mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Lembah Neraka Dunia

Sedutan Petikan Khutbah Jumaat 27 Februari 2015M / 8 Jamadilawwal 1436H JAWI

"Lembah Neraka Dunia"

Di dalam Islam, beberapa dalil dengan terang merujuk kepada betapa pengunaan dadah itu adalah suatu yang dilarang keras, kerana ianya akan membinasakan hidup dan masa depan kita. Umpamanya, Allah SWT berfirman di dalam Surah Al-Baqarah, ayat 195: Bermaksud: “Dan belanjakanlah (harta bendamu) di jalan Allah, dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, dan berbuat baiklah, kerana sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.”

Begitu juga, Rasulullah SAW telah berpesan melalui hadith yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad daripada Abi Said Al-Khudri RA: لَا ضَرَرَ وَلَا ضِرَارَ Bermaksud: “Tidak ada kemudaratan dan tidak boleh berbuat hal yang memudaratkan”.


Di akhir tahun 2014 sahaja, pihak polis berjaya melakukan beberapa serbuan dan melumpuhkan beberapa sindiket pengedaran dadah yang dianggarkan berjumlah RM 8.5 juta.

Dari segi penagih pula, seramai 77% daripada lebih 20 ribu para penagih yang direkodkan oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan dalam tahun 2013 adalah di kalangan orang Melayu yang pastinya beragama Islam, manakala 60% daripada mereka itu adalah dalam kategori remaja dan belia, iaitu dari 13 hingga 39 tahun.

Lindungilah ahli keluarga sendiri terlebih dahulu, kerana mereka merupakan tanggungjawab yang perlu diberikan keutamaan. Apabila berjaya memelihara ahli-ahli keluarga, barulah masyarakat secara amnya akan lebih selamat dan lebih terlindung daripada dihinggapi masalah dadah. Renungkan firman Allah SWT di dalam surah an-Nisa’ ayat 29 : Bermaksud : “Dan janganlah kamu membunuh dirimu, sesungguhnya Allah adalah Maha Penyayang kepadamu.”

Antara langkah-langkah yang boleh diambil untuk mencegah ahli keluarga daripada terlibat dengan penagihan dadah adalah seperti berikut:

Pertama: Mengawasi anak-anak

Kedua: Melaksanakan program pendidikan

Ketiga: Mewujudkan kerjasama antara anggota masyarakat dan kerajaan

Penyalahgunaan dadah hanya akan membawa banyak kemudaratan kepada diri si penagih, keluarga, masyarakat dan negara.

Penyalahgunaan dadah akan menghancurkan keharmonian sesebuah keluarga

Para penagih dadah sebenarnya telah menempah maut dan secara perlahan-lahan sedang membunuh diri mereka sendiri


Kesimpulannya:

Pertama: Amat jelas sekali di dalam Islam bahawa penyalahgunaan dadah adalah diharamkan, kerana ia mendatangkan banyak kemudharatan kepada umat manusia.

Kedua: Meskipun larangannya adalah jelas namun statistik menunjukkan bahawa masih ramai yang menagih dadah. Pelbagai pihak perlu memainkan peranan dalam usaha untuk mencegah penyalahgunaan dadah.

Ketiga: Jalankanlah peranan dan tanggungjawab kita sebagai ketua keluarga bagi memastikan tiada ahli keluarga kita yang terjebak di dalam penyalahgunaan dadah.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Isra’ ayat 70 : Bermaksud : “Dan sesungguhnya Kami telah memuliakan anak-anak Adam dan Kami telah beri mereka menggunakan berbagai-bagai kenderaan di darat dan di laut dan Kami telah memberikan rezeki kepada mereka dari benda-benda yang baik-baik serta Kami telah lebihkan mereka dengan selebih-lebihnya atas banyak makhluk-makhluk yang telah Kami ciptakan.”

Wallahualam.

Tags: dadah, khutbah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments