mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kesenian islam dan Kesultanan Melayu

Wujud hubungan Empayar Uthmaniyah-Kesultanan Melayu

Dalam pameran persenjataan yang diadakan di Muzium Kesenian Islam, terdapat beberapa senjata yang dipamer dipercayai telah digunakan oleh kerajaan di zaman Kesultanan Melayu Melaka.

Pengaruh Empayar Uthmaniyah telah berlaku sejak kurun ke-15 apabila berlaku penyebaran Islam sewaktu zaman Kesultanan Melayu Melaka. Pengaruhnya telah datang melalui aktiviti perdagangan.

Selain penyebaran Islam, pengaruh kerajaan tersebut di Tanah Melayu juga dilihat begitu penting untuk melindungi agama Islam dan ideologi-ideologi barat yang disebut sebagai anti-Islam.

Menurut Pengerusi Projek Pameran Simbol Kuasa dan Keindahan: Koleksi Muzium Kesenian Islam, Zulkifli Ishak, diakui bahawa telah wujud hubungan dua hala antara Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka dan Empayar Uthmaniyah.


Sultan Abdul Samad dari Selangor bersama para pengikutnya di hadapan kediaman Sultan Jugra, sekitar 1886 M dipamerkan pada
aktiviti Karnival Semarak Syariah di Perkarangan Kompleks Islam, Kuala Lumpur. Gambar Digital: Nasirruddin Yazid

“Perdagangan adalah medium yang menghubungkan antara Tanah Melayu dan Turki dan kedatangan Islam menjadi salah satu bukti diplomasi yang wujud antara dua kerajaan tersebut.

“Kewujudan hubungan melalui perdagangan itu wujud seperti sekarang cuma membezakan hanyalah barang perdagangan dan teknologi pelabuhan yang moden.

“Kerajaan Kesultanan Melaka terkenal sebagai pelabuhan antarabangsa sekitar kurun ke-15 dan 16. Pada waktu itu, kerajaan turut mempunyai hubungan dagang dengan China, India dan negara-negara Arab,” katanya kepada S2 baru-baru ini.

Jelas beliau lagi, wujud aktiviti perdagangan senjata api dan dipercayai Melaka menerima senjata api dari China, India dan negara-negara lain.

“Memang tidak dinafikan wujud perdagangan senjata seperti pistol, meriam dan sebagainya dari India dan China termasuklah Empayar Uthmaniyah.

“Selain Melaka, terdapat dakwaan mengatakan Empayar Uthmaniyah berhasrat untuk menghantar bantuan ketenteraan kepada Acheh yang diserang oleh Belanda. Namun, akibat masalah dalaman, mereka hanya menghantar pakar-pakar membuat senjata.

“Kita juga kurang didedahkan dan jarang mendengar cerita sebenar tentang penggunaan senjata api oleh Kerajaan Melayu Melaka dan diasak dengan sejarah penggunaan keris, tombak dan parang sewaktu berperang dengan Portugis pada kurun ke-16 seterusnya kalah pada tahun 1511,” ujarnya.

Dalam pada itu, Ketua Jabatan Hal Ehwal Kuratorial Muzium Kesenian Islam, Dr. Heba Nayel Barakat turut mengakui terdapat penggunaan senjata api dalam peperangan antara Melaka dan Portugis.

“Pengaruh Empayar Uthmaniyah begitu luas dan kekuatannya sehingga dapat menawan Kerajaan Parsi (Iran) dan menghantar bantuan kepada Acheh.

“Empayar Uthmaniyah juga terkenal dengan teknologi senjata api yang menggunakan belerang. Mereka menggunakannya sewaktu hendak menakluk wilayah Afrika Utara. Menariknya orang Afrika tidak tahu tentang teknologi tersebut.

“Justeru, saya tidak menafikan terdapat penggunaan senjata oleh tentera Kesultanan Melayu Melaka untuk menahan serangan dari Portugis. Senjata tersebut kini ada di salah sebuah muzium di Portugis,” katanya.


Makna alat kebesaran diraja
Sambil melawat pameran senjata zaman Kerajaan Islam terdahulu, pengunjung juga berpeluang mengetahui sejarah penggunaan alat kebesaran diraja dan penganugerahan pingat yang kini turut diamalkan di Malaysia.

Penggunaan alat kebesaran raja-raja atau simbolik dalam upacara tertentu telah lama diamalkan oleh kerajaan-kerajaan terdahulu seperti Parsi (Iran), Uthmaniah di Turki, Mysore dari India dan Darfur di Sudan sejak akhir kurun ke-15.

MINIATUR menggambarkan peristiwa peperangan yang dilukis oleh pelukis dari Kerajaan Parsi (Iran).

Alat tersebut turut digunakan oleh raja-raja atau pemimpin dari barat seperti di United Kingdom yang pernah menyerang dan menjajah kerajaan Uthmaniah dan Mysore Inda.

Antara barang yang dijadikan simbolik oleh raja-raja ialah senjata, pakaian, pingat, dan mahkota. Alat kebesaran tersebut juga mempunyai fungsi-fungsi tertentu dalam pelbagai acara lain seperti pertabalan, peperangan dan memburu.

Menerangkan lebih lanjut tentang penggunaan alat kebesaran oleh raja-raja terdahulu, Ketua Jabatan Hal Ehwal Kuratorial Muzium Kesenian Islam, Dr. Heba Nayel Barakat berkata, alat kebesaran berfungsi sebagai identiti bagi pemimpin dalam sesuatu kerajaan.

“Setiap pemimpin dalam kerajaan bermula dari raja hinggalah ke barisan kepimpinannya mempunyai alat-alat kebesaran tertentu melambangkan tanggungjawab dan tugas yang dipikul.


LUKISAN-LUKISAN dalam buku ini menjadi sumber penceritaan penggunaan senjata seperti pedang, tombak, pisau belati dan busur serta anak panah oleh kerajaan-kerajaan Islam terdahulu. Gambar kecil, Medal dengan potret Muhammad Shah Qajar (1835-1840) dari Parsi

“Dalam kajian sejarah senjata kerajaan-kerajaan Islam, saya mendapati alat-alat kebesaran sentiasa digunakan semasa peperangan serta memburu.

“Sebagai contoh, seorang raja mempunyai pakaian atau kostum tersendiri seperti perisai untuk peperangan termasuklah pedang, topi, alat pelindung dan sebagainya. Begitu juga sewaktu memburu, pakaiannya dilengkapi dengan senjata seperti pemanah, pisau belati dan sebagainya,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut menerangkan sejarah penggunaan alat kebesaran yang telah digunakan oleh Kerajaan Iran pada suatu masa dahulu.

“Dalam potret seorang Putera Mahkota Parsi iaitu Putera Mahkota Qajar Abbas Mirza, terdapat pingat, senjata dan pelbagai alatan lain disematkan pada pakaian jubah merahnya.

“Melalui potret tersebut, selain mahkota, kita dapat melihat beberapa alatan yang digunakan ketika berperang dan juga memburu seperti pedang, pisau belati dan busur serta anak panah. Alat yang menonjolkan beliau sebagai putera mahkota ialah selempang dada, jerumbai berhias permata dan juga dua pingat.

“Potret tersebut sengaja dilukis bagi merakam sejarahnya sebagai putera mahkota pada tahun 1789 hingga 1833 dan dipercayai untuk menunjukkan senjata dan alat kebesaran yang dimiliki oleh Kerajaan Parsi pada zaman kegemilangannya,” jelasnya.

Selain alat kebesaran kepada keluarga diraja, beberapa alatan lain seperti pingat turut digunakan sebagai tanda jawatan dan anugerah kepada pegawai kerajaan.

“Dalam legasi kerajaan Parsi, turut digunakan alat kebesaran untuk mengiktiraf jasa-jasa rakyat yakni bukan dari kerabat diraja yang telah menyumbang pada kerajaan dan negara sama ada dalam bentuk pertahanan, pembangunan dan sebagainya.

“Sebagai contoh, Pingat Mahd-E Olia iaitu bonda kepada Nasr Al-Din ini telah diberikan kepada salah seorang menteri di sana, Mirza Aqa Khan-e Nuri yang berjasa dengan menyelamatkan puteranya dariapda Perdana Menteri pada waktu itu, Amir Kabir yang mengkhianat kerajaan Parsi.

“Terdapat juga beberapa pingat lain telah dianugerahkan kepada individu yang berjasa dalam kerajaannya seperti Darjah Kebesaran Singa dan Matahari Qajar, Darjah Kebesaran Potret Diraja, Darjah Kebesaran Matahari dan pelbagai pingat kebesaran lain,” katanya.

Heba Nayel menambah, kesinambungan penggunaan pingat dan beberapa alat kebesaran diraja kini dapat dilihat dalam Kesultanan Melayu di Malaysia.

Ujarnya lagi, kesinambungan tersebut jelas menunjukkan pengaruh kerajaan Parsi pernah sampai ke serata dunia sebelum berakhir apabila ditewaskan oleh Kerajaan Arab dan Turki Uthmaniah.

Tags: raja, seni
Subscribe

Posts from This Journal “seni” Tag

 • Rahsia manifestasi seni Islam - Kosmologi

  Seni Islam dikenali sebagai manifestasi visual masyarakat Islam yang mempunyai pelbagai latar belakang dan budaya yang disatukan di bawah teduhan…

 • Seni dan Sukan dalam Islam

  Kepentingan memanah dalam Islam SEBELUM dijadikan sebagai cabang olahraga yang dipertandingkan dalam arena sukan, memanah pada awalnya merupakan…

 • Kesenian Islam

  Kehebatan senjata Islam sepanjang zaman SENJATA dan perisai merupakan elemen yang sangat penting dalam sistem pertahanan sesebuah negara.…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments