mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pembangkang menakutkan bukan Islam

Sejak Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan meluluskan Pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) pada 19 Mac lalu, hudud menjadi bahan perbahasan dan bualan hingga ada yang mendakwa tidak relevan dan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. Walaupun perundangan Kanun Jenayah Syariah atau hudud ini hanya meliputi orang Islam, warga bukan Islam dikatakan terus bimbang.

Dalam konteks sistem dan badan kehakiman, Perlembagaan Persekutuan mengakui kewujudan dan amalan dua sistem perundangan iaitu undang-undang sivil di bawah pentadbiran Kerajaan Persekutuan dan undang-undang syariah di bawah kerajaan negeri. Perkara 73 Perlembagaan Persekutuan memberi kuasa kepada Parlimen membuat undang-undang bagi keseluruhan Persekutuan dan Badan Perundangan Negeri untuk keseluruhan negeri masing-masing. Perkara 74 (1) memberi kuasa kepada Parlimen membuat undang-undang terhadap perkara yang disenaraikan dalam Senarai I, Jadual Sembilan dan Perkara 74 (2) pula memberi kuasa kepada Dewan Undang-Undang Negeri (DUN) membuat undang-undang terhadap perkara yang disenaraikan dalam Senarai II, Jadual Sembilan, Perlembagaan Persekutuan. Jenayah sivil digolongkan dalam Senarai I dan hukum syarak dan undang-undang diri dan keluarga bagi orang Islam (undang-undang Islam) pula digolongkan dalam senarai II - Senarai Negeri. Pada masa sama, Jadual Sembilan, Senarai II, Para (1) dengan jelas memberi kuasa kepada kerajaan negeri menubuh mahkamah syariah bagi mengurus hukuman mengenai kesalahan orang Islam terhadap perintah agama.

Bidang kuasa Persekutuan, negeri

Perlembagaan Persekutuan, Perkara 74, Jadual Sembilan dengan jelas memasukkan perkara dan jenis kesalahan dalam dua senarai mengikut bidang kuasa Pusat dan negeri. Perkara dan jenis jenayah dalam Senarai 1 adalah dalam bidang kuasa Kerajaan Persekutuan dan Senarai II bagi kerajaan negeri. Jenayah sivil dimasukkan dalam Senarai 1 dan Perundangan Islam masuk dalam Senarai II atau Senarai Negeri.

Jenayah sivil ditadbir Mahkamah Majistret, Mahkamah Sesyen, Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan di bawah pentadbiran Pusat. Perundangan Islam atau syarak pula ditadbir oleh Mahkamah Syariah Rendah, Mahkamah Tinggi Syariah dan Mahkamah Rayuan Syariah di bawah pentadbiran kerajaan negeri.

Dengan pelaksanaan perundangan Islam, kerajaan meluluskan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, Akta 355, membolehkan Mahkamah Syariah ditubuhkan dengan sempurna di bawah mana-mana undang-undang dalam sesuatu negeri dan diberi bidang kuasa ke atas orang Islam dan mana-mana perkara dalam Jadual Kesembilan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Mahkamah syariah tidak berkuasa menghukum kesalahan yang boleh dihukum penjara lebih tiga tahun atau denda melebihi RM5,000 atau sebatan lebih enam kali. Perkara 121(1A), Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menggariskan mahkamah sivil tidak ada kuasa terhadap perkara yang disenaraikan dalam bidang kuasa mahkamah syariah.

Enakmen Kanun Jenayah Syariah yang umumnya dikenali sebagai hukum hudud, qisas dan takzir agar undang-undang Islam dapat dilaksanakan di Kelantan pada tahun 1993 dan di Terengganu pada tahun 2003. Namun, Enakmen Kanun Jenayah Syariah pada tahun 1993 tertangguh pelaksanaannya sejak tahun 1993 kerana pelbagai kekangan dari segi penyediaan perundangan.

Apabila pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II diluluskan di DUN Kelantan pada 19 Mac lalu, 31 ahli PAS dan 12 wakil rakyat Barisan Nasional menyokong. Enakmen itu dilaporkan menyedia struktur pengurusan mahkamah syariah di Kelantan dan menyediakan peruntukan pelbagai kesalahan terutama tujuh salah laku seperti sariqah (mencuri), hirabah (rompakan bersenjata), zina (persetubuhan di luar perkahwinan), liwat, qazaf (tuduhan palsu mengenai kemuliaan seseorang), syurb (meminum arak) dan irtiddah (murtad).

Enakmen Kanun Jenayah Syariah II yang diluluskan di DUN Kelantan pada tahun 1993 dilaporkan terkandung syarat di mana masyarakat bukan Islam diberi pilihan untuk memilih perundangan mengikut pilihan, iaitu sama ada mereka memilih untuk dibicara dan dihukum di mahkamah sivil atau syariah (hudud). Tetapi, syarat itu dipinda dalam Pindaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah II 1993 (Pindaan 2015) yang dilulus pada 19 Mac lalu agar warga bukan Islam tidak termasuk dalam pelaksanaan perundangan Islam atau hudud di Kelantan. Dengan itu jelas segala kesalahan dan hukuman dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah II (Pindaan 2015) adalah ditujukan kepada orang Islam sahaja.

Warga bukan Islam harus sedar kelulusan Pindaan Enakmen Syariah II tahun 1993 bukan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan seperti didakwa kerana ia membenarkan kewujudan dan pengamalan perundangan sivil dan syariah. Dakwaan kelulusan enakmen berkenaan bertentangan Perlembagaan Persekutuan bermotif politik dan cubaan mengelirukan bukan Islam. M Periasamy Berita Harian Kolumnis 2 April 2015

Tags: agama, hudud, hukum
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments