mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Tidak salah 
jadi pemarah

MARAH. Marah sana. Marah sini. Marah di pejabat. Marah di rumah. Patutlah muka berkerut sepanjang masa. Kucing pun tidak mahu mendekat. Aura negatif manusia dapat dikesan haiwan.

Kemarahan memberi anda suatu kuasa luar biasa iaitu tujuan, kecenderungan dan makna kerana bila anda mahukan sesuatu tetapi dihalang, ini membuatkan anda marah.

Itu analisis pakar sakit jiwa. Orang selalu kata tidak manis kita tunjukkan kemarahan pada khalayak ramai. Malah, siapa yang marah-marah terus dilabel sebagai orang bengis, garang dan paling teruk, tidak beriman.

Marah adalah sifat semula jadi manusia, malah dianggap cerminan api dalam badan. Marah kena ada. Walau pendiam dan tenang macam mana seseorang itu, untuk menafikan kemarahan hanya akan merosakkan sistem saraf badan. Menyimpan kemarahan bagus daripada segi keterampilan imej tetapi terbakar dalam, mungkin boleh mengakibatkan barah jiwa.

Dalam sesetengah insiden, kemarahan itu amat berguna kerana boleh menjadi titik pendorong kepada anda untuk melakukan pembaharuan. Misalnya, anda gagal dapat 5 A dalam UPSR menyebabkan ibu marah, lalu mendorong ibu melipat gandakan tuisyen anda di tingkatan satu. Hendak marah ibu kerana taksub kepada UPSR? Atau diri sendiri kerana dapat B dalam UPSR?

Seseorang yang pemarah ada personaliti tertentu yang mungkin dianggap umum sebagai negatif dan tidak seronok dijadikan kawan. Tetapi ia juga menggambarkan seseorang itu sangat teliti dan fokus kepada apa yang dilakukannya, dan meletakkan usaha kesungguhan 100 peratus untuk menjayakannya. Individu ini menjadi marah bila ada sesuatu atau orang tidak mencapai piawaian ini.

Jika anda memerlukan pengurus, carilah sifat ini pada calon. Dia mungkin tidak disukai kerana ketegasannya tetapi kadar kejayaannya melaksanakan tugas adalah jauh lebih tinggi berbanding orang yang lembut, tenang terlampau hingga disyaki tidak berminat, kaki mengelak kerja dan kaki tidur.

Emosi marah perlu pada setiap manusia, sama seperti emosi suka, cinta, ghairah, malas dan sebagainya. Tiada satu pun emosi tersebut "negatif" kepada kita, melainkan jika kita enggan mengakui atau merasainya.

Kita hanya perlu merasai emosi-emosi ini dan kemudian, lepaskannya. Jangan khuatir apa orang hendak kata atau label hanya kerana kita berasa marah. Marah bukan sesuatu yang buruk. Asalkan jangan mengamuk.

Jadi, sebelum sampai ke tahap mengamuk, anda kena memiliki formula metodologi untuk melepas, melerai dan membuang perasaan marah secara sistematik daripada diri anda.

Berikut adalah lapan cadangan kaedah Merrepak hari ini untuk anda melepaskan rasa marah sebelum terkena migrain dan diserang angin ahmar:

1Analisis segala pertuduhan, penghakiman dan kritikan terhadap diri anda sendiri. Tetapi bukan menafikan semua itu. Ini kerana jika anda sudah dapati memang salah sendiri, maka fikirkan langkah ke hadapan. Bukan kekal di situ meratapi kesalahan atau mahu balas dendam. Maju ke depan untuk perbaiki kesilapan. Proses memperbaiki diri bukan mudah tetapi yang pasti, ia amat melegakan.

2Mengaku diri anda ada sifat pemarah dan "bersemuka" dengan sifat kemarahan itu, secara rohaniah. Matlamatnya ialah menurunkan tahap kemarahan ke paras yang tidak memudaratkan anda. Jika selama ini bila marah, anda akan terkeluar perkataan mencarut, eloklah padamkan perbendaharaan kata itu daripada diri anda. Kalau dulu asyik hambur perkataan "bodoh", gunalah "kurang pandai" pula. Kurang sikit bisanya.

3 Pergi ke spa. Buang segala asid dan asap dalam badan. Kepala akan jadi ringan dan bertenaga. Kaum lelaki boleh cuba buat rawatan muka. Bukan hendak jadikan anda metroseksual dengan kulit pipi licin. Sebaliknya ia boleh menyejuk, menyamankan urat-urat pada muka.

4 Ketawa banyak. Bila marah, mulut jadi herot. Kena banyak senyum dan ketawa. Kabel saraf ketawa banyak membantu aliran darah ke dalam jantung. Marah hanya menyebabkan jantung berdegup kencang. Tetapi anda tidak digalakkan ketawa sendirian. Takut nanti anda dianggap gila atau dirasuk zombie.

5 Bersorak riang, misalnya menonton perlawanan bola. Stadium adalah lokasi bebas untuk menjerit dan ketawa. Kasihan pengadil dan FAM jadi sasaran mudah. Dan bila pasukan sokongan tewas, berhentilah bakar suar.

6 Menjerit sekuat-kuat hati. Cari bukit atau sungai. Jerit sampai habis suara. Tarik suara anda sampai perut rasa keras dan kepala jadi pening. Lepaskan. Dan rasai kenikmatan selepas itu. Cuma pastikan kawasan sekitar, takut datang tetamu tidak diundang yang menyangka anda memanggilnya.

7 Melompat pada trampoline – alat ini mengajar kita membuat keseimbangan kaki dan badan, selain sangat unik untuk kita mengelamun, mencari idea dan melepaskan pening. Tau apa trampoline? Cari sendiri di Internet.

8 Pasang lagu kegemaran yng lama sudah tidak didengar. Pasti bawa balik memori manis. Lagu Mr. Roboto kumpulan The Styx, Life is Life (Opus), Tarzan Boy (Baltimora), My Girl (Temptation). - Utusan Malaysia Rencana 1 Mac 2015

Tags: marah
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments