mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Kedudukan gender dalam berzakat

SAYA ingin bertanya sesuatu yang mungkin agak pelik. Antara orang lelaki dan wanita, yang manakah lebih diberati untuk mengeluarkan zakat? Mungkin soalan ini tidak pernah ditanya orang, namun saya ingin mengetahui jawapannya. Terima kasih.

JAWAPAN: Segala pujian hanya bagi Allah SWT. Sesungguhnya soalan yang tuan kemukakan ini, memang jarang-jarang dikemukakan orang. Malah, rasanya ramai orang merasakan ia tidak ada bezanya, antara kaum lelaki dan kaum wanita dalam menunaikan kewajipan harta mereka.

Terlebih dahulu izinkan saya memetik sebuah firman Allah SWT di dalam al-Quran yang bermaksud: Wahai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). (al-Hujurat:13)

Jika melengkapi segala syarat, maka wajib berzakat tidak kira jantina


SEDEKAH adalah salah satu cara untuk memperoleh pahala yang berpanjangan. - GAMBAR HIASAN

Itulah asas penciptaan lelaki dan wanita, iaitu untuk saling li ta’arafu ataupun berkenal-kenalan. Di penghujungnya, Allah SWT meletakkan gred atau kedudukan, bukanlah kerana jantina yang berbeza; tetapi atas dasar iman dan takwa.

Begitu pun, apabila Allah SWT menjadikan sesuatu di atas dunia ini, pastilah ada sesuatu di sebaliknya yang perlu kita perhalusi. Kaum wanita dan lelaki, hakikatnya berbeza dalam banyak hal. Antara yang jelas:

1. Kekuatan. Orang lelaki nyata lebih kuat berbanding wanita. Atas dasar itu, orang lelaki perlu tahu meletakkan posisi dirinya dalam setiap perkara.

2. Akal. Lelaki lebih berakal berbanding wanita. Malah wanita lebih mudah dipengaruhi emosi.

3. Biologi. Orang lelaki ditentukan Allah SWT tidak ada kitaran darah bulan seperti wanita.

4. Ketua atau pemimpin utama. Orang lelaki hendaklah sedar mereka perlu bersedia menjadi ketua, dan kaum wanita hanya menjadi pembantu.

5. Pertanggungjawaban. Orang lelaki lebih berat memikul tanggungjawab. Pendeknya, mereka wajib menafkahi keluarga. Ia beban di bahu seorang lelaki dan wanita peranannya di dalam rumah tangga.

6. Hukum. Ada hukum-hakam tertentu hanya tersangkut pada kaum wanita dan tidak pada kaum lelaki.

Hal ini, hakikatnya sudah pun dijelaskan sendiri oleh Allah SWT di dalam al-Quran. Firman-Nya yang bermaksud: Dan janganlah kamu iri hati terhadap apa yang dikurniakan Allah kepada sebahagian kamu lebih banyak dari sebahagian yang lain. (Kerana) bagi orang lelaki ada bahagian daripada apa yang mereka usahakan, dan bagi para wanita (pun) ada bahagian dari apa yang mereka usahakan. (an-Nisa’: 32)

Dan lagi peringatan Allah SWT kepada kita: Dan anak lelaki tidaklah (sama) seperti anak perempuan. (al-Imran: 36)

Sedekah

Maka, dalam hal sedekah dan zakat, siapakah yang lebih utama? Tidak sukar dinyatakan, secara nalar ia lebih utama kepada kaum lelaki. Ini kerana, di bahu merekalah punca rezeki, punca pendapatan itu diperoleh. Harta bermula di tangan mereka, sehingga melayakkan mereka terlebih utama untuk menyalurkannya kembali.

Namun, dalam konteks yang lain Nabi Muhammad SAW sebaliknya pernah memberikan peringatan kepada kaum wanita agar memperbanyakkan sedekah.

Dalam sebuah hadis nabi berpesan: Wahai kaum wanita, bersedekahlah kamu sekalian. Kerana, aku melihat sesungguhnya kaum wanitalah yang paling ramai menjadi penghuni neraka. (riwayat Muslim, an-Nasa’i dan Ibnu Majah)

Hadis di atas seakan-akan menggesa kaum wanita agar lebih banyak bersedekah berbanding lelaki. Namun, hakikatnya ia bukanlah sedemikian. Ini kerana, lelaki dan wanita sama sahaja dalam bab bersedekah dan memberikan zakat. Jika pada diri mereka sudah melengkapi segala syarat wajib zakat, maka mereka wajib mengeluarkannya. Hukumnya sama.

Maka, apabila masing-masing wajib mengeluarkannya, maka masing-masing juga berhak menerima hadiah berupa pahala di sisi Allah SWT. Pahala itu kelak, akan menjadi imbalan berbentuk syurga yang teramat indah di akhirat nanti.

Cuma, bisa difahami bahawa Nabi SAW menggesa kaum wanita agar suka bersedekah, kerana kaum wanita amat mudah terjebak dengan dosa. Dalam bab aurat sahaja, wanita susah untuk menjaganya sesempurna mungkin. 
Maka, sedekah adalah salah satu cara untuk memperoleh pahala yang berpanjangan.

Misalnya, apabila harta yang diberi dibangunkan masjid dan sekolah, maka ia menjadi modal yang terus berkembang pahalanya. Dengan pahala yang banyak, adalah diharapkan kelak ia menjadi asbab agar para wanita yang berdosa, dapat terlepas daripada azab seksaan neraka dan dapat menempati syurga.

Tags: sedekah, wanita, zakat
Subscribe

Posts from This Journal “zakat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments