mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Jadikan amalan mandatori ~ Hibah dan Wasiat

BOLEH dikatakan ramai umat Islam di negara ini bukan hanya kurang pengetahuan tetapi masih keliru dan mengambil mudah tentang wasiat dan hibah, walaupun ia satu kewajipan dalam Islam.

Segelintir beranggapan wasiat adalah kata-kata atau pesanan seseorang mengenai hartanya sebelum meninggal dunia.

Bukan sekadar khusus kepada yang berharta, tetapi kewajipan kepada semua umat Islam
DUIT antara punca yang boleh menimbulkan perpecahan antara adik-beradik.- Gambar Hiasan

Ada juga yang beranggapan ini bermatlamat untuk menidakkan proses hukum faraid.

Hakikatnya, kepentingan wasiat disebut dalam surah al-Baqarah ayat 180 yang bermaksud: Diwajibkan atas kamu, apabila seorang di antara kamu kedatangan (tanda-tanda) maut, jika ia meninggalkan harta yang banyak, berwasiat untuk ibu bapa dan kaum kerabatnya secara makruf. (Ini adalah) kewajipan atas orang-orang yang bertakwa.

Di samping itu, Rasulullah SAW juga pernah bersabda yang bermaksud: Seseorang Muslim yang mempunyai sesuatu yang boleh diwasiatkan tidak sepatutnya tidur dua malam berturut-turut melainkan dia menulis wasiat di sisinya. (riwayat Bukhari dan Muslim)

Kecetekan pemahaman tentang wasiat dan kepentingannya itu menjadikan pengurusan harta pusaka sering kali tertangguh dalam tempoh yang agak lama.

Dikatakan 10 tahun adalah tempoh tertangguh yang paling minimum.

PEMILIK HARTA seharusnya memastikan harta miliknya tidak menjadi punca perpecahan di kalangan anak atau saudara maranya. Gambar Hiasan.

Lebih mengharukan, harta pusaka itu menjadi punca utama pertelingkahan dalam keluarga kerana masing-masing berusaha mempertahankan hak mereka.

Pengerusi Pertubuhan Sukarelawan Peguam Malaysia (SukaGuam), Datuk Khairul Anwar Rahmat ditemui di rumahnya di Selangor, baru-baru ini, mengakui kewujudan suasana tersebut di Malaysia.

Malah, beliau tidak menolak kemungkinan antara faktornya adalah berwasiat bukanlah satu yang menjadi amalan mandatori di negara ini walaupun ia satu kewajipan dalam Islam.

Hal sedemikian sudah pasti membuatkan setiap umat Islam menjauhi dirinya daripada mempelajari dan memahami kepentingan berwasiat.

“Contohnya insurans, bukan satu kewajipan dalam Islam, tetapi menjadi mandatori dalam amalan di negara ini, seperti apabila kita membeli rumah atau kereta.

“Saya percaya jika berwasiat menjadi amalan mandatori di negara ini, ramai umat Islam berusaha mempelajari dan memahami mengapa mereka perlu berwasiat,” katanya.


Kursus diberikan oleh WasiyyahShoppe bagi memperkasakan ilmu pengetahuan ejen perunding mereka, khususnya berkaitan wasiat dan hibah.

Tanggungjawab dalam pemilik harta

Dalam usaha mengelakkan sebarang konflik dalam urusan harta pusaka sebenarnya perlu bermula daripada pemilik harta pusaka itu sendiri. Dia yang sepatutnya merancang dengan teliti ke manakah hala tuju hartanya apabila berlaku kematiannya.

Pemilik harta pusaka itu sepatutnya tidak membebankan waris dengan apa jua perkara, khususnya soal caj perkhidmatan pengurusan dan pengagihan harta selepas kematiannya.

“Kenapa hendak meletakkan beban pengurusan harta pusaka dan bayaran caj perkhidmatan kepada waris kita, sedangkan pemilik harta itu sepatutnya menanggung semuanya sebab itu adalah harta mereka.

“Sepatutnya tugas waris hanyalah menentukan soal pembahagian harta pusaka sahaja. Sama ada dijalankan secara muafakat atau mengikut sistem faraid,” kata Ketua Pegawai Eksekutif WasiyyahShoppe Sdn. Bhd., Azrin Sabirin.

Seandainya adik-beradik atau saudara mara bermuafakat supaya harta pusaka itu dibahagikan sama rata, maka ia tidak perlu mengikut sistem faraid.

“Sebenarnya, sistem faraid digunakan sebagai penyelesaian terakhir apabila tidak ada muafakat kerana Islam lebih mengutamakan muafakat,” katanya.

Katanya, jika pemilik harta berhasrat membahagikan harta kepada sesiapa yang diingininya, maka dia sepatutnya menggunakan instrumen hibah dan bukannya wasiat kerana wasiat boleh terbatal jika ada pihak mencabarnya di mahkamah.

“Kalau hendak membuat amal jariah dan melantik wasi (pentadbir harta), maka kena buat wasiat. Tetapi jika hendak memberi harta, maka gunakan hibah kerana ia menentukan hak kepada siapa yang dia hendak beri (hartanya).

“Tetapi, pemilik harta boleh membuat kedua-duanya secara serentak kerana ia berkait rapat antara satu sama lain,” kata Azrin.

Jelas Azrin, hibah bukan bermakna berlakunya pindah milik terhadap harta selagi pemiliknya masih hidup.

“Kepentingan hibah bukan hanya menyampaikan niatnya untuk memberi hartanya tetapi melindungi pemilik harta. Ia juga dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan.

“Dalam ilmu fikah, hibah boleh ditarik balik pada bila-bila masa yang pemilik harta itu rasa perlu,” katanya.

Berwasiat bukan penamat

SEMENTARA itu, Ketua Pegawai Eksekutif WasiyyahShoppe Sdn. Bhd. Azrin Sabirin yang ditemui di pejabatnya di Taman Sejahtera, Kuala Lumpur, baru-baru ini, tidak menafikan wujudnya kekurangan tersebut.

“Semasa kami (bersama abang beliau) mula-mula menubuhkan syarikat pengurusan wasiat iaitu pada 2004, tidak ada syarikat, agensi kerajaan, badan berkanun dan badan bukan kerajaan (NGO) yang mempromosikan wasiat secara 
agresif.

“Dari situ, kami nampak kekosongan tersebut dan bertitik-tolak dari situlah, kami melaksanakan kempen secara lebih agresif dan setelah 10 tahun dalam industri ini, boleh dikatakan 60 peratus umat Islam kian mengetahui perihal wasiat,” katanya.

Begitu pun, berwasiat bukan bererti proses pengagihan harta pusaka sudah selesai. Termeterainya wasiat oleh pemilik harta pusaka hanyalah langkah pertama dan bukannya penamat.

Kegagalan pemilik harta pusaka tersebut memahami susur galur proses itu sebaik sahaja kematiannya, akan membawa bebanan kepada warisnya sendiri.

Banyak kes pengurusan harta pusaka tertangguh bukan hanya kerana ada tuntutan daripada pihak lain tetapi juga bebanan kos pengurusan yang perlu ditanggung oleh waris.

“Apa yang diuar-uarkan adalah apabila membuat wasiat, proses pengagihan harta pusaka akan lebih cepat dan dalam satu keadaan, kenyataan itu betul.

“Tetapi satu lagi fakta yang ramai daripada kita tidak tahu ialah apabila kita melantik syarikat atau badan berkanun untuk mengurus harta kita, mereka akan mengenakan bayaran tertentu,” kata Azrin.

WasiyyahShoppe Sdn. Bhd. adalah syarikat perancangan dan pengurusan harta secara syariah yang utama di Malaysia dan sejak penubuhannya sehingga kini, ia mempunyai lebih 35,000 pelanggan di seluruh negara.

Syarikat milik penuh bumiputera itu mempunyai kepakaran dalam perancangan harta pusaka, penyediaan dokumen, proses tuntutan harta pusaka dan perwarisan perniagaan.

Jelas Azrin lagi, bayaran perkhidmatan itu bukan hanya dikenakan pada masa wasiat yang dimeterai tetapi akan turut dikenakan apabila pengurusan harta pusaka dilaksanakan sebaik sahaja kematian pemiliknya.

Pada kebiasaannya, bayaran itu antara tiga hingga empat peratus daripada nilai keseluruhan harta pusaka pada masa kematian pemiliknya.

“Saya akui waris boleh mengarahkan syarikat atau badan berkanun yang menguruskan harta pusaka itu memotongnya daripada harta itu, tetapi pastinya jumlah yang akan diterima oleh mereka akan jadi berkurangan.

“Mungkin pada waris yang bekerja tetap atau mempunyai kewangan sendiri yang kukuh, ia tidak menimbulkan permasalahan tetapi saya pasti ia sesuatu yang agak sukar bagi kalangan yang tidak bekerja tetap atau menghadapi masalah hutang,” katanya.

Azrin menegaskan, pihak pemilik harta dan juga waris perlu mengetahui secara keseluruhan proses pengurusan harta pusaka.

Katanya, tidak ada peruntukan akta atau undang-undang yang mewajibkan pihak waris menyelesaikan proses pengurusan dan pengagihan harta pusaka dalam tempoh tertentu.

“Sebab itulah, kami tidak hanya menumpukan kepada pemilik harta tetapi juga waris. Kita akan menjelaskan secara terperinci tentang prosesnya, caj dan lain-lain yang berkaitan,” katanya.

Golongan berisiko

Namun apa yang menjadi kesungguhan SukaGuam untuk menguar-uarkan amalan berwasiat dalam kalangan umat Islam adalah hasil kajian yang dilakukan oleh Khairul Anwar Rahmat sendiri berkenaan berwasiat kalangan umat Islam tempatan pada tahun lalu.

Kajian itu menunjukkan terdapat lebih 500,000 keluarga di negara ini yang berisiko jika ketua keluarganya tidak berwasiat atau membuat hibah.

Keluarga terbabit adalah yang anak-anak mereka kesemuanya perempuan, suami yang berkahwin lebih daripada seorang dan mereka yang mempunyai anak angkat.

Khairul Anwar turut menegaskan bahawa samalah dengan mereka yang menyertai pekerjaan berisiko tinggi seperti anggota keselamatan dan penguatkuasa undang-undang.

“Sejajar dengan itulah, kami tampilkan program atau kempen Wasiatku yang berusaha menyedarkan umat Islam tentang kepentingan untuk berwasiat sebelum meninggal dunia.

“Kempen yang telah dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, baru-baru ini itu juga akan menjalinkan kerjasama dengan sektor swasta, kerajaan atau badan bukan kerajaan (NGO) bagi mewujudkan mekanisme yang boleh menarik lebih ramai untuk berwasiat,” katanya.

Kempen Wasiatku itu bukan hanya bertujuan untuk memberi penerangan secara lebih jelas tentang kepentingan berwasiat tetapi turut menyediakan perkhidmatan wasiat pada caj yang berpatutan.

Melalui program itu, caj yang bakal dikenakan untuk berwasiat adalah sekitar RM250 hingga RM300 dan kandungan wasiat itu boleh diubah tanpa ada bayaran tambahan.

Kempen tersebut juga bertujuan menjadikannya amalan berwasiat sebagai satu yang mandatori dan untuk itu, pihak SukaGuam akan menggariskan beberapa cadangan mekanisme yang boleh dilaksanakan oleh kerajaan.

“Kita kena budayakan amalan berwasiat itu kerana berwasiat tidak semestinya kena ada harta atau dengan kata lain, ia khas untuk mereka yang kaya raya sahaja.

“Ia juga boleh menyentuh soal pesanan atau rahsia tertentu kepada isteri, anak dan saudara yang perlu mereka laksanakan selepas kematian seseorang itu,” kata Khairul Anwar.

Jika tiada wasiat?


 1. Proses pengagihan harta pusaka berlarutan sehingga bertahun-tahun.

 2. Nasib waris-waris tidak terbela, khususnya anak-anak yang berumur 18 tahun ke bawah.

 3. Suami/isteri tidak mendapat bahagian harta sepencarian.

 4. Hutang tertunggak.

 5. Proses perundangan yang menyulitkan waris-waris.

 6. Hubungan kekeluargaan dalam kalangan waris-waris terjejas.

 7. Manipulasi terhadap harta pusaka.

 8. Perniagaan tidak dapat diteruskan.

Siapa perlu buat wasiat?


 1. Anak.

 2. Suami/isteri.

 3. Individu yang tiada anak.

 4. Individu yang mempunyai anak di bawah 18 tahun.

 5. Individu yang mempunyai anak tiri/angkat.

 6. Individu yang hanya mempunyai anak perempuan.

 7. Ibu/bapa tunggal.

 8. Pemilik saham syarikat.

Tags: hibah, wasiat
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments