mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Seni dan Sukan dalam Islam

Kepentingan memanah dalam Islam

SEBELUM dijadikan sebagai cabang olahraga yang dipertandingkan dalam arena sukan, memanah pada awalnya merupakan satu kemahiran yang digunakan di medan perang dan lapangan memburu.

Selain memberikan kecergasan pada tubuh badan, kecerdasan mental, melatih fokus dan mengasah ketajaman mata, memanah juga merupakan sejenis sukan yang sangat dituntut di dalam Islam.

Nabi Muhammad SAW pernah mengamalkan kaedah memanah ketika berperang dengan musuh-musuh Islam yang mengancam baginda dan umat Islam. Tidak ketinggalan para sahabat yang pernah turut serta di dalam peperangan, mereka juga memiliki pelbagai kemahiran berperang termasuk memanah.


SET alat memanah berasal dari India yang digunakan pada abad ke-19.

Sehubungan itu, menurut Penolong Kurator, Jabatan Kuratorial, Muzium Kesenian Islam Malaysia (MKIM), Zulkifili Ishak, memanah merupakan senjata penting yang digunakan di dalam dunia Islam.

Malah jelas beliau, keistimewaan itu turut dinyatakan di dalam Islam sebagaimana sabda Rasulullah SAW: Allah akan memasukkan tiga golongan ke syurga disebabkan oleh satu anak panah, iaitu pembuat anak panah (yang mengharapkan kebaikan daripadanya), pemanah yang melepaskan anak panah serta mereka yang menghulurkan anak panah kepada pemanah, oleh yang demikian memanahlah dan menunggang kuda, akan tetapi mereka yang memanah lebih kusukai daripada menunggang kuda.”


Miniatur menggambarkan penggunaan alat memanah oleh tentera berkuda.

Katanya, antara alat yang digunakan di dalam memanah ialah busur, anak panah dan cincin.

Terdapat pelbagai busur yang dihasilkan di dalam dunia Islam. Pada peringkat awal busur digunakan ketika abad pertama Islam mempunyai beberapa kelemahan sehingga memaksa pemanah menggunakan banyak tenaga untuk mengendalikannya.

“Apabila Islam berkembang ke pelbagai negara di Asia, pembuatan busur menerima banyak pengaruh dan mengalami evolusi sekali gus mengatasi beberapa kelemahan dan kekurangan yang wujud sebelum ini.


Cincin yang digunakan ketika memanah.

“Sebagai contoh di dalam pameran ini, set anak panah dari India yang digunakan pada abad ke 19 bersifat fleksibel, mempunyai ketahanan yang kuat dan tujahan anak panah yang laju dan jauh. Selain itu bahan yang digunakan juga lebih ringan iaitu diperbuat daripada kayu, tandung binatang dan urat (sinew), berbanding sebelumnya sekali gus memudahkan pemanah untuk mengendalikannya,” katanya.

Kemahiran memanah dianggap sebagai satu senjata yang efektif di dalam peperangan dunia Islam.

“Biasanya peralatan memanah digunakan oleh tentera berkuda. Mereka mempunyai kemahiran memanah sambil menunggang dan mengawal kuda yang bergerak laju. Kerajaan Monggolia pada masa dahulu merupakan antara pasukan terbaik di dalam memanah,”ujarnya.


Simbol kuasa dan keindahan empayar Islam

Keagungan sesebuah tamadun tidak terletak semata-mata pada kekuatan kerajaannya, namun ia tetap bergantung kepada sumbangan rakyat serta pengaruhnya terhadap dunia luar terutama dalam aspek perdagangan.


Menyingkap sejarah keagungan empayar-empayar Islam seperti Kerajaan Parsi, Empayar Uthmaniyah, Kerajaan Darfur dan Mysore India, terdapat banyak tinggalan penting yang menceritakan tentang kehebatan tersebut.

Senjata adalah salah satu simbol kemajuan dalam empayar tersebut dan penggunaan di seluruh dunia mencatatkan pengaruhnya, sama ada dalam bentuk perdagangan ataupun penaklukan.

Seperti Kerajaan Parsi, mereka lebih cenderung menggunakan pedang, busur serta anak panah dan pisau belati. Manakala Empayar Uthmaniyah pula begitu terkenal dengan penggunaan teknologi senjata api.

Dalam sejarah ketamadunan Islam, penggunaan senjata telah digunakan sejak zaman dahulu lagi. Keagungannya diteruskan apabila pedang milik Rasulullah SAW menjadi tumpuan buat umat Islam seluruh dunia.

Selain senjata, alat-alat kebesaran diraja dan para pemimpin turut menjadi bukti sejarah kehebatan raja-raja terdahulu, antaranya ialah perisai, pedang, pisau belati, pingat dan sebagainya.

Kesinambungan penggunaan alat kebesaran oleh raja-raja kini dapat dilihat seperti cokmar, tombak dan keris yang digunakan dalam Kesultanan Melayu. Itu menunjukkan terdapat pengaruh dari empayar-empayar Islam yang hebat dalam Kesultanan Melayu.

Ikuti kisah sejarah senjata dan alat kebesaran diraja terdahulu bersama wartawan S2, Faizah Izzani Zakaria, Rozianah Risman dan Mohamad Athir Ismail serta jurufoto, Mohd. NasirRuddin Yazid yang berpeluang menjejak sejarah keagungan empayar Islam.

Bermula pada 20 April hingga 31 Ogos 2015, Muzium Kesenian Islam Kuala Lumpur memberi peluang kepada para pengunjung untuk melihat senjata-senjata digunakan oleh empayar Islam terdahulu tarmasuklah pedang dan anak panah yang digunakan oleh Rasulullah SAW dan para sahabat.

Tags: islam, seni
Subscribe

Posts from This Journal “seni” Tag

 • Rahsia manifestasi seni Islam - Kosmologi

  Seni Islam dikenali sebagai manifestasi visual masyarakat Islam yang mempunyai pelbagai latar belakang dan budaya yang disatukan di bawah teduhan…

 • Kesenian islam dan Kesultanan Melayu

  Wujud hubungan Empayar Uthmaniyah-Kesultanan Melayu Dalam pameran persenjataan yang diadakan di Muzium Kesenian Islam, terdapat beberapa…

 • Kesenian Islam

  Kehebatan senjata Islam sepanjang zaman SENJATA dan perisai merupakan elemen yang sangat penting dalam sistem pertahanan sesebuah negara.…

 • Post a new comment

  Error

  Anonymous comments are disabled in this journal

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

 • 0 comments