pelampau yang boleh mengugat kesejahteraan dan keamanan.

Dan keempat : Mengawasi dan memantau anak-anak kita dari segenap sudut kehidupan agar mereka tidak terpengaruh dengan gerakan yang menyalahi agama Islam yang sebenar.

Mengakhiri khutbah, marilah sama-sama kita merenung firman Allah SWT di dalam surah al –Baqarah ayat 286: Maksudnya: “ Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah engkau bebankan kepada orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kami, dan ampunkanlah kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; maka tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum yang kafir

Wallahualam.
Tags: jihad, keamanan, khutbah
Subscribe

 • Kafir tanpa sedar

  DIALOG “berhenti menyanyi, nanti hujan”, begitu juga seperti “awak dah solat?” dan dijawab “sudah semalam”…

 • Jangan terlalu ghairah hendak bergurau

  LANGSUNG tidak salah untuk bergurau. Namun gurauan itu perlu ada hadnya, jangan melampau hingga sengaja mereka-reka sesuatu yang langsung tidak…

 • Had adab bergurau, elak mengguris perasaan

  Kehidupan zaman ini memaksa manusia mengejar masa serta menyelinap ke segenap ruang yang ada bagi memenuhi tuntutan rohani dan material menyebabkan…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments