mt961013 (mt961013) wrote,
mt961013
mt961013

Pilih untuk berbakti ` Dilema Hussin Mohd. Ali menerima tawaran tugas sebelum memilih LZS

MEMPEROLEH ganjaran sebanyak 100,000 kali ganda bagi setiap amalan yang dilakukan, pastinya tidak ada siapa yang mahu melepaskan peluang pintas mengumpul pahala tersebut. Begitulah kelebihan yang dijanjikan oleh Rasulullah SAW bagi mereka yang melakukan ibadah di Masjidil Haram, Mekah.

Ini sebagaimana sabda baginda yang bermaksud: “Solat di dalam masjidku (Masjid Nabawi di Madinah) adalah lebih afdal daripada 1,000 solat di lain-lain masjid kecuali Masjidil Haram dan solat di dalam Masjidil Haram lebih afdal daripada 100,000 solat di lain-lain masjid. (Riwayat ibnu Majah)

Namun, itulah dilema yang dilalui oleh Hussin Mohd. Ali ketika bertugas sebagai Ketua Pegawai Strategi Kumpulan, IBEX Holdings Sdn. Bhd. sebelum membuat keputusan meletak jawatan daripada tugas tersebut yang berpangkalan di Mekah.

Walaupun mampu memperoleh bonus saham akhirat yang berlipat kali ganda dalam setiap ibadah yang dilakukan, tetapi baginya yang terlibat dalam projek pembesaran dan selenggara di masjid tumpuan dunia itu terdapat tugas yang lebih penting untuk dilakukan di tanah air.

Ini adalah dengan menyumbang bakti mengenal pasti langkah yang boleh dilakukan bagi membantu golongan asnaf dan yang memerlukan menerusi tawaran sebagai Ketua Pegawai Eksekutif, Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Keputusan itu katanya, dibuat selepas mendapat petunjuk daripada Allah SWT yang mendorong bekas Ketua Pegawai Operasi di Semasa Sentral Sdn. Bhd. itu untuk memilih tugasan berbakti kepada masyarakat berbanding memperoleh ganjaran peribadi.

“Apa lagi orang yang telah pertengahan umur seperti saya mahu, selain beribadah dan bertaubat mendekatkan diri kepada Allah SWT. Bertugas bersama IBEX Holdings Sdn. Bhd., di Masjidil Haram merupakan peluang terbaik sukar untuk dilepaskan kerana ganjarannya sekali solat bersamaan 100,000 kali ganda.

“Namun, selepas mendapat panggilan ditawarkan berkhidmat di LZS, saya mula berbelah bahagi dan saya serahkan kepada ketentuan Allah SWT dengan melakukan solat Istikharah memohon petunjuk daripada-Nya.

“Akhirnya, gerak hati saya berat mengatakan untuk menerima tawaran ini kerana di sini saya dapat membahagiakan orang lain dengan membantu mereka yang dalam kesusahan berbanding melakukan ibadah untuk diri sendiri,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

LZS mengumumkan pelantikan Hussin sebagai Ketua Pegawai Eksekutif yang baharu berkuat kuasa 2 Februari lalu, menggantikan Mohamed Izam Mohamed Yusof yang menamatkan tempoh perkhidmatannya di LZS pada 31 Januari lalu.

Hussin yang sebelum ini tidak pernah terfikir untuk mengelola sebuah institusi agama mengakui menjadi cabaran buatnya untuk mengendalikan sebuah badan yang membawa imej dan memegang amanah besar terhadap umat Islam.

Sambil tidak menafikan bimbang untuk menyertai LZS pada awalnya, Hussin menjadikan cabaran tersebut untuk meningkatkan diri lebih mendalami pengetahuan mengenai agama, khususnya bidang zakat.

“Saya tidak mempunyai latar belakang agama, namun bapa saya merupakan seorang guru agama. Berbekalkan pengetahuan dan pengalaman dalam industri, saya akan cuba melakukan perubahan yang terbaik di dalam LZS.

“Dalam masa sama peluang ini membolehkan saya bersama pegawai lain di LZS untuk mempelajari lebih mengenai zakat dengan menjemput tenaga pakar dalam ekonomi Islam dan zakat,” jelasnya.

Hub zakat dunia

Tidak menanti terlalu lama sejak pelantikannya, bagi Hussin telah menetapkan misi dan visi sendiri dalam mencorakkan institusi kutipan dan agihan zakat itu di bawah pentadbirannya.

Ini katanya, untuk menjadikan LZS sebagai sebuah institusi rujukan dan contoh pengurusan zakat bertaraf dunia yang menjadi contoh negara Islam yang lain.

“Sebagaimana Lembaga Tabung Haji yang mampu membuktikan kepada dunia sehingga mendapat pengiktirafan pengurusan ibadah haji terbaik, kita juga meletakkan cita-cita sama sebagai institusi zakat rujukan bertaraf dunia.

“Oleh itu, segala langkah-langkah penambahbaikkan dan pembaharuan akan dirancang dan dilakukan dalam usaha mencapai sasaran tersebut. Dan ini tidak mustahil melihat kepada segala sistem dan kemudahan tersusun yang ada kini,” katanya.

Antara langkah yang sedang dilakukan tambahnya, adalah dengan memudahkan kutipan dan agihan yang dilakukan kepada pembayar dan pemohon zakat bagi menjadikannya lebih efektif.

“Menggunakan segala kemajuan teknologi yang ada, kita akan cuba mempelbagaikan lagi medium yang boleh digunakan oleh pembayar dan pemohon zakat supaya kutipan dan agihan dapat dilakukan dengan mudah dan pantas.

“Orang ramai tidak lagi perlu menghabiskan masa dan tenaga untuk berbaris ke kaunter zakat menerusi urusan dalam talian yang diperkenalkan. Secara tidak langsung, dalam masa sama meningkatkan lagi jumlah pembayar zakat.

“Bagi pemohon pula, LZS berusaha untuk mengurangkan proses permohonan yang rumit dan mempermudahkan permohonan dengan bantuan seawal tunai secara langsung,” ujarnya.

Beliau yang sebelum ini turut tidak menafikan mempunyai pandangan serong terhadap institusi zakat turut mendakwa menjadi cabaran baginya bagi mengubah persepsi negatif terhadap institusi yang memikul tanggungjawab menjaga kebajikan umat Islam itu.

“Sebelum terlibat dalam bidang ini, saya sendiri sering memandang serong dengan institusi zakat, kerana jika kita lihat masih ramai umat Islam yang miskin dan layak memperoleh zakat sedangkan kutipan tahunan mencecah ratusan juta.

“Namun, baru kini saya memahami tugas sebenar institusi zakat dan kekangan yang dihadapi untuk mengagihkan bantuan. Saya memohon orang ramai yang terlihat golongan asnaf yang layak mendapat zakat untuk membantu LZS bagi membantu mereka yang memerlukan.

“Begitu juga syarikat yang ingin bayar sendiri dinasihatkan supaya membayar kepada institusi zakat yang dilantik kerana bantuan yang diagihkan oleh pusat zakat adalah lebih menyeluruh dan berpanjangan berbanding bantuan sekali sahaja,” jelasnya. - Utusan Malaysia Rencana Agama 11 Jun 2015

Tags: zakat
Subscribe

Posts from This Journal “zakat” Tag

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments