mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Isu Serigala, Penyelesaian dan Dong Zong (ISU-ISU AKHBAR CINA)

JANGAN TERPILIH SERIGALA

AKHBAR China Press pada 17 Mei 2012 menyiarkan artikel mengenai keraguan terhadap kemampuan Pakatan Rakyat menubuhkan kerajaan yang lebih baik berbanding Barisan Nasional (BN). Artikel tulisan Lim Fang bertajuk ‘Pengundi mahukan serigala atau harimau?’ disiarkan dalam ruangan Kedai Kopi Orang Ramai halaman C13.

Selama 50 tahun pentadbiran kerajaan BN, ia telah dibelenggu dengan pelbagai kerenah, ketidakadilan dan rasuah. Kini masyarakat Cina telah melaungkan hasrat untuk melihat wujudnya dwikuasa dan mahukan kerajaan sedia ada ditukar.

Tetapi persoalannya, jika mereka dapat menghalau seekor harimau, mungkin juga mereka akan mengundang serigala pula. Harimau boleh dijinakkan, tetapi jiwa serigala tetap menggemari hutan. Sebab itu dalam pertunjukkan sarkas kita tidak nampak serigala. Ini kerana haiwan itu hanya pandai mengoyak dan menyunyut daging serta menggigit mangsanya.

Hari ini, gabungan tiga parti dalam pakatan pembangkang telah memberi pilihan kepada orang ramai yang beremosi untuk menukar kerajaan dengan mengundi selain daripada BN.

Adakah pihak pembangkang ini lebih baik daripada kerajaan sedia ada? Dwikuasa itu adalah satu benda yang baik, tetapi tidak semestinya semua itu menjadi baik.

Pas bertekad mahu menubuhkan negara Islam. Bagi orang muslim yang percayakan dan setia kepada agama mereka, itu satu petanda yang baik.

Tetapi jika parti itu melaksanakan hukum hudud, mengubah Perlembagaan Persekutuan dan mengetengahkan kehidupan cara Islam secara paksa, ini sudah pasti akan menjadi satu ancaman serius kepada budaya dan adat resam bukan muslim.

DAP pula selalu menutup telinga dan buat-buat tidak dengar hasrat Pas itu. Parti itu sering menanamkan dalam fikiran masyarakat Cina bahawa niat Pas itu tidak diiktiraf oleh DAP.

Dikatakan negara Islam tidak mungkin menjadi kenyataan. DAP menggunakan alasan itu sebagai suntikan ubat pelali atau ubat tidur untuk ditelan masyarakat Cina supaya kaum itu merasa selesa buat seketika.

Sehingga ke hari ini, DAP hanya menonjolkan janji-janji Pakatan Rakyat yang terkandung dalam Buku Jingga sebagai kekuatan mereka dan di dalamnya hasrat menubuhkan negara Islam tidak dijelaskan dalam bentuk tulisan.

Dikatakan juga, jika Pakatan Rakyat memimpin Kerajaan Pusat, mereka tidak akan memperkenalkan polisi-polisi baru selain daripada apa yang terkandung dalam Buku Jingga.

Persoalannya, jika Perlembagaan Persekutuan boleh diubah, sudah pasti mereka boleh membuang ayat-ayat dan menokok tambah kandungan Buku Jingga yang isinya umpama sepiring sayur.

Perkara ini terbukti apabila Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menabur bunga, berjanji mahu menghapuskan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan banyak lagi janji-janji yang berubah-ubah mengikut keadaan semasa. Semua janji itu tidak terdapat dalam Buku Jingga.

Apa yang kita boleh sanjung terhadap Pas adalah ia tidak menghiraukan orang Cina atau India yang mengadu tidak selesa dengan cadangan penubuhan negara Islam. Pas tetap berpegang teguh mahu mewujudkan negara Islam. Mereka tidak berganjak walaupun setapak. Apa yang Pas mahukan adalah undi daripada masyarakat Melayu.

Dalam pada itu, Pas membiarkan Penasihat DAP, Lim Kit Siang dan Setiausaha Agung parti itu, Lim Guan Eng dua beranak ini untuk menyelesaikan masalah orang Cina dan India yang tidak berpuas hati dengan cadangan penubuhan negara Islam. Ini termasuk mendapat sekurang-kurangnya 80 peratus undi kaum Cina.

DAP kini hanya mempunyai 29 ahli Parlimen dan jika Pas dan PKR bergabung, ‘Roket’ pasti menjadi sampah kepada mereka. Mungkin keadaan DAP pada masa itu lebih teruk berbanding MCA sekarang yang terpaksa tunduk dan mengikut arahan UMNO.

Sebab itu, ada pepatah politik yang menyebut sifat saling hormat menghormati dan kesepakatan boleh berubah menjadi karut pada bila-bila masa sahaja. Jika ini terjadi, Buku Jingga yang disepakati secara bersama itu hanya akan menjadi kertas longkang sahaja.

BUKA GERAI BUKAN PENYELESAIAN

CADANGAN peniaga Jalan Masjid India dan Jalan Tunku Abdul Rahman membuka 60 gerai di hadapan rumah Pengerusi Bersih 3.0, Datuk S. Ambiga di Bukit Damansara, Kuala Lumpur disentuh akhbar China Press dalam satu artikel pada 22 Mei 2012. Artikel tulisan Kim Ting bertajuk ‘Balas membalas tindakan yang kurang kerja?’ disiarkan dalam ruangan Kedai Kopi Orang Ramai halaman C15.

Warung ini agak luar biasa berbanding gerai di pasar malam atau pasar tani kerana ia dibuka di kawasan kediaman mewah.

Keduanya, orang yang mengambil bahagian itu akan memakai baju berwarna kuning yang dicetak perkataan Bersih 4.0, sedangkan mereka bukan pengikut Ambiga dan bukan penyokong perhimpunan Bersih.

Kita dengan mudah dapat melihat tindakan mereka itu adalah untuk membalas dendam. Mereka memakai baju Bersih berwarna kuning yang boleh mengelirukan orang ramai sehingga boleh dianggap Bersih tidak cukup dana dan perlu melakukan aktiviti jualan amal.

Kami percaya ramai orang akan merasakan perbuatan membalas dendam itu adalah kebudak-budakan yang dibuat oleh mereka yang kurang kerja. Jika dikatakan perhimpunan Bersih menyebabkan peniaga rugi, pandangan itu adalah salah kerana mereka tidak tahu menggunakan peluang yang ada itu.

Dalam perniagaan ada kata-kata mutiara seperti ‘Tempat yang berisiko tinggi itu ada banyak peluang perniagaan’. Jika anda tidak tahu menggunakan sepenuhnya peluang itu, jangan salahkan orang lain, sebaliknya salahkanlah diri sendiri, bukankah begitu?

Jika benar peniaga terbabit mengalami kerugian, mereka sepatutnya meminta pihak kerajaan membayar ganti rugi. Kenapa begitu? Kerana kita membayar cukai pendapatan dan kerajaan menggunakan wang itu untuk menyediakan tempat untuk peniaga berniaga dan mendapat keuntungan.

Sekarang ini perniagaan mereka terjejas kerana keadaan menjadi buruk. Itu kerana pihak kerajaan tidak cekap menanganinya. Kerajaan telah mengabaikan tanggungjawab mereka, sebab itu pihak kerajaan bertanggungjawab untuk membayar ganti rugi yang sepatutnya.

Bukan peserta perhimpunan ataupun orang yang terlibat dengan tunjuk perasaan itu yang sepatutnya membayar ganti rugi. Adakah anda semua faham?

Jika apa yang saya sebutkan ini kurang jelas dan anda masih tidak faham, saya boleh beri satu lagi contoh. Jika anda berjalan kaki di lorong-lorong di Kuala Lumpur, tiba-tiba terjatuh ke dalam lubang besar dan cedera, disebabkan penutup longkang telah hilang dicuri.

Anda telah rugi sebanyak RM1,000 kerana terpaksa membayar kos perubatan. Adakah anda boleh menuntut wang daripada pencuri itu? Sudah tentu tidak boleh. Jika mahu menuntut kerugian itu, anda kena berjumpa dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dengan alasan ia telah mengabaikan tanggungjawabnya dan mengabaikan keselamatan orang awam.

Kepada peniaga terbabit ada bidalan untuk mereka iaitu ‘Balas membalas dendam, bilakah akan berakhir?’ Buat sesuatu yang memadai sahaja sudah cukup, supaya kita tidak diketawakan oleh dunia luar!

TINGKATKAN KEKUATAN DONG ZONG

AKHBAR Sin Chew Daily bertarikh 18 Mei 2012 menyiarkan artikel berkenaan langkah Gabungan Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) keluar daripada sidang meja bulat bagi membincangkan mengenai pendidikan kaum itu.

Artikel tulisan Timbalan Pengarang akhbar berkenaan, Lim Sue Fah bertajuk ‘Hari esok untuk pendidikan Cina’ disiarkan dalam ruangan Sudut Pendapat, halaman 38.

Pada 5 April lalu, Dong Zong mengumumkan keluar daripada sidang meja bulat yang dianjurkan kerajaan bagi membincangkan mengenai pendidikan Cina.

Dong Zong bertindak sedemikian kerana menganggap sidang itu hanya membincangkan perkara teknikal dan isu-isu terpencil. Ia langsung tidak mengambil kira usul ketika Perhimpunan Bantahan 325 Dong Zong pada 25 Mac lalu yang mahukan isu pendidikan Cina diselesaikan secara menyeluruh di peringkat dasar.

Ini termasuk masalah kekurangan guru di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan isu guru yang tidak layak mengajar di sekolah itu.

Kita sudah tentu dapat memahami kerisauan Dong Zong kerana jika kerajaan meneruskan dasar yang sama, SJKC tidak mungkin mendapat layanan adil dan ia tidak akan memperoleh peruntukan subsidi secara tahunan.

Sekolah menengah Cina swasta dan cawangannya juga tidak akan dapat dibina semula kerana ia bertentangan dengan dasar kerajaan sedia ada. Bagaimanapun, adakah Dong Zong mampu membuatkan pemerintah memberi perhatian terhadap rayuan yang telah dibuatnya?

Pada masa sekarang, kita mendapati ia tidak mampu menarik sokongan orang ramai kerana kurang bercampur dengan masyarakat serta tidak banyak menganjurkan aktiviti-aktiviti.

Untuk menarik perhatian kerajaan, Dong Zong perlu menyertai perhimpunan Hijau 2.0 dan memperluaskan rangkaian hubungan dengan masyarakat umum. Ia juga perlu menjalin hubungan dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan persatuan yang mewakili orang bukan Cina.

Sebelum ini, Dong Zong pernah mengambil bahagian dalam politik. Contohnya, pada 1982, ia menghantar wakil menyertai Gerakan dan pada 1990 ada wakilnya yang masuk DAP. Cara seperti itu, umpama pasukan tinju, ia hanya dapat memukul sasaran di sebelah kiri sahaja dan tidak mungkin menang dalam pertandingan.

Sebenarnya, Dong Zong perlu bijak dalam mengurus atur orang-orang di peringkat bawahan untuk menunjukkan kekuatan sehingga boleh mempengaruhi parti pemerintah dan pembangkang. Oleh itu, marilah kita sama-sama rapatkan organisasi terlebih dahulu!
Sumber: Utusan Malaysia Online Rencana 24/05/2012

Tags: dong zong
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments