mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Berkat Kehidupan

Sedutan Petikan Teks Khutbah Jumaat  22 Mei 2015M/ 4 Sya’ban 1436H JAWI

"Berkat Kehidupan Khas Hari Guru"

Kerjaya Guru merupakan suatu pekerjaan yang amat mulia dan bermakna dalam kehidupan seseorang.

Sebuah pujangga Inggeris menyatakan : “Sekiranya kamu mengajar, kamu telah menyentuh masa depan”. Benar sekali kata-kata tersebut apabila kita menyedari hakikat pekerjaan seorang guru.

Guru bukan sahaja memindahkan ilmunya kepada para pelajarnyadan membina sebuah karekter bagi masa depan anak didiknya.

Peringatan Allah SWT di dalam Surah Al-Haj, ayat 54 yang dinyatakan pada muqaddimah khutbah sebentar tadi, yang bermaksud : “Dan agar orang-orang yang telah diberi ilmu, meyakini bahwasanya Al Quran itulah yang hak dari Rabbmu lalu mereka beriman dan tunduk hati mereka kepadaNya dan sesungguhnya Allah adalah Pemberi Petunjuk bagi orang-orang yang beriman kepada jalan yang lurus.”

Allah SWT mengangkat kedudukan orang-orang berilmu seperti guru sebagaimana firmanNya di dalam Surah Al-Mujadalah, ayat 11: Bermaksud : “Hai orang-orang beriman apabila dikatakan kepadamu: "Berlapanglapanglah dalam majlis", maka lapangkanlah nescaya Allah akan memberi kelapangan untukmu. Dan apabila dikatakan: "Berdirilah kamu", maka berdirilah, niscaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.”

Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam At-Tirmidzi Rahimahullah daripada Abi Hurairah RA : Bermaksud: “Apabila seseorang meninggal dunia, terputuslah pahala amalannya melainkan dari tiga sumber : sedekah jariah yang manfaatnya berterusan, ilmu yang terus dimanfaatkan dan anak soleh yang mendoakannya”.

Sasterawan Negara Malaysia, Dato’ Usman Awang pernah mendeklamasikan bait-bait sajak yang berbunyi : “ Jadilah apa pun pada akhir kehidupan, budi yang diapungkan di dulang ilmu, panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat, menjadi kenangan ke akhir hayat.”

Saranan menghargai para guru :

Pertama : Masyarakat khususnya para pelajar haruslah menghormati para guru kerana dengan menghormati itulah akan mendatangkan keberkatan ilmu. Sentiasalah berbuat baik kepada guru dan bertuturlah dengan bahasa yang mulia. Sekiranya terdapat aib pada guru tersebut, maafkan dan lupakanlah. Imam Al-Ghazali pernah mengungkapkan sebuah doa : “Ya Allah, tutuplah aib guruku dari penglihatanku dan janganlah hilangkan berkat ilmuku.”

Kedua : Sebagai pelajar, berikan tumpuan sepenuhnya kepada apa yang diajar. Jangan leka bermain ,bersembang atau tidur ketika guru mengajar. Setiap patah perkataan guru adalah ilmu, sendainya kita tidak memberikan tumpuan yang sepenuhnya, bermaksud kita telah terlepas ilmu yang berguna.

Ketiga : Rela menerima teguran dan hukuman demi memperbaiki diri. Setiap manusia ada kesilapannya. Sebagai pelajar dan ibu bapa, akuilah kesilapan tersebut & bersedia sekiranya guru memberikan hukuman. Janganlah kerana pelbagai alasan, kita bersikap tidak adil dengan mempertahankan kesilapan yang dilakukan oleh anak-anak kita.

Keempat : Tadahkan tanganmu serta ringankan lidahmu untuk berdoa agar para guru hidup di bawah naungan rahmat ilahi serta kembali kepadaNya dalam dakapan redha sebagai ahli syurga.

Percayalah, kunci untuk menjadi pelajar yang baik ialah disiplin yang tinggi. Untuk melaksanakan disiplin maka perlaksanaan peraturan mesti dipatuhi dan ibu bapa harus sedar hakikat ini.

Sebagai kesimpulan, Marilah kita renungi beberapa perkara pokok perbicaraan dalam khutbah hari ini

Pertama : Profesyen guru adalah sebuah profesyen yang sangat mulia dan tinggi kedudukannya di sisi Allah dan RasulNya.

Kedua : Sebagai pelajar, haruslah kita menghormati guru, memberi tumpuan semasa guru mengajar serta mendoakan kesejahteraan guru di dunia dan akhirat.

Ketiga : Terimalah apa jua teguran daripada guru kerana ia adalah demi kebaikan pelajarnya ada masa akan datang.

Ketahuilah segala ilmu yang disampaikan guru adalah sesuatu yang datang dari sisi Allah SWT, maka peliharalah ia dengan sebaiknya. Fahami dan hayatilah ayat 109 daripada Surah Al-Kahfi ini : Bermaksud : “Katakanlah: Sekiranya lautan menjadi tinta untuk (menulis) kalimatkalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis (ditulis) kalimat-kalimat Tuhanku, meskipun Kami datangkan tambahan sebanyak itu (pula)."

Wallahualam.

Tags: guru, ilmu, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “guru” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments