mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Masjid Cyberjaya berteknologi hijau pertama negara

Tenang dan mendamaikan. Begitulah perasaannya apabila menjejakkan kaki ke Masjid Cyberjaya, masjid pertama di negara ini yang hampir keseluruhannya menggunakan teknologi hijau.

Daripada penggunaan air sehinggalah kepada reka bentuknya, hampir keseluruhan masjid bernilai RM35 juta itu bercirikan teknologi hijau yang memberikan suasana berbeza berbanding masjid lain. Ia juga lebih menjimatkan dari segi kos operasi seperti air dan elektrik.

Dibina di tapak seluas 40.4 hektar yang turut menempatkan kampus Universiti Islam Malaysia, Cyberjaya - kompleks masjid itu juga dilengkapi enam unit kuarters kakitangan masjid dan dewan pelbagai guna yang boleh digunakan untuk jamuan kenduri kahwin dan sukan dalam dewan. Ia boleh memuatkan 800 orang pada satu-satu masa.


RUANG taman di dalam Masjid Cyberjaya. - Foto Adi Safri

Selain kuarters yang diilhamkan dengan kehidupan kampung dengan halaman berkongsi yang boleh digunakan untuk tanaman sayuran dan buah-buahan, kompleks masjid turut dilengkapi kawasan bagi menguruskan daging korban, pejabat dan bazar bagi jualan pada hari Jumaat.

center
AIR lebihan wuduk digunakan untuk siram pokok. - Foto Adi Safri

Jimat penggunaan air

Syarikat yang bertanggungjawab terhadap rekaan dan pembinaan masjid itu, ATSA Architects memastikan penjimatan dari segi penggunaan air dengan menyediakan takungan bawah tanah bagi penuaian air hujan dan pengumpulan air lebihan wuduk untuk tujuan siraman pokok di sekeliling kawasan masjid.

Ketua Pegawai Eksekutif ATSA Architects, Ar Azim A Aziz, berkata masjid yang diilhamkan dari seni bina Masjid Negara, asalnya direka tanpa kubah.

Walau bagaimanapun, disebabkan ciri kubah ini ada pada kebanyakan masjid di nusantara terutama Malaysia, pihaknya mengambil kira pandangan banyak pihak untuk menempatkan kubah sebagai simbol masjid.

"Kami pernah mereka bentuk beberapa surau dan ini adalah kali pertama mereka bentuk masjid. Justeru, kami mahu membuat kelainan tanpa menggunakan kubah, tetapi ia kurang dipersetujui. Maka, rekaan ditambah dengan kubah. Menariknya, kubah kaca digunakan ini adalah kali pertama dipasang seumpama ini di negara ini pada binaan masjid," katanya.


KEINDAHAN seni bina kubah masjid. - Foto Adi Safri

Kubah kaca di bumbung

Katanya, kubah kaca yang ditempatkan di bumbung ruang solat utama menggunakan dua panel kaca pancaran rendah (LE) yang diimpit dengan ukiran seramik yang berfungsi bukan sahaja untuk mengindahkan binaan masjid itu, tetapi bagi menghalang pancaran terus matahari.

Udara panas akan keluar menerusi ventilator di bawah puncak kubah itu yang mengeluarkan udara yang terperangkap dan mengurangkan suhu di ruang solat utama.

Suhu di kawasan dalam ruang solat dijangka hanya sekitar 26 darjah dengan bantuan kipas. Sistem penghawa dingin yang menggunakan tenaga rendah direka untuk kegunaan kira-kira dua jam semasa solat Jumaat, Aidilfitri dan Aidiladha serta acara sambutan seperti Ramadan.

"Kami tidak mahu meniru konsep sedia ada, tetapi membuat rekaan yang disesuaikan dengan cuaca panas di Malaysia. Bagi menyejukkan kawasan masjid, pokok bunga cempaka, semarak api, teh dan frangipani turut ditanam di kawasan masjid," katanya.

Berkonsepkan reka bentuk moden tanpa melupakan elemen tradisional. Penggunaan bahan tempatan seperti kayu dengan khat ayat al-Quran dan ukiran bunga mengindahkan lagi masjid itu.

Menggunakan konsep moden bagi mihrab dan mimbar tanpa melupakan elemen tradisional seperti ukiran kayu adalah ciri utama di dewan solat.

"Kami menggunakan tukang kayu dari Terengganu untuk mengukir mimbar dan mihrab seperti diminta oleh Tuanku Sultan Selangor (Sultan Sharafuddin Idris Shah). Kami cuba mengelak daripada menggunakan banyak corak bagi rekaan dalaman kerana ia akan menambah kos," katanya.

Kolam air berkaca turut ditempatkan di kawasan mihrab dengan aliran air yang mencetuskan bunyi teraputik yang mendamaikan.

Masjid Cyberjaya yang boleh memuatkan 8,300 jemaah pada satu-satu masa adalah masjid pertama di negara ini yang menggunakan panel solar yang ditempatkan di atas bumbung masjid.


MENARA di pekarangan Masjid Cyberjaya. - Foto Adi Safri

SENI bina mimbar masjid berukiran kayu. - Foto Adi Safri

Jimat kos elektrik

Azim berkata dari segi penjimatan kos elektrik pula, selain kegunaan penghawa dingin yang terhad, lampu yang dipasang menggunakan sistem pengesan yang sekali gus bukan hanya tidak membazir elektrik, tetapi juga tenaga manusia daripada memeriksa lampu atau sebaliknya.

Penggunaan kaca pancaran rendah membolehkan pencahayaan yang sempurna di seluruh bangunan dan mengurangkan kepanasan yang disebabkan pancaran matahari.

"Masjid ini boleh dijadikan model bangunan yang menepati Piawaian Bangunan Hijau (GBI) berikutan penggunaan bahan kitar semula dan peralatan yang menjimatkan tenaga yang sekali gus mengurangkan kos. Selain menjadi masjid pertama yang menggunakan panel solar untuk menjana elektrik," katanya.

Menara setinggi 27 meter adalah tumpuan utama masjid itu dan kedudukannya di hadapan masjid berdepan dengan Jalan Semarak Api direka bentuk berilhamkan Rukun Islam yang lima.

Pokok bunga tanjung yang ditanam di halaman ruang tengah masjid turut menjadi tumpuan terutama ketika ia mula berbunga dan pastinya kawasan sekeliling akan semerbak harum.

Tags: masjid
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments