mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pilihan pakej haji

BAGI bakal haji yang telah terpilih menunaikan haji bagi Musim Haji 1436 Hijrah/2015 Masihi dan ingin menggunakan perkhidmatan pakej haji,mereka boleh membuat pilihan untuk menunaikan haji, sama ada melalui TH Travel & Services Sdn. Bhd. (THTS), iaitu anak syarikat milik penuh Lembaga Tabung Haji (TH) atau mana-mana 17 agensi pelancongan yang diluluskan Lesen Pengelola Jemaah Haji bagi musim 1436H (PJH). Senarai THTS dan 17 PJH ini telah diiklankan di akhbar Utusan Malaysia pada 31 Januari 2015 dan pada 28 Mac 2015. Iklan yang sama juga telah disiarkan di akhbar New Sunday Times pada 8 Februari 2015 dan pada 29 Mac 2015.

Selain diiklankan di akhbar, poster senarai THTS dan 17 PJH ini juga dipaparkan di papan kenyataan semua Pejabat TH Negeri, Pejabat TH Cawangan dan di masjid-masjid. Senarai ini juga boleh didapati di lawan web TH di alamat www.tabung haji.gov.my

Guna perkhidmatan melalui THTS atau 17 agensi PJH

5 Oktober 2011 -Gambar Hiasan

Mana-mana agensi pelancongan yang menawarkan perkhidmatan pakej haji tanpa mempunyai lesen PJH yang diluluskan oleh TH adalah merupakan satu kesalahan dan akan dikenakan tindakan undang-undang di bawah Akta 535, Akta Lembaga Tabung Haji 1995. Setiap bakal haji hendaklah memastikan agensi pelancongan yang mereka pilih untuk menunaikan haji adalah agensi pelancongan yang telah diluluskan Lesen PJH oleh TH untuk menawarkan perkhidmatan pakej haji bagi tahun semasa.

THTS dan setiap PJH ada mengeluarkan Brosur Tawaran Perkhidmatan Pakej Haji (Brosur) masing-masing. Di dalam brosur tersebut ada dinyatakan bayaran yang dikenakan, jarak bangunan penginapan dari Masjidil Haram dan dari Masjid Nabawi, perkhidmatan makan minum serta perkhidmatan kebajikan yang disediakan. Brosur ini merupakan satu perjanjian di antara PJH dengan jemaah haji. Jemaah haji berhak mendapatkan apa-apa perkhidmatan seperti yang dinyatakan dalam brosur tersebut.

Sekiranya bakal haji didatangi oleh seseorang yang mengaku sebagai wakil atau agen kepada syarikat yang diluluskan lesen PJH bagi musim haji 1436Hijrah dan menawarkan perkhidmatan pakej haji, bagi mengelakkan daripada tertipu bakal haji hendaklah terlebih dahulu memastikan wakil atau agen yang berkenaan mempunyai surat perlantikan yang sah yang menggunakan letter head PJH yang berkenaan. Sekiranya terdapat sebarang keraguan atau kemusykilan, sila berhubung terus dengan PJH yang dinyatakan.

Nilai Tambah

Selaras dengan bayaran tambahan yang dikenakan, jika dibandingkan jemaah haji Muassasah, jemaah haji yang memilih perkhidmatan pakej haji akan mendapat perkhidmatan yang mempunyai nilai tambah seperti berikut:

Bangunan penginapan yang lebih dekat dengan Masjidil Haram atau Masjid Nabawi.

Keadaan dalam bilik yang lebih selesa.

Makan dan minum yang disediakan secara bufet, termasuk sarapan pagi.

Nisbah petugas yang lebih ramai untuk menjaga kebajikan dan memberi perkhidmatan kepada jemaah haji.

Semua jemaah haji yang menunaikan haji melalui THTS dan PJH adalah juga jemaah haji TH. Semasa di Tanah Suci mereka boleh mendapatkan perkhidmatan yang disediakan oleh TH, seperti perkhidmatan pengeluaran wang, perkhidmatan perubatan, perkhidmatan kaunseling dan perkhidmatan Talian Ibadah (TAIB), tanpa dikenakan sebarang bayaran sama sepertimana jemaah haji Muassasah yang lain.

Sekiranya PJH gagal memenuhi janji-janji perkhidmatan seperti yang dinyatakan di dalam brosur semasa di Tanah Suci, jemaah haji boleh membuat aduan terus kepada petugas TH di Pusat Perkhidmatan Maktab PJH, di Bangunan Ibu Pejabat TH, Mekah atau di Pejabat Operasi PJH, Madinah.

Perlu diingatkan bahawa sebarang aduan hendaklah dibuat dengan segera, iaitu ketika jemaah haji masih berada di Tanah Suci. Ini adalah untuk membolehkan petugas TH membuat siasatan bagi mengumpul bukti-bukti ke atas aduan tersebut.

Tags: haji, tabung haji
Subscribe

Posts from This Journal “haji” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments