mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Khutbah Jumaat ~ Jihad Memerangi Kebatilan

Sedutan Petikan Teks Khutbah 29 Mei 2015M/ 11 Sya’aban 1436H. JAWI

"Jihad Memerangi Kebatilan"

Dunia hari ini semakin menuju ke penghujungnya. Pelbagai peristiwa dan fenomena alam yang berlaku di muka bumi ini menunjukkan betapa tuanya usia bumi Allah ini. Jangkaan manusia mengenai perubahan iklim dan cuaca seringkali tersasar disebabkan ketidakstabilan alam ini. Ini sememangnya tidak dapat dinafikan oleh semua pihak

Peringatan dari Nabi SAW menerusi sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim RHM daripada Abu Hurairah RA  Bermaksud : “Tidak akan terjadi Kiamat sehingga banyak terjadinya ‘Al-Haraj’. Para sahabat bertanya : Apakah itu ‘Al-Haraj’ wahai Rasulullah? Baginda menjawab : Pembunuhan demi pembunuhan.”

Isu jihad oleh militan Negara Islam atau Islamic State di Malaysia seolah-olah belum menemui titik penghujungnya. Berjihad memerangi kebatilan dengan cara yang lebih berhikmah tanpa mengangkat senjata atau peperangan sebagaimana militan IS tersebut adalah yang lebih utama untuk dilaksanakan khususnya di Malaysia.

Sedarlah bahawa kita adalah satu umat yang sentiasa menyeru kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran sebagaimana yang difirmankan oleh Allah SWT di dalam surah Ali ‘Imran ayat 104 : Bermaksud : “Dan hendaklah ada di antara kamu satu golongan yang menyeru (berdakwah) kepada kebajikan (mengembangkan Islam), dan menyuruh berbuat segala perkara yang baik, serta melarang daripada segala yang salah (buruk dan keji). Dan mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang berjaya.”

Justeru, marilah kita berjihad memerangi bentuk-bentuk kebatilan seperti berikut :

Pertama : Berjihad menentang fitnah di media sosial.

Rasulullah SAW sebagaimana riwayat Imam Muslim RHM daripada Abu Hurairah RA :  Bermaksud : “Sesungguhnya terdapat orang yang menuturkan dengan satu perkataan yang dia tidak jelas, menyebabkan dia dihumbankan ke dalam neraka lebih jauh daripada jarak antara timur dan barat.”

Kedua : Berjihad menentang gejala negatif dalam media massa

Allah SWT telah memberi amaran mengenai perbuatan-perbuatan tersebut sebagaimana di dalam surah al-hujurat ayat 1  Bermaksud : “Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.”

Ketiga : Jihad menentang ajaran dan pemikiran sesat

Peringatan Rasulullah SAW menerusi hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim RHM daripada Abu Hurairah RA : Bermaksud : “Tidak kan berlaku kiamat sehinggalah munculnya dajjal-dajjal pendusta yang mana hampir bilangan mereka itu tiga puluh, setiap mereka mengaku sebagai utusan Allah.”

Keempat : Jihad memerangi khurafat dan bidh’ah. Kurangnya ilmu pengetahuan mengenai akidah Islam yang sebenar menyebabkan umat Islam mudah terpengaruh dengan perkara-perkara khurafat.

Kesimpulan yang dapat diambil dari khutbah hari ini ialah :

Pertama : Sesungguhnya kebatilan yang timbul di muka bumi ini adalah disebabkan oleh tangan-tangan manusia yang mengingkari perintah Allah SWT dan Rasul.

Kedua : Jihad memerangi kebatilan wajib ke atas setiap umat Islam dengan cara berhikmah tanpa perlu mengangkat senjata.

Ketiga : Berusahalah untuk menjadi penegak kebenaran dan penentang kebatilan walaupun dengan usaha yang kecil atau sedikit.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Isra’ ayat 81 : Bermaksud : “Dan katakanlah:” Telah datang kebenaran (Islam), dan hilang lenyaplah perkara yang salah (kufur dan syirik); sesungguhnya yang salah itu sememangnya satu perkara yang tetap lenyap.”

Wallahualam.
Tags: jihad, khutbah
Subscribe

Posts from This Journal “jihad” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments