mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kesenian Islam

Kehebatan senjata Islam sepanjang zaman

SENJATA dan perisai merupakan elemen yang sangat penting dalam sistem pertahanan sesebuah negara.


ZULKIFLI ISHAK (kiri) memberi penerangan kepada Penasihat Sosio Budaya Kepada Kerajaan, Tan Sri Dr. Rais Yatim sewaktu perasmian pameran Simbol Kekuasaan dan Keindahan: Koleksi Muzium Kesenian Islam

Dengan kelengkapan senjata dan perisai membolehkan sesebuah kerajaan mempertahankan keselamatan daripada serangan musuh yang boleh mengakibatkan pelbagai kerosakan dan kemusnahan teruk, sekali gus menyebabkan kematian.

Mengimbas sejarah persenjataan dunia Islam ternyata hasil kerja tangan pembuat senjata dan perisai tidak kurang hebatnya. Setiap alat menampilkan keindahan dan kemewahannya tersendiri.

Menurut Penolong Kurator, Jabatan Kuratorial, Muzium Kesenian Islam Malaysia (MKIM), Zulkifili Ishak, senjata dan perisai di dalam dunia Islam bukan sahaja digunakan ketika di medan peperangan malah merupakan sebahagian persalinan kelengkapan diraja, kegunaan untuk aktiviti perburuan dan pengembaraan.

“Berikutan itu Pameran Senjata Islam, Simbol Kekuasaan dan Keindahan: Koleksi Muzium Kesenian Islam Malaysia diadakan bagi mendedahkan dan memperlihatkan kehebatan hasil kerja tangan pembuat senjata dan perisai kepada pengunjung.


SEORANG pengunjung melihat sebahagian koleksi senjata yang dipamerkan di Muzium Kesenian Islam, Kuala Lumpur

“Selain itu pada masa sama dapat memberi peluang kepada pengunjung di dalam menghayati kehalusan seni dan keindahan serta lambang yang terdapat pada setiap artifak yang dipamerkan di Galeri Khas 2, Muzium Kesenian Islam Malaysia,” katanya.

Antara koleksi-koleksi yang dipamerkan termasuklah pelbagai senjata dan perisai terbaik dari dunia Islam meliputi pelbagai negara sejauh Afrika Utara sehingga ke rantau Asia Tenggara.

“Koleksi diraja di samping hasil karya agung para artisan, senjata api serta aksesorinya dan juga kepentingan kuda yang sering dikaitkan dengan senjata dan perisai sebagaimana yang digambarkan menerusi lukisan-lukisan miniatur antara tarikan yang dapat disaksikan di dalam pameran tersebut,” katanya.

Pameran yang dirasmikan Penasihat Sosio-Budaya kerajaan, Tan Sri Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim pada 19 April lalu pada masa sama menampilkan pelbagai tema yang dibahagikan kepada beberapa buah bahagian.

“Bermula dengan sebuah ruang yang mempamerkan koleksi replika pedang Nabi Muhammad SAW dan para sahabat seperti Khalifah Uthman ibn Affan, Khalid ibn al-Walid dan Jaafar al-Tayyar. Di dalam pameran tersebut mengetengahkan rupa bentuk senjata berbilah dalam sejarah awal Islam.

“Bahagian seterusnya mempamerkan koleksi diraja Qajar Iran, koleksi Tipu Sultan dari Kerajaan Mysore, koleksi Kesultanan Uthmaniyyah dan Kesultanan Darfur di Sudan. Selain itu, koleksi yang memperlihatkan aspek persenjataan di alam Melayu turut ada dipamerkan antaranya keris perak Sultan Abdul Jalil yang menyingkap keturunan Kesultanan Melaka-Johor dan sejarah permulaan era pemerintahaan bendaraha,” katanya.

Dalam pada itu, lukisan Putera Mahkota Qajar ‘Abbas Mirza yang dihasilkan sekitar tahun 1835 hingga 1840 merupakan bahan yang akan menjadi tarikan dan tumpuan utama di dalam pameran berkenaan.

Selain mengetengahkan koleksi senjata dan perisai, pameran turut menampilkan pelbagai aksesori yang dijadikan sebagai sebahagian daripada kelengkapan perlindungan tentera dan golongan diraja di samping objek-objek yang menonjolkan kebudayaan senjata api di dunia Islam.

“Pameran yang diadakan bermula 20 April hingga 31 Ogos ini sudah pastinya akan menarik para pengunjung memandangkan bahan pameran merupakan antara koleksi-koleksi muzium yang buat julung kalinya dipamerkan kepada umum. Bukan itu sahaja, kami turut menerbitkan sebuah katalog yang memaparkan lebih daripada 200 artifak berkaitan senjata dan perisai yang terdiri daripada koleksi muzium.

“Penerbitan ini memperlihatkan estetika hasil kerja tangan yang terdapat pada kepelbagaian persenjataan di segenap dunia Islam selain daripada merungkai maksud di sebalik tandatangan, simbol mahupun tulisan yang terdapat pada permukaan artifak,” katanya.

Bagi memenuhi keperluan pengunjung yang terdiri daripada generasi muda, pihak muzium turut mengadakan pelbagai aktiviti bercorak pendidikan di dalam galeri pameran.

“Orang ramai khususnya generasi muda berpeluang mencipta pengembaraan sendiri di galeri pameran sambil memahami keindahan senjata dan perisai dari dunia Islam. Dinding interaktif 3 Dimensi di bahagian ini juga merupakan salah satu tarikan bukan sahaja kepada kanak-kanak malahan juga orang dewasa,”katanya.

Perpustakaan Kanak-kanak MKIM dalam pada itu turut menganjurkan pelbagai aktiviti seperti bengkel kesenian diraja kanak-kanak yang memberikan peluang kepada mereka untuk menghasilkan kraftangan membuat perisai dan topi pelindung berserta aktiviti-aktiviti lain dengan tema yang berkaitan dengan pameran. Aktiviti-aktiviti ini akan diadakan pada setiap hari Sabtu dan Ahad sepanjang empat bulan pameran ini berlangsung di Perpustakaan Kanak-kanak MKIM.


Pelancong lihat keindahan Islam
KUNJUNGAN ke Muzium Kesenian Islam Malaysia memberi makna yang mendalam buat pasangan suami isteri dari Oxford, United Kingdom.


Pelancong dari United Kingdom, Bob dan Carole Heath-Whyte meneliti koleksi peralatan kuda yang digunakan di dalam peperangan dunia Islam.

Bob dan Carole Heath-Whyte yang kedua-duanya berusia 74 tahun sudah enam kali mengunjungi Malaysia dan setiap kali itu juga mereka tidak akan melepaskan peluang untuk melawat ke muzium itu.

Jujurnya kedua-dua mereka memberitahu penulis bahawa mereka benar-benar terpesona dengan keindahan dan kehalusan serta kehebatan pelbagai cabang seni yang berunsurkan keislaman yang terdapat di muzium itu.

“Ini adalah kali keenam kami melawat ke sini. Mengapa kami gemar ke sini, kerana ia begitu indah dan cantik. Seni bina Islam amat mengkagumkan,” kata pasangan tersebut.

Bob dan Carole yang berada selama tiga minggu di Malaysia kali ini untuk menziarahi anak mereka yang bekerja di negara ini berkata, mereka tidak ketinggalan menyaksikan Pameran Senjata Islam iaitu Simbol Kekuasaan dan Keindahan: Koleksi Muzium Kesenian Islam Malaysia yang sedang berlangsung bermula 20 April sehingga 31 Ogos ini.

Menurut mereka, senjata yang digunakan di dalam dunia Islam amat menakjubkan umpamanya replika pedang milik Nabi Muhammad SAW dan sahabat-sahabatnya yang merupakan khalifah-khalifah Islam yang dipamerkan di muzium itu.

“Pedang milik Nabi Muhammad dan sahabatnya amat cantik dan berbeza dengan pedang yang digunakan oleh kesatria di England. Pedang itu (Nabi Muhammad) mempunyai pelbagai ukiran dan kesenian yang tiada tandingnya sedangkan pedang kesatria di England kosong dan tidak mempunyai apa-apa kesenian,” katanya.

Tambah mereka, pameran yang diadakan mengajar mereka tentang dunia Islam dan mereka mempelajari pelbagai perkara melalui kesenian yang dipamerkan di muzium itu.


Sudah beroperasi hampir 20 tahun
TERLETAK berhampiran Masjid Negara di Jalan Lembah Perdana, Kuala Lumpur, Muzium Kesenian Islam Malaysia kini sudah berusia hampir 20 tahun sejak dibuka pada 1998.

Sejak itu, Muzium Kesenian Islam Malaysia boleh dikatakan menjadi tumpuan para pengunjung dari dalam dan luar negara yang mahu melihat sendiri keagungan dalam keseniaan Islam dalam pelbagai bentuk.

Menurut Ketua Kurator Muzium Kesenian Islam, Dr. Heba Nayel Barakat, muzium itu telah menerima kira-kira 10,000 pengunjung sejak ia mula dibuka.

Heba Nayel yang berasal dari Mesir berkata, sambutan ketika tahun-tahun permulaan agak hambar tetapi semakin mendapat perhatian setelah pihaknya giat menganjurkan pelbagai pameran dan aktiviti di muzium itu.


Muzium Kesenian Islam Malaysia

“Kita berusaha keras untuk meletakkan muzium ini kepada perhatian orang ramai. Kita jemput mereka dan memberikan pameran yang terbaik yang mereka boleh saksikan di sini terutama mempamerkan koleksi-koleksi keseniaan berunsurkan keislaman yang mempunyai nilai yang bermakna,” katanya kepada S2.

Heba Nayel yang berkhidmat di muzium itu beberapa tahun selepas ia dibuka berkata, pelbagai kerjasama dengan pihak luar seperti pihak muzium di United Kingdom, Australia, India, Iran, China dan Timur Tengah dilaksanakan bagi membolehkan pihak Muzium Kesenian Islam Malaysia mengadakan pelbagai pameran yang lebih menarik.

“Melalui pameran-pameran yang diadakan, kita dapat memberitahu kepada orang ramai tentang keindahan dan kecantikan yang dimiliki dalam Islam. Melalui kesenian Islam sahaja siapa sangka ia boleh menarik masyarakat dunia melihat sisi terbaik tentang Islam,” katanya.

Katanya, pihak muzium sentiasa memikirkan untuk melaksanakan idea-idea baharu pada masa akan datang bagi menarik minat masyarakat terutama di Malaysia untuk mengunjungi Muzium Kesenian Islam Malaysia dan menyaksikan sendiri keindahan kesenian Islam yang dipamerkan.

Ditanya mengenai projek terbaharu, Heba Nayel berkata, pihak muzium akan menganjurkan pameran koleksi tekstil dan kerja tangan dari Mesir dan Syria yang bertajuk ‘Khayameya’ pada Oktober depan.

Beliau berkata, tidak mustahil juga suatu hari nanti, pihak muzium akan menganjurkan pameran yang membawa koleksi purba dari zaman Firaun dari Mesir seperti mumia dan artifak lama khas bagi tontonan masyarakat di negara ini.

“Selagi sesuatu pameran itu mempunyai unsur mendidik, maka tidak mustahil kita boleh menganjurkannya nanti. Malah, apa juga aktiviti yang kita lakukan mendapat sokongan daripada pelbagai pihak,” katanya.

Tags: islam, seni
Subscribe

Posts from This Journal “seni” Tag

 • Rahsia manifestasi seni Islam - Kosmologi

  Seni Islam dikenali sebagai manifestasi visual masyarakat Islam yang mempunyai pelbagai latar belakang dan budaya yang disatukan di bawah teduhan…

 • Seni dan Sukan dalam Islam

  Kepentingan memanah dalam Islam SEBELUM dijadikan sebagai cabang olahraga yang dipertandingkan dalam arena sukan, memanah pada awalnya merupakan…

 • Kesenian islam dan Kesultanan Melayu

  Wujud hubungan Empayar Uthmaniyah-Kesultanan Melayu Dalam pameran persenjataan yang diadakan di Muzium Kesenian Islam, terdapat beberapa…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments