mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Membunuh serangga di rumah

APAKAH hukum membunuh serangga yang melata di dalam kawasan rumah kita seperti semut dan labah-labah yang menyebabkan sawang dan pelbagai kesan buruk lain? Ini kerana serangga itu dimuliakan oleh Allah SWT sehingga dinyatakan di dalam al-Quran dan kisah Rasulullah SAW. Jika boleh, bagaimanakah cara yang dituntut dalam Islam?


Jika ia mengganggu kehidupan, maka wajar dibunuh

JAWAPAN:

Haiwan-haiwan ini adalah makhluk Allah. Jika semut ini tidak mengganggu kehidupan kita maka tidak wajar untuk kita membunuh semut. Contohnya sengaja mencari semut untuk dibunuh. Contohnya semut yang berada di jalan raya, maka biarlah semut itu hidup.

Namun jika semut tersebut mengganggu kehidupan maka ketika itu ada kewajaran untuk membunuhnya. Gangguan itu juga pelbagai bentuk. Haiwan yang bersarang di rumah maka harus dibunuh. Cara yang sesuai adalah dengan menyapu semut keluar. Boleh juga digunakan penyembur racun. Namun tidak wajar digunakan api.

Ini kerana ada riwayat menyatakan agar tidak dihukum dengan azab Allah SWT. Azab Allah adalah api neraka. Maka penggunaan api untuk membunuh semut adalah tidak wajar.

Begitu juga dengan haiwan-haiwan kecil yang lain. Adalah harus untuk kita membersihkan rumah kita. Maka jika terdapat sarang labah-labah maka tidak mengapa untuk dimusnahkan. Ini kerana kewujudan sarang tersebut mengganggu kehidupan dan kebersihan rumah kita.

-
Subscribe

 • Friday Sermon Text Simplify Marriages

  Friday Sermon Text 16 December 2016AD / 16 Rabiulawal 1438H JAWI Simplify Marriages Marriage has been prescribed by Allah SWT to enable a person…

 • Daftar cerai online

  IKATAN pernikahan dijalinkan dengan impian untuk hidup bahagia seumur hidup. Daripada perkahwinan maka akan lahirlah zuriat yang diharap membesar…

 • Jangan campur urusan Allah

  APABILA berjumpa kawan lama, soalan seperti, “kawan-kawan kita semua dah kahwin, engkau bila lagi?”, merupakan antara pertanyaan panas…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments