mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Ganjaran pahala berasaskan amalan, bukan angan-angan

DARIPADA Abu Mas’ud sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tiada seorang nabi pun yang diutuskan Allah kepada umatnya sebelumku ia mempunyai penyokong daripada umatnya dan sahabat yang berpegang dengan sunnahnya dan mereka taat dengan perintahnya. Kemudian selepas mereka, muncullah beberapa penggantinya yang suka berkata, tetapi tidak melakukannya dan melakukannya sesuatu yang tidak diperintahkan. Sesiapa yang berjuang menentang mereka dengan tangannya maka dia adalah mukmin. Sesiapa yang berjuang menentang mereka dengan lidahnya maka dia adalah mukmin dan sesiapa yang berjuang menentang dengan hatinya maka dia adalah mukmin, tetapi jika semua itu tiada maka sama sekali tiada keimanan walaupun sebesar biji sawi.” (Hadis riwayat Muslim) 

Menentang orang yang menyalahi syarak dengan perbuatan dan perkataan adalah dituntut. Ketiadaan penolakan kemungkaran dengan hati adalah tanda ketiadaan iman. Kata Abdullah ibn Mas'ud: “Binasalah orang yang tidak mengenal yang makruf dan mungkar dengan hatinya.”Benci kepada kemungkaran adalah dalil kuat iman dan tidak menghiraukan kemungkaran adalah dalil lemahnya iman. Setiap orang wajib menolak atau menghapuskan kemungkaran menurut kemampuannya.Jauhkan diri daripada tergolong dalam golongan orang yang derhaka terhadap Allah dan rasul-Nya. Kewajipan bagi mereka yang beriman dan mengetahui ialah memberi penjelasan kepada orang jahil dengan ajaran yang baik. 

Setiap orang digalakkan melakukan perkara baik dan dilarang melakukan perkara merosakkan iman. 

Reda dengan dosa adalah berdosa dan reda dengan kufur adalah kufur. Selemah-lemah iman seseorang itu ialah mengatasi kemungkaran hanya dengan berdoa saja dan tidak didapati darjat keimanan seseorang yang lebih lemah daripada itu. 

Daripada Abu Yaala Syaddad bin Aus, Nabi SAW bersabda: “Orang yang bijak itu ialah mereka yang mengambil berat mengenai dirinya dan beramal untuk selepas mati. Manakala orang yang lemah itu ialah mereka yang menurutkan hawa nafsunya sedangkan dia bercita-cita untuk menjadi hamba Allah yang diredai.” (Hadis riwayat at-Tirmizi) 

Orang yang beriman hendaklah sentiasa bermuhasabah diri dan beramal seperti yang dituntut oleh agama, kerana ganjaran pahala adalah berasaskan amalan yang benar-benar dilaksanakan, bukan dengan angan-angan kosong.

Sumber: Berita Harian Online Agama 2012/05/10
Tags: agama, pahala
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments