mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Jangan terlalu ghairah hendak bergurau

LANGSUNG tidak salah untuk bergurau. Namun gurauan itu perlu ada hadnya, jangan melampau hingga sengaja mereka-reka sesuatu yang langsung tidak diucapkan oleh individu terbabit. Amat teruk jika membabitkan individu yang sudah meninggal dunia.

Malam semalam, iaitu menjelang pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), alam maya mengalami kesesakan trafik yang amat serius, pelbagai mesej dan ucapan gurauan menceritakan mengenai sisi hitam cukai itu bersimpang-siur - seperti fitnah dan tohmahan itu sesuatu yang halal.

Antara yang paling mencuri tumpuan ialah penyebaran gambar memaparkan bekas Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Allahyarham Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah yang kononnya mengeluarkan kenyataan: “Bagi menyempurnakan titah perintah Dato Sri Najib, setelah diperkenankan oleh Datin Sri Rosmah, dengan ini saya mengisytiharkan tarikh bermulanya GST bagi negeri-negeri seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari Rabu, 1 April 2015, bersamaan 12 Jamadilakhir 1436”.

Tindakan ini amat tidak bertanggungjawab, Allahyarham yang begitu sinonim dengan pengumuman tarikh mula berpuasa dan juga tarikh Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha, meninggal dunia pada 12 Disember 2012. Arwah memegang jawatan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja selama 22 tahun mulai tahun 1989 hingga 2011.

Penulis ingin bertanyakan kepada ‘pahlawan papan kekunci’, pernahkah anda semua terfikir apakah perasaan anak-anak, saudara-mara Allahyarham apabila menerima gurauan ini? Tidak berdosakah anda? Sekiranya berdosa dengan Pencipta, diberikan peluang untuk bertaubat. Namun sekiranya melakukan kesalahan sesama makhluk, urusan di hari pembalasan kelak akan tergantung selagi tidak meminta pengampunan daripada individu terbabit. Dosa sendiri tidak tertanggung, inikan pula dosa ‘pahlawan-pahlawan’ yang berganding bahu membantu menjadikannya sebagai viral.

Rasulullah SAW bersabda: “Termasuk dosa yang paling besar adalah kalau orang mengutuk kedua-dua orang tuanya. Ada orang bertanya: Ya Rasulullah, bagaimana orang mengutuk kedua-dua ibu bapanya? Baginda menjawab: “Kalau seseorang mencaci bapa orang lain, lalu orang lain itu membalas mencaci bapanya dan mencaci ibunya.” - Riwayat Bukhari.

Mungkin ada yang cuba mengelak dengan mengatakan bahawa “aku bukan yang pertama menyebarkannya” tetapi perlu diingatkan jari yang menekan butang kongsi dalam telefon bimbit masing-masing itu akan bersaksi di hadapan Yang Maha Esa pada hari Kiamat kelak.

Firman Allah dalam Surah Yaasin, ayat 65, mafhumnya: “Pada waktu itu Kami paterikan mulut mereka dan (memberi peluang kepada) tangan-tangan mereka memberitahu Kami (kesalahan masing-masing), dan kaki mereka pula menjadi saksi tentang apa yang mereka telah usahakan.”

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja ialah seorang yang patut dihormati, peranan dan tanggungjawab pemegang amanah itu amat besar dan bukannya sesuatu yang boleh dipermainkan dengan sewenang-wenangnya.

Memetik reaksi seorang rakan penulis dalam laman sosial WhatsApp mengenai perkara ini:

“Pada masa krisis atau adanya isu, banyak sekali gambar yang diedit oleh pihak tertentu yang berkepentingan terutamanya untuk memanipulasi dan menjajah minda dalam keadaan orang ramai tidak menyedarinya apabila melihatnya dari sudut yang sempit.

“Teori propaganda yang paling berkesan adalah manipulasi dan penjajahan minda. Sebuah kerajaan akan runtuh, pegangan agama, adat dan moral akan dikikis. Terdapat pihak yang cuba mengambil peluang dalam situasi krisis untuk menyebarkan propaganda sebegini bagi tujuan menghakis ketaatan kepada Raja yang menjadi lambang kebesaran agama, ketaatan pada negara dan maruah bangsa.

“Mungkin mereka dengki dengan orang Melayu dan agama Islam kerana setiap kali tiba Ramadan, Raya Puasa dan Haji maka pengumuman akan dibuat oleh seorang wakil Raja-Raja Melayu, agama dan kaum lain tidak ada.

“Janganlah kita mempersendakan lambang keagungan negara, agama dan keturunan kita, juga jangan sebarkan gambar-gambar edit pemimpin negara walau kita tidak setuju dengan mereka. Jangan kita menjadi ejen dalam tidak sedar membantu musuh menyempurnakan agenda mereka. Sejarah dunia telah membuktikannya.”

- Tarmizi Abdul Rahim Utusan Malaysia Rencana 02 April 2015 2:01 AM
Tags: gurau
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments